Izmit'in Yeni Yasam Alani Açiklamasi '100. Yil Parki Biçkidere Göleti'

Yenilenen çevresi ve dogayla iç içe alanlariyla hizmet veren 100. Yil Parki Biçkidere Göleti esnafa tanitildi. Alanin dönüsüm yolculugunu anlatan Izmit Belediye Baskani Fatma Kaplan Hürriyet, "Burasi çok degerli bir alan haline gelecek" dedi.

Izmit'in Yeni Yasam Alani Açiklamasi '100. Yil Parki Biçkidere Göleti'
Yenilenen Gölkay Park’i "100. Yil Parki Biçkidere Göleti" ismiyle yeniden vatandaslarla bulusturan Izmit Belediyesi, tanitim programi düzenledi.

Programda Izmit Belediye Baskani Fatma Kaplan Hürriyet, esnafa proje hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

Baskan Fatma Kaplan Hürriyet, 100. Yil Parki Biçkidere Göletinin vatandaslarin yeni nesil yasam alani olduguna dikkat çekti. Alani, göreve geldiginde atil halde buldugunu söyleyen Baskan Hürriyet, "Projesinde olmayan pek çok yapiyla birlikte burasi bir ucubeye dönüsmüstü. Burayi ilk ziyaret ettigimde muhtesem bir alanin bu kadar kötü ve halka kapali olarak kullanilmasi içler acisiydi. Burasi 10 yilligina tek kisiye kiralanmisti. Vizyondan ve estetikten uzak bir haldeydi. Tüm imar kurallarina aykiri bir sekilde; statigi, güvenligi ve marka degeri hiç düsünülmeden üzerine yeni yeni yapilarin yapildigi bir yerdi burasi. Bu yüzden de altindaki toprak kaçak yapilari kaldiramadigi için yavas yavas çöktü. Kar yagdiginda üzerindeki kar yiginini bile kaldiramayacak duruma geldi ve ilk karda çatisi komple çöktü. ’Burasi tek bir kisinin elinde heba olmamali’ dedik. Kentin yani basinda bir yer burasi. Muhtesem bir seyir alani" dedi.



"Farkli farkli modeller denedik"

Alani yenilemek için çalismalara basladiklarini ifade eden Hürriyet, "Üzeri kaçak yapilarla doldurularak adeta eziyet edilen bu alani en bastan yapma, hak ettigi degere kavusturma ve kurtarma kararini aldik. Birileri o dönemde bize Gölkay üzerinden sürekli taslar atti. ’Gölkay terk edildi, Gölkay çürüyor’, ’Tesisi mahvettiniz, burasi dünya çapinda bir yerdi, yazik ettiniz’ gibi birçok suçlamayla karsi karsiya kaldik ama göreve geldigimizde burasi isletmedeydi. 2 seneye yakin isletmede kaldi. Zaten kullanmamiz ve yenilememiz mümkün degildi. Ihalesi bittiginde tekrar ihaleye çikmadik. Burayi Izmit Belediyesi olarak uhdemize aldik. Burasinin proje detaylarini çalisirken gelecek vadeden sürdürülebilir bir anlayisla çalistik. Hatta bir degil birden fazla proje çalistik. Farkli farkli modeller denedik. Özellikle sektör temsilcileriyle bir araya geldik. Ortak akli mümkün kilmaya çalistik. ’Ne yapabiliriz de bu alani kentin en güzel noktasi getirebilir’ diye hep akil sorduk. Hatta Istanbul Büyüksehir Belediyesi BELTUR ekiplerini bile buraya getirdik. Onlarin yatirimci ve vizyoner ufuklariyla bize de ufuk açabilirler düsüncesiyle hareket ettik" diye konustu.



"Burasi çok degerli bir alan haline gelecek"

Hürriyet, ortak akil ile hareket ettiklerini belirterek, "Tasarim olusturmasi sonrasinda geçtigimiz sene sektör temsilcileriyle bulusarak onlarin fikirlerini almistik. Yine ortak akli hakim kildik. Sonunda da güzel bir proje ortaya çikti. Hemen çalismaya basladik. Geçtigimiz aylarda da projenin sonuna geldik. Gördügünüz alan ana hatlariyla bitmis bir alan ama iç tefrisatlari bos. Özellikle bugün sektör temsilcilerine bu alani gösterelim istedik. Burada markalarina uygun dizaynlar, alanlar olusturabilirler. Su kayaginin ihalesi de yaza dogru bitecek. Burasi çok degerli bir alan haline gelecek" seklinde konustu.



"Çagin gerektirdigi sekilde degil, çagin ötesini de düsünerek tasarladik"

Alanin hem vatandas hem de esnaf için yeni yasam alani olacagini vurgulayan Hürriyet, "Burada 7’den 70’e herkese hitap edecek kafelerimiz, restoranlarimiz ve magazalarimizla, Izmit’in can damarini olusturacagiz. Her bir dükkanin, bu parkin bir parçasi olmasini ve Izmit’in ruhunu yansitmasini istiyoruz. Vatandaslarimizin kiyiyi gönüllerince kullanabilecekleri, gelistirilmis kentsel donatilarla düzenledik. Agaçli meydan, seyir terasi, kiyi oturma hatti ve çocuk oyun alanlari var. Çagin gerektirdigi sekilde degil, çagin ötesini de düsünerek; açik, yari-açik ve kapali alanlariyla birlikte hafif çelik sistemlerle tasarladik. Zemin katimizda, sanki bir meydandaymissiniz hissi olusturmak için genis ve açilabilir cephelerle, içeri-disarinin sinirlarini ortadan kaldirdik. Oturma alanlari ve temali teraslarimizla ziyaretçilerimizin hos vakit geçirmesini istiyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA