'Olumsuz Haberler Psikolojik Sorunlara Yol Açiyor'

Olumsuz haberlerin insan psikolojisini olumsuz yönde etkiledigini belirten Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, “Günümüzde sosyal medya ve televizyondan izledigimiz olumsuz haberler bizleri çok etkilemektedir. Haberlerde güvenilir kaynaklari takip etmek faydali olacaktir” dedi.

'Olumsuz Haberler Psikolojik Sorunlara Yol Açiyor'
Liv Saglikli Yasam Merkezi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, olumsuz haberlerin insan psikolojisi üzerindeki negatif etkileri, bundan korunma yöntemleri hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

“Bireyde korku ve huzursuzluk olusturabilir”

Olumsuz haberlerin insan psikolojisini olumsuz yönde etkiledigine dikkat çeken Uzm. Klnk. Psk. Öziç, “Yapilan birçok çalisma olumsuz haberlerin insan psikolojini olumsuz yönde etkiledigi vurgulanmaktadir ve birçok kisi tarafindan da deneyimlendigi görülmektedir. Günümüzde sosyal medya ve televizyondan izledigimiz olumsuz haberler bizleri çok etkilemektedir. Yasanan travmatik olaylar, bu olaylara maruz kaliyor olmak, saglikli bilginin edinilememesi, bilgi kirliliklerinin de olusmasi ile birlikte bireylerde güvensizlik, huzursuzluk, hayal kirikligi, çaresizlik kaygi ve korku gibi birçok duygu olusmaktadir. Bu duygularin siddetinin yüksek olmasi çogu zaman bireyin saglikli düsünebilmesine ve saglikli hareket edebilmesinin önüne geçebilmektedir. Tüm bunlar ise bireyin var olan psikolojik sorunlarinin artmasina ve hatta çogu zaman travma sonrasi stres bozuklugu dedigimiz bozuklugun olusmasina neden olabilmektedir” diye konusu.

“Gevseme ve nefes egzersizleri yapilabilir”

Olumsuz haberlere maruz kalindiginda psikolojinin nasil korunabilecegine deginen Öziç, “Bu konuda iletilebilecek birçok sey olmasiyla birlikte bu dönemde psikolojik sagligimizi korumak adina gevseme egzersizleri ve nefes egzersizleri kullanilabilir. Birçok çalisma, etkili yapilan bu egzersizlerin insan psikolojisi ve fizyolojisi üzerinde oldukça etkili oldugunu kanitlamistir. Yine kalp ritmini yüzde 40 artiracak sekilde günde ortalama 40 dakika yapilacak yürüyüslerin de oldukça faydali oldugu ve vücutta antidepresan etkisi olusturdugu bulgulanmistir” ifadelerine yer verdi.

“Güvenilir kaynaklar takip edilmeli”

Uzm. Klnk. Psk. Enise Öziç, haberlerde güvenilir kaynaklari takip etmenin faydali olabilecegine dikkat çekerek, sunlari söyledi:

“Her türlü habere maruz kalmamak, sadece güvenilir birkaç kaynagi takip etmek, bilgi kirliligi gerçegini bilerek haberleri degerlendirmek, duygularimizin normal oldugunu bilmek, elimizden geleni somut destek olarak saklayabiliyorsak saglamak ve bunu disinda günlük yasam rutinlerinin olabildigince devam ettirilmesini saglamak psikolojik sagligin korunmasinda destekleyici olacaktir.”
Kaynak: İHA