TZOB Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Üreticide 2 Lira 50 Kurus Olan Limon, 18 Lira 36 Kurusa Markette Satildi'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, “Üreticide 2 lira 50 kurus olan limon 18 lira 36 kurusa, 3 lira 50 kurus olan portakal 23 lira 53 kurusa, 115 lira olan kuru incir 506 lira 20 kurusa, 13 lira 33 kurus olan kabak 47 lira 90 kurusa markette satildi” dedi.

TZOB Baskani Bayraktar Açiklamasi 'Üreticide 2 Lira 50 Kurus Olan Limon, 18 Lira 36 Kurusa Markette Satildi'
Türkiye Ziraat Odalari Birligi Genel Baskani Semsi Bayraktar, subat ayi üretici ile market arasindaki fiyat degisimlerini, bu degisimlerin nedenlerini, narenciye üreticilerinin sorunlarini, aylik ve yillik girdi fiyatlarindaki degisimleri, mazot fiyatindaki artislar ve yüksek vergi oranlari ile ayni marka gübrelerin bayilerdeki fiyat degisimlerini yaptigi basin açiklamasiyla degerlendirdi. Subat ayinda üretici ve market arasindaki fiyat farkina dikkat çeken Bayraktar, “Subat ayinda üretici ve market arasindaki fiyat farki en fazla yüzde 634,4 ile limonda görüldü.

Limondaki fiyat farkini yüzde 572,2 ile portakal, yüzde 340,1 ile kuru incir, yüzde 259,3 ile kabak takip etti. Limon 7,3 kat, portakal 6,7 kat, kuru incir 4,4 kat, kabak 3,6 kat fazlaya satildi. Üreticide 2 lira 50 kurus olan limon 18 lira 36 kurusa, 3 lira 50 kurus olan portakal 23 lira 53 kurusa, 115 lira olan kuru incir 506 lira 20 kurusa, 13 lira 33 kurus olan kabak 47 lira 90 kurusa markette satildi” diye konustu.



“Markette fiyati en fazla artan ürün yüzde 61,1 ile kuru incir oldu”

Subat ayinda markette 40 ürünün 29’unda fiyat artisi ve 11’inde de fiyat azalisi görüldügünü belirten Bayraktar, “Subat ayinda markette fiyati en fazla artan ürün yüzde 61,1 ile kuru incir oldu. Kuru incirdeki fiyat artisini yüzde 42,2 ile kuru kayisi, yüzde 31,8 ile findik içi, yüzde 29 ile kuzu eti, yüzde 20,7 ile kuru üzüm takip etti. Markette fiyati en çok azalan ürün ise yüzde 32,5 ile beyaz lahana oldu. Beyaz lahanadaki fiyat düsüsünü yüzde 16,6 ile kuru sogan, yüzde 11,3 ile salatalik, yüzde 9,7 ile patates izledi” ifadelerini kullandi.

“Üreticide en fazla fiyat düsüsü yüzde 41,4 ile kabakta görüldü”

Subat ayinda üreticide 32 ürününün 17’sinde fiyat artisi oldugunu ve 8’inde de fiyat düsüsü görüldügünü dile getiren Bayraktar, “7 üründe ise fiyat degisimi olmadi. Üretici fiyatlarinda kuru fasulye, nohut, kirmizi mercimek, yesil mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incirde fiyat degisimi yasanmadi. Üreticide en fazla fiyat düsüsü yüzde 41,4 ile kabakta görüldü.

Kabaktaki fiyat düsüsünü yüzde 34,7 ile limon, yüzde 18,4 ile yumurta, yüzde 18,1 ile havuç, yüzde 17,2 ile salatalik izledi. Üreticide en fazla fiyat artisi yüzde 67,3 ile kuru soganda görüldü.

Kuru sogandaki fiyat artisini yüzde 39,5 ile sivri biber, yüzde 29,7 ile kuzu eti, yüzde 21,9 ile yesil sogan, yüzde 20,6 ile patlican takip etti” açiklamalarinda bulundu.

“Havuçta talep azalmasiyla üretici fiyatlari geriledi”

Kuru soganda Iç Anadolu Bölgesi’nde sezonun sona ermesiyle fiyat artisi yasandigini anlatan Bayraktar, sunlari kaydetti:

“Kuru soganda Iç Anadolu Bölgesi’nde sezonun sona ermesi nedeniyle fiyatlarda artis yasandi. Kuzu etindeki fiyat artisi arz ve talep degisiminden kaynaklandi. Sivri biber, yesil sogan, patlican, ispanak ve marulda dönemsel arzda yasanan azalma fiyatlarin yükselmesine neden oldu. Kabak ve salatalikta havalarin sicak gitmesi nedeniyle arzda yasanan artis fiyatlarda düsüse neden oldu. Havuçta talep azalmasiyla üretici fiyatlari geriledi. Yumurtadaki fiyat düsüsünün sebebi arz ve talepteki degisimden kaynaklandi.”

