Garanti Kapsamindaki Telefonun Onarimi Için Ücret Istenince, Avukati Icra Yoluyla Telefonunu Tamir Ettirdi

Apple marka telefonundaki arizanin garanti kapsaminda giderilmesini isteyen avukat Enes Malik Saran, yetkili servis tarafindan kendisinden ücret talep edilince Tüketici Hakem Heyetine basvurdu. Heyetin “ücretsiz onarilsin” kararini yerine getirmeyen Apple hakkinda icra takibi baslatildi. Icra memurlari ile yetkili servise giden Saran’in telefonu onarilirken, konuya iliskin açiklama yapan Saran’in avukati A. Üsame Ceran, “En nihayetinde icra emrine uymak zorunda kaldilar. Bu yabanci sermaye teknoloji sirketlerinin Türkiye’yi üçüncü dünya ülkesi görmesi sonucudur. Vatandaslara önerimiz; hiçbir sekilde hukuk yoluna gitmekten çekinmesinler, sonuna kadar takip etsinler” dedi.

Garanti Kapsamindaki Telefonun Onarimi Için Ücret Istenince, Avukati Icra Yoluyla Telefonunu Tamir Ettirdi
Apple marka telefonundaki arizanin garanti kapsaminda giderilmesini isteyen avukat Enes Malik Saran, yetkili servise gittiginde kendisinden yaklasik 12 bin TL ücret talep edildi. Ürününün garanti kapsaminda oldugunu ve kullanici hatasi olmadigini belirten Saran’in talebine ragmen telefon ücretsiz olarak tamir edilmedi. Bunun üzerine Saran, Tüketici Hakem Heyeti’ne basvurdu.

Tüketici Hakem Heyeti “Ücretsiz onarilsin”

Sisli Ilçe Tüketici Hakem Heyeti karar tutanaginda Enes Malik Saran’in dilekçesine yer verdi. Dilekçede, Enes Malik Saran’in 2021 yilinda satin aldigi Apple marka IPhone 13 pro model telefonunun hoparlöründe ses sikintilari olmasi sebebiyle Apple yetkili servislerinden birine telefonu teslim ettigi ancak cihazin garantisi devam etmesine ragmen yetkili servis tarafindan yaklasik 12 bin TL onarim ücreti talep edildigi belirtildi. Saran dilekçede, “Telefonumun garantisinin 2023 yilina kadar devam etmesi ve telefonda bulunan arizanin kullanici hatasindan kaynaklanmamasi sebebiyle arizanin onariminin garanti kapsaminda ücretsiz olarak gerçeklestirilmesi gerekmektedir. Telefonun sikayet edilen firma tarafindan ücretsiz olarak onarilmasina karar verilmesini talep ederim” ifadelerini kullandi.

Sisli Ilçe Tüketici Hakem Heyeti, basvuru sahibinin talebinin kabulüne ve ürünün ücretsiz olarak onarilmasina karar verdi. Heyet, bu kararin yerine getirilmemesi halinde ise icra yoluyla yerine getirilecegini belirtti.



Apple magazasina icra memurlari ile gidildi

Kararin yerine getirilmemesi nedeniyle icra ile telefonun tamir edilmesi yoluna gidildi. Apple magazasinda Istanbul 19. Icra Müdürlügü tarafindan düzenlenen haciz tutanaginda, alacakli Enes Malik Saran, borçlu ise Apple Teknoloji Sirketi olarak belirtildi. Tutanakta, Sisli Ilçe Tüketici Hakem Heyeti’nin 10 Ocak 2024 tarihli karari geregince ücretsiz onarim islemi için adrese gelindigi, magaza müdürüne gelis sebebinin anlatildigi kaydedildi. Telefon icra yolu ile garanti kapsaminda ücretsiz sekilde yapildi.

“Bu yabanci sermaye teknoloji sirketlerinin Türkiye’yi üçüncü dünya ülkesi görmesi sonucudur”

Konuyla iliskin açiklama yapan Enes Malik Saran’in avukati A. Üsame Ceran, “2021 yilinin Aralik ayinda müvekkilim Apple’dan bir cihaz aliyor ve bu cihaz 2023 yilinda bir ariza geçiriyor. Cihazda ses arizasi olusuyor. Daha sonra Apple teknik servisi ile iletisime geçiliyor. Müvekkilime bu cihazi ücret ödemeden onarmayiz deniliyor ve 12 bin TL’lik bir maliyet çikariliyor fakat cihazin garantisi var. Bir kullanim hatasi iddia ediyorlar ama altini doldurabildikleri bir gerekçe öne süremiyorlar. 2023 yilinin Ekim ayinda müvekkilim adina Tüketici Hakem Heyeti’ne basvuruyoruz. 2024 yilinin Ocak ayinda karar çikartiyoruz. Kararda kullanici hatasi iddiasinin bos oldugu ve bu sebeple ücretsiz onarilmasi gerektigi belirtiliyor. Bu dogrultuda Apple ile tekrar iletisime geçiyoruz. Apple bizi oyaliyor. Biz Apple’in karari yerine getirmeyecegini anladiktan sonra bizi magdur edemezler dedik. Zaten avukatlik meslegi icra ediyoruz. Kamu yarari da oldugunu düsündügümüz için böyle bir yola girdik. Icra takibi baslattik. Ödeme emri teblig edildi. Yedi gün içinde bu ödeme emrini yerine getirmeleri gerekiyor aksi taktirde yedi gün sonunda takip kesinlesiyor. Biz 7 gün içinde herhangi bir geri dönüs alamadik. Bu bizi gerçekten sasirtti. Telefonu teslim ettik ve orada çok sasirdilar. Ilk defa baslarina geliyormus. Bize normal müsteri muamelesi yaptilar. Bu bir icra emridir, yerine gelmesi gerekiyor. Orada çok güzel agirlandigimizi da söyleyemem. En nihayetinde icra emrine uymak zorunda kaldilar. Bu yabanci sermaye teknoloji sirketlerinin Türkiye’yi üçüncü dünya ülkesi görmesi sonucudur. Türkiye aslinda bu ülkelerin büyük cirolar yaptigi ülkelerden biri. Fakat verilen hizmet çok kötü ve en nihayetinde telefonumuzu ücretsiz bir sekilde onardi. Vatandaslara önerimiz; hiçbir sekilde hukuk yoluna gitmekten çekinmesinler, sonuna kadar takip etsinler. Tüketici hakem heyetleri basvuru yollari ücretsiz. E-Devlet üzerinden basvuru yapilabiliyor. Basvuru yapsinlar, karari alsinlar, icra takibi yapsinlar. Hukuk yolundan sapmadan bu sirketlere vatandasin hakkini aradigini ve bu ülkede insanlarin hiçbir sekilde üçüncü sinif dünya ülkesi muamelesi görmeyecegini göstersinler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA