Dere Ve Tatli Sulara Balik Salinacak

Izmit Körfezi’ne 42 bin yavru balik salan Kocaeli Büyüksehir, simdi de kent genelindeki dere ve tatli sularda balik popülasyonunun gelismesi için çalisma baslatti.

Dere Ve Tatli Sulara Balik Salinacak
Tarim ve Orman Bakanligi Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü ile Izmit Körfezi Baliklandirma Projesi yürüten ve bu güne kadar 42 bin yavru baligi tören esliginde Izmit Körfezine birakan Büyüksehir, iç sular ve derelerde de baliklandirma çalismasi yapmak için bir çalisma baslatti. Kocaeli Kent Konseyi ile yapilan istisarenin ardindan Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’nin Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü’ne yaptigi talebin olumlu karsilanmasi sonucunda, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskanligi bünyesinde çalisma baslatildi. Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü’ne bagli Bolu Abant Alabalik Üretim Istasyonu ile baslatilan çalisma kapsaminda öncelikle tesiste teknik inceleme gerçeklestirdi.

Teknik inceleme sonrasinda üretim istasyonu yetkilileri bölgede incelemeler yapmak üzere Kocaeli’ye geldi. Bolu Abant Alabalik Üretim Istasyonu teknik personeli ve Kocaeli’deki ilgili kurum, kurulus ve dernek yetkililerinden olusturulan ekip Kartepe, Basiskele ve Gölcük’teki derelerde saha incelemeleri yürüttü. Bölgedeki Kiraz Deresi (Soguk ve Sicak Dere), Serindere, Yanikdere, Karpuz Deresi, Müflis Deresi, Aygir Deresi ve Asar Deresi gibi derelerde baslatilan ve hafta boyunca süren çalismalarda özellikle kirmizi benekli alabalik temin edilebilecek meralar tespit edilmeye çalisildi.

Alabalik popülasyonu artacak

Sürdürülebilir kalkinma ilkesine uygun olarak çevrenin, tarim alanlarinin ve su havzalarinin korunmasinin saglanmasi, orman içi sulardaki alabalik popülasyonlarinin çogaltilmasi, bozulan alabalik habitatlarinin rehabilitasyonu, gen kaynaklarin korunmasi, türler hakkinda farkindaligin arttirilmasi, sportif olta balikçiliginin gelistirilmesi ile biyolojik çesitliliginin korunarak sürdürülebilir bir anlayisla gelecek nesillere intikali hedeflenen proje kapsaminda; Kiraz Dere’sinden temin edilen damizlik baliklar, Bolu Abant Alabalik Üretim Istasyonunda sagilarak yavru baliklarin üretimi saglandi.

Basiskele ilçesindeki Kiraz Dereden temin edilen anaç baliklarin tesiste sagilmasi ve basarili bir sekilde yavru elde edilmesi sonrasinda Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskanligi teknik ekibi Bolu Abant Alabalik Üretim Istasyonu’nda teknik incelemelerde bulundu. Teknik incelemeye Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Bolu Il Sube Müdürlügü ile Abant Alabalik Üretim Istasyonu Tesisi teknik ekibi eslik etti. Tesiste sagilan anaç baliklardan binlerce yavru balik elde edilmesi memnuniyetle karsilandi. Baliklarin üretim ve büyüme süreci ile ilgili yapilan bilgilendirme sonrasinda tesiste elde edilen ve beslenme aliskanligi kazanan yavrular ayri bir tanka tasindi. Bu tankta yetistirilecek söz konusu yavru baliklar belli bir boya ulastiginda Kiraz Dere’sine geri birakilacak.
Kaynak: İHA