Kök Hücre Naklinde Akraba, Akraba Disi Ya Da Yari Uyumlu Nakil Basarisi Birbirlerine Çok Yaklasti

Türk Hematoloji Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Irfan Emre Tekgündüz, son dönemlerdeki transplant teknolojisindeki gelismelerle birlikte kök hücre kaynaklari olan kardes, yari uyumlu ve akraba disi nakillerde basari oraninin birbirine çok yaklastigini söyledi.

Kök Hücre Naklinde Akraba, Akraba Disi Ya Da Yari Uyumlu Nakil Basarisi Birbirlerine Çok Yaklasti
Türk Hematoloji Dernegi tarafindan düzenlenen, 16. Ulusal Kemik Iligi Transplantasyonu ve Hücresel Tedaviler Kongresi 7-9 Mart 2024 tarihleri arasinda Antalya’da gerçeklestirildi.

Kemik iligi nakli ve hücresel tedaviler konusunda yapilagelen en önemli organizasyonlardan biri olan kongre, bu yil 300’ü askin eriskin ve pediatrik hematolog yaninda hematoloji alaninda çalisan temel bilimci hekim ve arastirmacilarin katilimiyla gerçeklesti. Kongrede, 14 bilimsel oturum, 4 sözlü sunum oturumu ve 4 uydu sempozyumu olmak üzere toplam 22 oturum gerçeklestirildi.

Kongrenin ana konularindan hematopoetik kök hücre hakkinda bilgiler paylasan Türk Hematoloji Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Irfan Emre Tekgündüz, naklin bireyin kendisinden kök hücreleri alip kendisine kullanilma (otolog) ya da baska bir saglikli vericiden (allojeneik) olarak iki sekilde gerçeklestigini söyledi.



Daha önce kök hücrenin sadece kemik iliginden elde edildigine isaret eden Tekgündüz, son zamanlarda ise eriskin yas gurubunda kök hücreleri özel asilar yaparak kemik iliginden kana karistirilip özel ekipmanlarla toplamasi, pediatrik yas gurubunda da kordon kani hematopoetik kök hücre kaynagi olarak kullanildigini aktardi.

Allojeneik nakilde en ideal vericinin hastanin akrabasi oldugunu ifade eden Tekgündüz, “Son dönemlerde transplant teknolojisinde yasanan gelismelerle artik neredeyse kök hücre kaynaklarinin kardes, akraba disi ya da yari uyumlu nakil basarisi birbirlerine çok yaklasti. Esas olan hastanin risk faktörleri ve hastaliginin risk faktörleri olmakta. Eger bunlari esit olarak degerlendirirsek, bu kaynaklardan yapilan nakiller birbirine benzer basari oranlarina sahip” dedi.

Kisilerin kök hücre bagisi yaparken tedirginlik yasamasini gerektiren bir olumsuzluk yasamadigina da deginen Prof. Dr. Tekgündüz, “Uzun dönemde yasami ve yasam kalitesini olumsuz yönde etkileyen çok ciddi bir sorun olmadigini rahatlikla söyleyebilirim. Kisa dönemde kemik iliginden kana karistirdigimiz asilar bazi eklem agrilari gibi hafif ates gibi yan etkiler ya da dalakta biraz büyüme yapabilir ancak bunlarin hepsi geçici. Islem bittikten sonra uzun dönemde büyük bir problemle karsilasilmiyor. Verici açisindan rahat ve güvenilir bir tedavi oldugunu söyleyebilirim. Kök hücre vericisi olmak soyut organ vericiliginden farkli. Bir birey böbreginin bir tanesini hastasina bagisladigi zaman artik tek böbrekle kalir, fakat hematopoetik kök hücre kendini hemen yeniler” diye konustu.

Kaynak: İHA