Çocuklarda Artan Oyun Ve Sosyal Medya Bagimliligi Endise Veriyor

Çocuk ve gençlerde artan sosyal medya ve oyun bagimliligina karsi ebeveynlere uyarilarda bulunan Denizli Özel Tekden Hastanesi Psikologu Uzm. Dr. Gökhan Bahtiyar, “Edise verice verici boyuta ulasan baglilik sorunu eger aile içinde normal bir iletisim kanaliyla çözemiyorlarsa bir uzmandan destek alinmali” dedi.

Çocuklarda Artan Oyun Ve Sosyal Medya Bagimliligi Endise Veriyor


Son dönemlerde psikologlara basvurulan konularin basinda akran zorbaligi, dikkat eksikligi ve hiperaktif bozukluklarinin geldigine isaret eden Uzm. Dr. Gökhan Bahtiyar, özellikle okullarda bu zorluklarin yasanmasinin okul reddi gibi durumlara yol açtigina isaret etti. Bu tarz vakalara karsi detayli bir degerlendirme yaparak çözüm ürettiklerini belirten Uzm. Dr. Bahtiyar, nedeni anladiktan sonra tedaviyi baslatarak hizli çözüme ulastirdiklarini söyledi.

Süreçte ailelere de tavsiyelerde bulunduklarinin altini çizen Bahtiyar, “Dikkat eksikligi yönünde bir problemimiz varsa gerek medikal ilaç tedavileri ya da ilaç psikoterapi yöntemleri uygulamaktayiz. Ailelerle ilgili de onlarin tutum ve davranislarina bagli olarak gelismekte olan baska sorunlar varsa, onlarinda farkina varip, onlarla da ayri görüsmeler sürdürüp gerekli ise onlara da tedaviler uygulamaktayiz. Kaygi hayatimizin önemli bir parçasi. Çogu zaman bu hastalikli bir durum ya da kaçinilmasi gereken bir durum gibi adlandiriliyor ama aslinda bunu yasamin parçasi olarak kabul edebilmek ve onu yönetebilmek önemli. Bunu anlatmaya çalisiyoruz. Genellikle bunun sürecin bir parçasi oldugunu ama kaygi yükseldiginde yasanabilecek sorunlari da yönetebilmesi konusunda bir rehberlik ve danismanlik vermek istiyoruz. Bu konuda gerekliyse ilaç tedavisi, degilse de uygun psikoterapi yöntemleri ile hem danisanlarimiza hem de ailelerine danismanlik vermeye çalisiyoruz” dedi.



“Ailelerden çözüm odakli olabilmelerini istiyoruz”

Çocuklar ve gençlerde sosyal medya ve oyun bagimliliginin tehlikeli boyutlara ulasmaya basladigina dikkat çeken Uzman Psikolog Bahtiyar, çocuklarin ebeveynleriyle saglikli iletisim kuramamasi halinde kendilerine zarar verebilecek duruma gelebildiklerini kaydetti.

Sosyal medya ve oyun bagimliliginin gençlerin sosyal becerilerinin gelisimine engel olarak sanal bir dünyada yasamalarina sebep oldugunu vurgulayan Bahtiyar, su uyarilarda bulundu:

“Aile içi baglarin giderek zayiflamasinin yani sira sosyal iliski kuramaz hale gelen gençler, aile içerisinde engellemelerle karsilastigi durumlarda anormal ve büyük tepkiler verebiliyor. Bazen kendine zarar verme davranislarina kadar gidebilen ya da bazen de çevreye zarar veren davranislar olusabiliyor. Sosyal medya ve internet hayatimizin önemli bir parçasi, bunu da yok sayamayiz. Bu bir denge halinde olmali. Sadece bir yöne kayarsa, bu denge tamamen bozulacaktir. Sosyal medya ve oyunlar belli bir düzeyde kaldiginda, bir problem arz etmeyecektir ama bu denge sadece o yönü kaydinda bu sefer sosyal hayattan bizi koparan ve hastalikli boyuta ulasan bir bagimlilik gibi hayatimizi olumsuz etkileyebilir. Böyle sorunlar yasayan aileler, çocuklarina genellikle tepkisel yaklasmakta ama tepkisellik bazen olumsuz sonuçlar ortaya çikarabilmekte. O yüzden bu konuya eger aile içinde normal bir iletisim kanaliyla çözemiyorlar ise uzman bir psikiyatriste veya psikologa basvurmalarini siddete tavsiye ediyoruz. Burada objektif bir degerlendirme ile hem sorun yasayan gencimize veya çocuga destek olabilmekte hem de aileye bir bilgilendirme yapabilmekteyiz. Ailelerden bu konuda gençlerin üzerine çok yogun bir baski kurmamalari, daha anlayisli ve çözüm odakli olabilmelerini istiyoruz”
Kaynak: İHA