Endonezya'da Uçus Sirasinda Uyuyakalan Pilotlar Görevden Uzaklastirildi

Endonezya’da uçus sirasinda 28 dakika boyunca uyuyakalan ve uçagin rotasindan sapmasina neden olan iki pilot geçici olarak görevden uzaklastirildi.

Endonezya’da Batik Havayollari’na ait yolcu uçaginin kokpitinde kaptan pilot ve yardimci pilotun uyuyakalmasi ülke gündemine oturdu. Endonezya Ulastirma Bakanligi, uçus sirasinda pilotlarin 28 dakika boyunca uyumasiyla ilgili hava yolu firmasi hakkinda sorusturma baslatti. Hava yolu firmasi ise 2 pilotun geçici olarak görevden uzaklastirildigini duyurdu.

Ne olmustu

Endonezya’da 25 Ocak’ta Kendari sehrinden baskent Jakarta’ya giden ve 153 yolcunun bulundugu Airbus A320 tipi uçagin pilotlari hava trafik kontrolörüne yanit vermedi. Son baglantidan 28 dakika sonra uçagin kaptan pilotu kontrol merkeziyle baglantiya geçti. Pilot, kontrol merkezine radyo iletisim problemi yasandigini ve sorunun çözüldügünü bildirdi.

Olayin ardindan yapilan incelemede iki pilotun da uçus sirasinda uyuyakaldigi ortaya çikti. Kaptan pilot kalkistan yaklasik yarim saat sonra, yorgun oldugunu belirterek dinlenmek istedi ve uçagin kontrolünü yardimci pilota devretti. Ancak yardimci pilot da o sirada istemsizce uykuya daldi. Bu nedenle uçak dakikalarca rotasindan sapti. Kaptan pilot daha sonra uyanarak kuleyle irtibata geçti.

Yardimci pilot, yetkililerle görüsmesinde bir aylik ikiz bebekleri oldugunu belirterek geceleri uyanmak zorunda kaldigini ve yeterince dinlenemedigini ifade etti.

Uçak herhangi olumsuz bir durum yasanmadan güvenli bir sekilde inis gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA