Bursa Valisi Demirtas Açiklamasi 'Hirsizlik Olaylari Yüzde 80.73 Azaldi'

Bursa Valisi Mahmut Demirtas, "Geldigimiz günden beri asayis olaylarinda yüzde 7.2’lik azalma yasandi. Ayrica hirsizlik olaylari da yüzde 80.73 azaldi" dedi.

Bursa Valisi Demirtas Açiklamasi 'Hirsizlik Olaylari Yüzde 80.73 Azaldi'
Bursa Valisi Mahmut Demirtas, sosyal medya üzerinden yaptigi canli yayin ile göreve geldigi günden itibaren düsüs gösteren suç oranlarini açikladi.

Vali Demirtas’a Il Jandarma Komutani Tekin Aktemur, Sahil Güvenlik Komutani Erdal Kireker ve Il Emniyet Müdürü Sabit Akin Zaimoglu eslik etti.

Demirtas, Bursa Valiligi hesabindan yaptigi açiklamada, "Göreve basladigim 20 Agustos 2023 tarihi ile ilimizin huzur ve güvenligini, vatandaslarimizin can ve mal güvenligini saglamak için valiligimiz koordinesinde mülk idare amirlerimiz, emniyetimiz, jandarmamiz ve sahil güvenlik birimlerimiz ile büyük bir gayretle çalisiyoruz. Asayis olaylarinda genel toplam olarak bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 7.2’lik azalma yasanmis olup, aydinlatma orani yüzde 80,8’den yüzde 89,5’e yükselmistir. Olaylari bazi suç gruplarina göre degerlendirdigimizde, mal varligina karsi islenen suçlarda yüzde 34,8’lik azalma yasanmis olup, aydinlatma orani yüzde 48,4’ten yüzde 63,1’e yükselmistir. Topluma karsi islenen suçlarda, yüzde 22,4’lük artis yasanmis olup, aydinlatma orani ise yüzde 96,7’den yüzde 97,6’ya yükselmistir" dedi.



6 bin 87 aranan sahis yakalandi

Açiklama söyle devam etti: "Topluma karsi islenen suç sayilarindaki artisin sebebi ise ‘uyusturucu ile mücadele’ çerçevesinde kararlilik ile yapmis oldugumuz operasyon faaliyetleridir. Bursa’da göreve basladigimiz agustos ayindan itibaren, geçen süre zarfinda evden hirsizlik, otodan hirsizlik, motosiklet hirsizligi, yankesicilik ve mal varligina karsi islenen suçlarda da geçen yil ayni dönemle kiyasladigimizda olay sayilarinda azalma, aydinlatma oranlarinda ise artis meydana gelmistir. Otodan hirsizlik olaylarinda, yüzde 80,73’lük azalma yasanmis olup, aydinlatma orani ise yüzde 29,13’ten yüzde 64,29’a yükselmistir. 7 aylik dönem içerisinde, aranan sahislara yönelik yapilan çalismalar ve planli operasyon çerçevesinde bin 378’i hirsizlik, 208’i dolandiricilik, 156’si yagma, 149’u cinsel saldiri, 76’si öldürme suçlari, 51’i terör suçlari 926’si narkotik suçlari, 259’u KOM suçlari ve 2 bin 884’ü diger suçlar olmak üzere toplam 6 bin 87 aranan sahis yakalanmistir. Bu sahislarin 366’si 10 yil ve üzeri, 617’si 5 ve 10 yil arasi, 5 bin 104’ü ise 0 ile 5 yil arasi kesinlesmis hapis cezasi bulunan sahislardir. Cumhurbaskanimizin liderliginde Içisleri Bakanimizin talimatlari ile Emniyet Müdürlügü, Jandarma Komutanligi ve Sahil Güvenlik Komutanligi’nin ardi ardina gerçeklestirdigi basarili operasyonlar sayesinde kaçakçilara ve organize suç örgütlerine göz açtirmiyoruz. Kaçakçilik ile mücadele çerçevesinde icra edilen faaliyetler neticesinde göreve geldigimiz günden itibaren bin 228 sahis yakalanmis olup, yakalanan sahislarin 191’i tutuklanmistir."

5 farkli suç örgütü çökertildi

Organize suç örgütleriyle mücadele çerçevesinde 5 farkli suç örgütünün çökertildigini, 24 sahsin tutuklandigini aktaran Vali Demirtas, "Diger kaçakçilik suçlariyla mücadele maksadiyla 19 farkli dosyada 270 süpheli sahis hakkinda yapilan operasyonlarda 49 sahis tutuklanmis 63 sahis hakkinda ise adlî kontrol karari verilmistir. Gelecegimizin teminati kiymetli evlatlarimizi, uyusturucu belasindan uzak tutmaya yönelik çalismalarimiz ise hizla devam etmektedir. Narkotik suç oranlarinda önceki döneme göre, 7 ayda yüzde 33’lük bir artis yasanmis, 8 bin 274 narkotik olayi gerçeklesmistir. Bu olaylarda kolluk birimlerimizin fedakâr çalismalari sayesinde 9 bin 177 sahis yakalanmis olup, 729 sahis ise tutuklanmistir. Narkotik olaylarindaki bu artisin sebebi ise narkotik suçlarla mücadele çerçevesinde yapmis oldugumuz kararli operasyonlardir. Hepimizi derinden üzen bu hassas konuda, gençlerimizi zehirlemeye çalisan ‘torbaci’ olarak tabir edilen sokak saticilari ile etkin bir sekilde mücadele ediyoruz. Huzur ve güven ortaminin saglanmasi maksadiyla yürüttügümüz çalismalari, bu batakligi kurutana kadar 7/24 sürdürecegiz. Bizlerin en önemli görevi, ilimizin huzur ve güvenligini saglamaktir. Bursa’yi daha huzurlu ve güvenli bir hâle getirmek için sizleri is birligi içerisinde çalismaya davet ediyorum. Sizlerden ricam, huzurumuzu bozmaya yönelik herhangi bir tespit ve süphede, 112 Acil Çagri Merkezi araciligi ile ihbarlarinizi bildirmeniz. Aziz milletimizin huzuru, güvenligi, birlik ve beraberligi için basta terör örgütleri olmak üzere, uyusturucu ve bütün suç örgütlerine karsi mücadelemiz, azim ve kararlilik ile devam edecektir. Bu huzurun saglanmasinda, mesai saati gözetmeksizin çalisan, büyük emek harcayan kaymakamlarimiza, Emniyet Müdürü’ne, Jandarma Komutani’na, Sahil Güvenlik Komutani’na ve bütün kolluk görevlilerimize, katkilari için hemsehrilerime tesekkür ediyor, ramazan ayini tebrik ediyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA