Mersin'de Yörük Kizi Müslüme Yagal'in Dedesine Verilen Ceza 45 Yila Çikarildi

İçel’de 3 yil önce kaybolduktan 9 gün sonra ormanlik alanda cansiz bedeni bulunan 3 yasindaki Yörük kizi Müslüme Yagal’in dedesi Hasan Yagal’a, ’nitelikli cinsel saldiri’ ve ’çocugun nitelikli cinsel istismari’ suçlarindan verilen hapis cezasi 45 yila çikarildi.

Mersin'de Yörük Kizi Müslüme Yagal'in Dedesine Verilen Ceza 45 Yila Çikarildi
İçel’in Gülnar ilçesi Yanisli Mahallesi kirsalinda, 10 Kasim 2021’de ailesinin kayip basvurusunda bulunmasiyla baslayan aramalarda 9 gün sonra cansiz bedenine ulasilan 3 yasindaki Müslüme Yagal’in ölümüne iliskin 1’i tutuklu 4 yakininin istinaf mahkemesinde yargilandigi davada karar açiklandi.

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesinde görülen durusmaya, Müslüme Yagal’in 19 Kasim 2021’de ölü bulunmasina iliskin tutuklanan dedesi Hasan Yagal, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi.

Tutuksuz saniklar anne S. Yagal, nenesi A. Yagal ve agabey O. Yagal ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi vekili ve avukatlar da salonda hazir bulundu.

Durusmada, cumhuriyet savcisi tarafindan açiklanan mütalaada, Silifke 2. Agir Ceza Mahkemesince karara baglanan dosyada Hasan Yagal hakkinda gelini S. Yagal’a yönelik ’nitelikli cinsel saldiri’ suçundan verilen mahkumiyet kararinda herhangi bir hukuka aykirilik bulunmadigi gerekçesiyle istinaf talebinin esastan reddi ve bu saldiri sonucu dogdugu belirlenen kiz çocugu A.Yagal’a karsi ’sarkintilik suretiyle çocugun cinsel istismari’ suçundan verilen 5 yil 7 ay 15 gün cezanin ise kaldirilarak sanigin ’çocugun cinsel istismari’ suçundan cezalandirilmasi talep edildi.

Mütalaada ayrica Hasan Yagal hakkinda Müslüme Yagal’a karsi ’kasten öldürme’, ’çocugun nitelikli cinsel istismari’, ’cinsel amaçla cebir, tehdit ve hile kullanarak kisiyi hürriyetinden yoksun kilma’ suçlarindan verilen beraat kararinin bozularak, küçük kizin ölümüne iliskin süreçte elde edilen belge ve bilirkisi raporlari dogrultusunda sanigin üzerine atili suçlardan cezalandirilmasi istenilirken, anne S. Yagal’in ise ’suçluyu kayirmak’ suçundan cezalandirilmasi talep edildi.

Cinayet iddiasi reddedildi

Mahkeme heyeti, Hasan Yagal’in, ormanlik alanda ölü bulunan torunu Müslüme Yagal’a karsi isledigi ileri sürülen suçlardan verilen beraat kararlarini hukuka uygun bularak, istinaf basvurularinin esastan reddine karar verdi. Hasan Yagal hakkinda gelini S. Yagal’a yönelik ’nitelikli cinsel saldiri’ suçundan verilen 28 yil mahkumiyet karari ile ’suçluyu kayirmak’ suçlamasiyla yargilanan büyükanne A. Yagal, anne S. Yagal ve agabey O. Yagal’a verilen beraat kararlari da mahkeme heyetince hukuka uygun bulundu.

Cezasi 45 yila çikarildi

Mahkeme heyeti ayrica, Hasan Yagal hakkinda gelini S. Yagal’a yönelik ’nitelikli cinsel saldiri’ suçundan dogan kiz çocugu A. Yagal’a karsi ’sarkintilik suretiyle çocugun cinsel istismari’ suçundan verilen 5 yil 7 ay 15 gün cezasini kaldirirken, olayin gerçeklestigi zaman, yer ve biçim ile meydana getirdigi zarar ve tehlikenin agirliginin göz önünde bulundurularak, saniga ’çocugun nitelikli cinsel istismari’ suçundan 9 yil hapis cezasi verdi. Ceza, suçun ’alt soyuna karsi gerçeklemis olmasi’ ve ’birden fazla kez zincirleme suretiyle islendigi’ gerekçeleriyle 17 yil 12 aya çikarildi. Böylece dede Hasan Yagal’in toplam hapis cezasi 45 yil 12 aya yükseldi.

Olay

İçel’in Gülnar ilçesi Yanisli Mahallesi kirsalinda 10 Kasim 2021’de çadir kurduklari sirada 3 yasindaki kizlari Müslüme’nin kayboldugunu belirten ailesi durumu ilgililere bildirmis, çalisma baslatan ekipler 19 Kasim 2021’de ilçedeki kirsal alanda kayip çocugun cansiz bedenini bulmustu. Sorusturmanin ardindan hazirlanan iddianamede, çocugun tutuklanan büyükbabasi Hasan Yagal hakkinda ’kasten öldürme’, ’çocugun nitelikli cinsel istismari’ ve ’cinsel amaçla cebir, tehdit ve hile kullanarak kisiyi hürriyetinden yoksun kilma’ suçlarindan, tutuksuz saniklar büyükanne A. Yagal, anne S. Yagal ve agabey O. Yagal için de ’suçluyu kayirmak’tan hapis cezasi istenmisti.

Silifke 2. Agir Ceza Mahkemesince 17 Ekim 2023’teki karar durusmasinda dede Hasan Yagal’in, torunu Müslüme Yagal’a karsi ’kasten öldürme’, ’çocugun nitelikli cinsel istismari’ ve ’cinsel amaçla cebir, tehdit ve hile kullanarak kisiyi hürriyetinden yoksun kilma’ suçlarindan delil yetersizligi nedeniyle beraatina hükmedilmisti. Mahkeme heyeti, Hasan Yagal’a, gelini S. Yagal ve istismar sonucu dogdu ileri sürülen A.Yagal’a karsi isledigi cinsel saldiri suçlarindan toplam 33 yil 7 ay 15 gün hapis cezasi vermisti.
Kaynak: İHA