Alasehir Turizm Alaninda Da Dünya Listesine Girdi

Dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultaniye üzümünün baskenti olan Manisa’nin Alasehir ilçesi turizm alaninda da emin adimlarla ilerliyor. Hristiyanlarin hac yolundaki 7 kutsal kilisesinden birinin bulundugu Alasehir’de, ilçe belediyesinin destekleriyle Toptepe Mevkiinde bulunan Philadelphia Antik Kenti Tiyatro Kazisi ilçenin turizm alaninda da hamle yapmasini sagladi.

Alasehir Turizm Alaninda Da Dünya Listesine Girdi
Manisa’nin Alasehir ilçesinin üzerine kuruldugu Philadelphia antik kentindeki Roma dönemine ait tiyatro ortaya çikariliyor. Kültür ve Turizm Bakanligi Manisa Müze Müdürlügü Baskanliginda Alasehir Belediyesinin destekleriyle Alasehir’in turistik degerleri birer birer gün yüzüne çikiyor. Toptepe Mevkiinde bulunan Antik tiyatroda yürütülen çalismalari yerinde inceleyen Alasehir Belediye Baskani Ahmet Öküzcüoglu, çalisma ekibinden bilgiler aldi. Çalismalar sona erdiginde Alasehir dünyaca ünlü Sultaniye üzümünden sonra, önemli bir turizm kenti haline de gelecek. Alasehir’in tanitilmasi amaciyla yapilan çalismalar sonucunda UNESCO listesine giren Alasehir Kapamasi ve Alasehir Tahinli Pidesi de dünya çapinda üne kavustu.

UNESCO tarafindan isaret alindi

Alasehir/Philadelphia Antik Kenti Tiyatro Kazisi, Kültür ve Turizm Bakanligi Manisa Müzesi Baskanliginda ve Alasehir Belediyesi destekleri ile 2023 Temmuz ayinda basladi.

2024 kazi sezonu yil sonuna kadar sürdürülecek olup, Kültür ve Turizm Bakanligi Manisa Müze Müdürlügü baskanliginda Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüsük’ün bilimsel danismanliginda uzman ekip tarafindan yürütülüyor. Antik döneme ait kazi çalismasi disinda, sekiz ayri kültür-turizm projesi de Alasehir Belediye Bakani Ahmet Öküzcüoglu tarafindan baslatildi.

Çalismalar meyvelerini verdi

Tarihi Kentler Birligi tarafindan 2023 yilinda Alasehir Belediyesi, kent bütününde birbirine eklenen farkli basliklarda yürüttügü çalismalarinda yasayan ve yasatan bir koruma anlayisini benimsemesi nedeniyle bütüncül proje ile proje ödülüne deger görüldü.

Yine 2023 yilinda Türkiye Belediyeler Birligi Proje Ödülü’nü aldi. Ayrica kapama ve tahinli pide ile korunmasi gereken kültür degeri olarak UNESCO tarafindan isaret alindi.

"Turizmle hem tanitim olacak hem esnaf kazanacak"

Alasehir Belediye Baskani Ahmet Öküzcüoglu, "Toptepe mevkiinde Kültür ve Turizm Bakanligi Manisa Müze Müdürlügü baskanliginda ve Alasehir Belediyesinin maddi destekleriyle bir çalisma yürütüyoruz. Burada antik tiyatromuz var. Antik tiyatromuzu ortaya çikarma, kurtarma kazi çalismalarimiz var. Tiyatroda kazi çalismalari tamamlandiktan sonra rekonstrüksiyon ve restorasyon çalismalarina baslayacagiz. Belediyeciligin görevlerinden birisi de Alasehir’in turizm digerlerini ön plana çikarmaktir. Bu bizim yol haritamizdan sadece birisi. Bununla beraber Bakkal Sükrü evi dedigimiz konakta danisma bürosu yapiyoruz, sergi salonu yapiyoruz. Kursunlu Hanimizi vakiflardan tahsisini aldik, orada da turistlerin girecegi yerel ürünlerimizin satilacagi, vakit geçirebilecegi alanlar olusturacagiz. Alasehir’in turizm brosürleri ve haritalari basildi. Görme engelliler için de kent rehberi basildi. Kültür ve Turizm Bakanligimizin haritasina Alasehir de islendi. Basit gibi görünen bu çalisma çok önemli bir adimdi. Bakanligimizin haritasina girdiginizde de Alasehir’i orada görebileceksiniz. Yönlendirme levhalarimizi yerlerine konuldu, bilgilendirme levhalarimiz da gelecek. Artik kare kodlari okutularak, web sitesinden Alasehir hakkinda bilgiler alinabilecek. Tarihi kentler birligine de üyeyiz, bütüncül proje ile birinciligi elde ettik, ödül aldik. Kapama ve Tahinli Pide ile korunmasi gereken kültür degeri olarak UNESCO tarafindan isaret alindi. Artik UNESCO’nun listesine Alasehir’in kapamasini ve tahinli pidesini islettik. Ileride yapacagimiz imar uygulamalarinda da termal turizmi canlandiracagiz, turistler gezdigi Bakkal Sükrü Evi’ni Yildirim Beyazit Camisini, Saint Jean Kilisesi’ni, Kursunlu Han’i, Kütüphaneyi, Kongre Evini gezecek. Alakent evini Alasehir Kongre Evi’ne dönüstürdük. Restorasyonu 7 milyon TL’ye mal oldu 5 milyon TL’sini YIKOB’tan hibe olarak aldik. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Bu yolda profesyonel ekiplerle çalisiyoruz. Herkese tesekkür ediyoruz. Bu çalismalardan sonra insallah Alasehir turizm alaninda da hak ettigi degeri bulacaktir. Artik Alasehir sadece Saint Jean Kilisesi’ni ziyaret edip dönen yerli ve yabanci ziyaretçilerden olusmayacaktir. Tiyatroda kazi çalismalari tamamlandiktan sonra tiyatroyu, Alakent Kongre evini, kütüphanesini, Kursunlu Hani gezecekler ve Alasehir’in kapamasini, Tahinli Pidesini yiyecekler. Alasehir’de bir gece konaklayacaklar. Böylece Alasehir’i hem tanitmis olacagiz hem de Alasehirli esnaflarimizdan alisveris yapacaklar. Esnaflarimiz turizmden gelir elde edecekler. Alasehir kültür turizm web sitemiz de hazirlandi. Bilgilendirme levhalariyla beraber hemen devreye girecek. Artik Alasehir’i sadece bölgemiz tanimayacak, dünyaya açilan bir penceremiz olacak. Alasehir turizm yolunda ilerleyerek hak ettigi degere de bu web sitesi ile ulasmis olacak." dedi.

Kaynak: İHA