3 Mart Dünya Omega 3 Günü'nde Anlamli Mesaj Açiklamasi 'Denizlerimiz Kalp Damar Sagligi Için Önem Arz Ediyor'

Denizler, kalp damar sagligi için önem arzediyor.

3 Mart Dünya Omega 3 Günü'nde Anlamli Mesaj Açiklamasi 'Denizlerimiz Kalp Damar Sagligi Için Önem Arz Ediyor'
Orzaks Ilaç, Türk Kardiyoloji Dernegi, Türkiye Çevre Egitim Vakfi ve Deniz Yasamini Koruma Dernegi’nin 3 Mart Dünya Omega 3 Günü özelinde düzenledikleri etkinlikte, denizlerin temizliginin sagligimizla iliskisi vurgulandi. Orzaks Ilaç Genel Müdürü Yunus Emre Alimoglu, “3 Mart Dünya Omega 3 Günü’nde denizlerimizin temizligi, su alti yasaminin çesitliligi ve Omega 3’ün kalp sagligimiz için önemine dikkat çekmek istedik” dedi.

Kalp sagligi, bagisikligi güçlendirme, göz ve beyin sagligini destekleme, trigliserid ve kan basinci seviyelerini düsürme, romatizmal eklem iltihabina iyi gelme ve depresyonun etkilerini azaltarak ruh sagligini iyilestirme gibi vücudumuzda çok çesitli faydali etkileri olan Omega 3’e dikkat çekmek için tüm dünyada 3 Mart tarihinde Dünya Omega 3 Günü etkinlikleri düzenleniyor.

Vücudumuzda pek çok farkli sistemde kritik rol üstlenen Omega 3, en fazla sardalya, hamsi, somon, uskumru, istiridye, ringa ve havyarda bulunuyor. Türkiye Beslenme Rehberi verilerine göre 19-50 yas arasindaki kadinlarin günlük 1,1 gr, erkeklerin 1,6 gr Omega 3 tüketmesi öneriliyor.

Proje kapsaminda Deniz Yasamini Koruma Dernegi’nin Türkiye’de bir STK’ya ait tek Mavi Bayrakli tekne ve yine Türkiye’deki 10 Mavi Bayrakli tekneden biri olan Valmira isimli yelkenli ile Marmara Denizi’nde profesyonel dalgiç ekibi ile dalis gerçeklestirildi.

Yapilan dip temizliginin ardindan, Alimoglu’nun da içinde yer aldigi ekip ile birlikte denizden çikarilan çöpler ayristirilarak geri dönüsüme kazandirildi. Ayrica hayalet aglara takilan deniz canlilari kurtarilip tekrar sulara birakildi.

6 dalici ile yaklasik 400 m2 bir alanda 6 dalici ile ortalama 6 metre derinligi 37 dakikalik bir dalistan 7 çuval plastik, cam, metal, ambalaj vb. çöp çikarildi. Bunlarin yani sira büyük plastik ve metal parçalar ve deniz dibine terk edilmis bir hayalet av araci da çikarildi.

“Toplum sagligina ve çevreyi yasanabilir hale getirmeye odaklaniyoruz”

Sadece ticari basari elde etmekle kalmayip topluma karsi sorumluluklarini da yerine getirdiklerini kaydeden Alimoglu, “Bugün topluma katki saglama adina ülkemiz için çok degerli STK’larin destegiyle Mavi Bayrak Mavi Kalp projemizi hayata geçiriyoruz. Ayni amaç için toplandigimiz Türk Kardiyoloji Dernegi, Deniz Yasamini Koruma Dernegi, Türkiye Çevre Egitim Vakfi’na katkilari ve destekleri için çok tesekkür ediyorum” dedi.

Alimoglu, “Mavi Bayrak Mavi Kalp projesi bizim için çok kiymetli bir seyi isaret ediyor “Omega 3”. Bazi omega 3 takviyeleri, baliklardan veya deniz ürünlerinden elde edilir. Günümüzde deniz kirliligi, bu tür takviyelerin güvenligi ve kalitesi üzerinde endiselere yol açabilir. Balik yagi veya diger deniz kaynakli omega 3 takviyeleri, kirlilik seviyelerini kontrol etmek ve güvenligi saglamak için titizlikle islenmelidir. Tam da bu sebeplerden dolayi deniz temizligin de farkindalik olusturarak gelecek nesillere karsi olan sorumluluklarimizi bir kez daha hatirlatiyoruz. 3 Mart Dünya Omega 3 Günü’nde denizlerimizin temizligi, su alti yasaminin çesitliligi ve omega 3’ün kalp sagligimiz için önemine dikkat çekmek istedik. Hep birlikte, daha iyi bir dünya için adim atiyoruz” seklinde konustu.