“Narenciye üreticilerimize kullandirilacak faizsiz kredilerde limitler artirilmali”

Zarar eden narenciye üreticilerinin bahçelerini satmak istedigini belirten Bayraktar, söyle konustu:

“Ürün fiyatinin isçilik ücretini dahi karsilamadigi bahçelerde ürününü dalinda birakan üreticilerimiz oldu. Bir üretim sezonu emek verdigi ürünlerden yeterli gelir elde edemeyen üreticilerimizin kredi borçlari faizsiz ertelenmelidir. Narenciye üreticilerimize kullandirilacak faizsiz kredilerde limitler artirilmali, kredi masraflari alinmamalidir. Bilindigi üzere narenciye bahçelerinin çogunlugu sahile yakin degerli arazilerde bulunuyor. Arka arkaya ürettigi ürününden zarar eden bazi üreticilerimiz, arazilerini satmak istiyor. Bu durum ülkemizin en degerli arazilerinin imara açilma tehlikesini beraberinde getiriyor. Üreticilerimize sahip çikmazsak narenciye bahçeleri yazlik evlere dönüsebilir. Üretmekten vazgeçen üreticilerimizi tekrar tarima döndürmek çok zordur. Ülkemizin uzun vadede gidada bagimsizliginin korunmasi için bir karis topragin dahi kaybedilmemesi gerektigi unutulmamalidir. Bu nedenle üreticilerimiz ürettigine pisman olmamalidir. Üreticilerimiz geçimini saglayacak geliri ürününden kazanabilmelidir. Üreticilerimizin kazanmadigi narenciyede üretici market arasi fiyat farki yüzde 634,4’ü buluyor. Üreticiye pazar garantisi verilmeli, arz fazlasi sorunu yasanan yillarda devlet adina alimlar yapilarak, marketlere tavan fiyat sözü alinarak satilmalidir. Bu sekilde üreticilerimizin ürünü elinde kalmayacak ve tüketici markette ürünü daha uygun fiyata satin alabilecektir.”

“Ilaç fiyatlari aylik yüzde 3,9 artti”

Subat ayi aylik ve yillik girdi fiyatlarinda yasanan degisimlere deginen Bayraktar, “Subat ayinda ocak ayina göre üre gübresi yüzde 7,6, amonyum sülfat gübresi yüzde 3,1, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 2, amonyum nitrat gübresi yüzde 0,7, DAP gübresi yüzde 0,3 oraninda artti. Geçen yilin subat ayina göre son bir yilda üre gübresi yüzde 40,6, DAP gübresi yüzde 28,5, amonyum sülfat gübresi yüzde 28,4, amonyum nitrat gübresi yüzde 27,8, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 23,6 oraninda artti. Subat ayinda ocak ayina göre süt yemi yüzde 2,4, besi yemi yüzde 2, son bir yilda süt yemi yüzde 42,8, besi yemi ise yüzde 42,6 oraninda artti. Elektrik fiyatlari son bir yilda yüzde 2,11 oraninda artti. Ilaç fiyatlari aylik yüzde 3,9, yillik yüzde 38 oraninda artti” ifadelerine yer verdi.

“Mazot fiyati son bir yilda yüzde 103,7 oraninda artti”

Girdi fiyatlarinin gidada tüketici fiyatlarinin olusmasinda en önemli etken oldugunu söyleyen Bayraktar, sunlari kaydetti:

“Topragin hazirlanmasindan ekimine, ekiminden hasadina kadar tüm tarimsal islemlerde mazot kullaniliyor. Subat ayinda girdilerde yillik degisimde en fazla fiyat artisi mazotta görüldü.

Mazot fiyati son bir yilda yüzde 103,7 oraninda artti. Çiftçilerimiz bu aylarda yazlik ekilisleri için toprak hazirligina basliyor, kislik ekilislerde gübreleme ve diger kültürel islemlere devam ediyor. Son 15 günde mazotta fiyat iki kez degisti. 13 Subat 2024 tarihinde mazotun litre fiyatina gelen 2 lira 56 kurusluk zamla birlikte mazotun litresi 45 lira 6 kurusa kadar yükseldi. Subat ayinin sonuna dogru yapilan indirim neticesinde mazotun litresi 42 lira 77 kurus oldu”
Kaynak: İHA