Depremzede Kiracilara Baskan Savas'tan Yüz Güldüren Haber

Depremin vurdugu Hatay’da büyüksehir belediyesi ve Hollanda Konsorsiyumu tarafindan yürütülen proje kapsaminda 450 konut ve 84 is yerinin temeli atilacak. Hatay Büyüksehir Belediyesi Baskani Lütfü Savas, konutlarin ve is yerlerinin dezavantajli vatandaslara uygun taksit ve ödeme kosullariyla tahsis edilecegini söyledi.

Depremzede Kiracilara Baskan Savas'tan Yüz Güldüren Haber
Asrin felaketinde agir hasar alan Hatay’da yaralarin sarilmasi için çalismalar araliksiz sürüyor. Depremin ilk gününden itibaren afetzede vatandaslarin yaninda olan Hatay Büyüksehir Belediyesi’nin Hollanda’da yürüttügü çalismalar sonucunu verdi. Hatay’da afete dayanikli 450 konut ve 84 is yerinden olusan modüler mahalle insa etmek üzere çalismalar yürüten HBB ve Hollanda Konsorsiyum heyeti Hatay’da bir araya geldi. Hatay Planlama Merkezinde yapilan toplantida HBB heyetine Hatay Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Nihat Tazearslan baskanlik etti. Iki gün süren toplantilara Hollanda’nin Türkiye Büyükelçiligi Ticari Ataseligi, Hollanda Isverenler Birligi (NL WORKS), Amsterdam Belediyesi Yetkilileri ve alaninda uzman insaat sirketlerinin temsilcileri katildi.

Konutlarla ilgili master plan, projenin teknik, islevsel, hukuki yönleri ve finans ve tasarim konulari üzerinde yogun sekilde çalismalar yapilan toplantilar sonrasi heyet, HBB Baskani Lütfü Savas’i ziyaret ederek alinan kararlarla ilgili bilgiler verdi. Baskan Savas, projenin Hataylilar için büyük önem tasidigini belirterek, aylardir çalismalar yürüten Hollandali yetkililere ve Hatay Büyüksehir Belediyesi ekiplerine tesekkür etti.

“Bizim amacimiz dezavantajli vatandaslara ulasmak ve onlari ev sahibi yapmak”

Baskan Savas, Hatay merkezde yapacaklari konutlarin öncelikle dezavantajli birey ve ailelere tahsis edilecegini söyledi.

Savas, "Anayasamiza göre devletin evi olan insanlarimiza bir ev verme mecburiyeti var. Hükümet, devletin imkanlariyla zaten hak sahiplerine ev yapmak zorunda. Ama kiracilar için böyle bir mecburiyeti yok. Su anda en fazla, kiracilar ve yeni evlenecek gençler konut sikintisi yasiyor. Bizim amacimiz onlara ulasmak ve dezavantajli gruplari ev sahibi yapmak. Uygun taksit ve ödeme kosullariyla uzun vadede insanlarimizi ev sahibi yapacagiz. Proje kapsaminda önümüzdeki ay içinde de temel atmak istiyoruz” dedi.

Depreme dayanikli, sürdürülebilir bir kompleks mahalle ile Hataylilarin yaralarini sarmaya katki saglamayi hedeflediklerini anlatan Savas, Hollanda ile uzun zamandir projeye çalistiklarini kisa zamanda mahallenin temelini atacaklarini bildirdi.

Heyet adina konusan proje ortaklarindan Frank Eyssen, “Çok donanimli bir çalisma ekibi kurduk. Projenin zor noktalarinin çözümü için çalismalara devam ediyoruz. Projenin saglikli ilerlemesi için birlikte olmamiz çok iyi. Bizim için en önemlisi bu projeyi komple bitirmek. Bu projenin tamamlanmasini ve Hatay’a yararli olmasini diliyoruz, bunun için de çok fazla zaman harciyoruz. Projeyi yürütenler olarak çok açik ve net bir sekilde sorumluluklari yerine getiriyor ve projeyi seffaf sekilde yürütüyoruz” dedi.

Türkiye’de ilk defa bir belediyede tarafindan hayata geçirilecek olan bu büyük projenin 11 Mart 2024 tarihinde master planin tanitimi yapilacak. Deprem Yönetmeligi’ne uygun bir sekilde yapilacak olan konutlarin insasinda akilli malzemelerin yani sira doga ve teknolojiden de üst düzeyde faydalanilacak. Birinci etapta 450 konut, 84 ticari alan ve 250 araçlik otoparki bulunan mahallenin tasarim ve insasi dünyaca ünlü alaninda uzman sirketler tarafindan üstleniliyor.
Kaynak: İHA