“Deniz yasamini korumak için çalisiyoruz”

Projeye destek olan Deniz Yasamini Koruma Dernegi Baskani Volkan Narci ise “Deniz yasamini sürdürülebilir ve adil yöntemlerle korumak, bu yolda bilimsel çalismalar ve projeler üretmek için misyonumuz; denizlerin, dolayisiyla doga ve insan hayatinin yasanabilirligini ve sürdürülebilirligini güçlendirmek için dogayla birlikte çözümler üretmek ve uygulamaya geçirmektir. Denizlerimizin akcigeri olan Mercan Resiflerinin restorasyonu, korunmasi, Tavsan Adasi’nin deniz koruma (MPA) ile korunan alanlar olusturulmasi, su alti ve su üstünde yasayan canlilarin yasayabilmesi için hayalet aglarin temizlenmesi gibi çalismalari Marmara Denizi’miz için hayata geçirirken, diger denizlerimiz için de çalismaya devam ediyoruz” açiklamasini yapti.

Uluslararasi partnerleri, kamu, özel sektör ve sivil toplumu bir araya getiren çalismalar yürüttüklerini aktaran Volkan Narci, “Akdeniz, Ege ve Karadeniz deniz yasamini korumak ve etki olusturmak için birlikte çalisiyoruz. Binlerce gönüllümüz ile milyonlarca yasama dokundugumuzun farkindaligi ile deniz dibi temizlikleri yaparak da birlikte fark olusturmaya devam ediyoruz” dedi.



“Denizlerimiz önemli bir besin kaynagi saglamasinin yani sira ruhumuza da hitap ediyor’’

Türk Kardiyoloji Dernegi Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Ertugrul Okuyan, “Saglikli bir kalp için psikososyal ve çevresel faktörlerin önemi yadsinamaz. Üç tarafi denizlerle çevrili güzel ülkemizde denizlerimiz, soludugumuz oksijenin yüzde 70’inin kaynagi olmasi sebebiyle olmazsa olmazimiz. Ayrica Omega 3 kaynagi olan denizlerimiz insanimizin kalp damar sagligi için çok yararli olan yüzme sporunu yapabilmesi ve barindirdigi çesitli balik ve canli türleri ile önemli bir besin kaynagi olmasi yani sira ruhumuza da hitap ediyor” seklinde konustu.



‘’Çevre sagligi olmadan, insan sagligi olmaz’’

Türkiye Çevre Egitim Vakfi Genel Müdürü Almila Kindan Cebbari, “Çevre sagligi olmadan insan sagligi olmaz slogani ile faaliyetlerimizi yürüttügümüz Uluslararasi Mavi Bayrak Programi’nda, denizlerin sagliginin insan sagligi için ne kadar önemli oldugunu her firsatta anlatmaya çalisiyoruz. Saglikli bir kalp ve vücut için gerekli olan Omega 3 için de en önemli kaynak konumunda. Dünyayi ve denizleri temiz tutmak istiyorsak bu, tek basina bir kurum veya kurulusun basarabilecegi bir sey degil, tüm toplum ve kurumlar birlikte hareket etmeye ihtiyacimiz var. Bu birlikteligin bir parçasi olan tüm paydaslarimiza destekleri için tesekkür ederiz” dedi.



“Toplumsal ve çevresel sorumlulugumuzu yerine getirmek için kararliyiz”

Orzaks Ilaç Pazarlama Direktörü Müge Turan, “Toplum sagligina ve çevreye karsi sorumluluklarimizin bilinciyle hayata geçirilen ‘Mavi Bayrak Mavi Kalp’ projesini duyurmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. 3 Mart Dünya Omega 3 Günü’nde denizlerimizin temizligi, su alti yasaminin çesitliligi ve Omega 3’ün insan vücudunun normal fonksiyonlarindaki önemine dikkat çekmek, projedeki öncelikli amacimiz. Bu projenin yani sira, çevresel sürdürülebilirlik, seffaflik ve hesap verebilirlik ilkelerine bagli kalarak, projelerimizin devamliligi sirket misyonumuz için de önemli bir nokta olarak konumlanmaktadir" dedi.

Kaynak: İHA