G7 Liderlerinden Rusya'ya Açiklamasi 'Navalny'nin Ölümüyle Ilgili Durumu Açikliga Kavusturmaya Çagiriyoruz'

Ukrayna’nin baskenti Kiev’de düzenlenen G7 Devlet ve Hükümet Baskanlari toplantisinin ardindan yayimlanan bildiride, “Alexei Navalny’nin olaganüstü cesaretini saygiyla aniyor, Rus hükümetini Navalny’nin ölümüyle ilgili durumu tam olarak açikliga kavusturmaya çagiriyoruz” ifadeleri yer aldi.

Rusya’nin Ukrayna’yi isgalinin 2. yildönümünde G7 liderleri baskent Kiev’de bir araya geldi. Belçika Basbakani Alexander De Croo, Italya Basbakani Giorgia Meloni, Kanada Basbakani Justin Trudeau ve Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen’in fiziki olarak, ABD, Almanya, Fransa, Ingiltere ve Japonya liderlerinin ise video konferansla katildigi G7 Devlet ve Hükümet Baskanlari toplantisinin ardindan liderler ortak bir bildiri yayimladi. Ukrayna’ya olan sarsilmaz destegin teyit dildigi belirtilen bildiride, “Baskan Putin Ukrayna’yi boyunduruk altina alma hedefine ulasamadi. Bunun yerine kendi halkini, hükümetinin pervasiz eylemlerinin bedelini her gün agir bir sekilde ödemeye zorluyor. Gereksiz bir savasi finanse etmek için Rusya’nin kaynaklarini tüketti, Rus aileleri parçaladi ve yüz binlerce Rus’un hayatina mal oldu” ifadeleri kullanildi.

“Ruslarin özgürlüklerine yönelik sistematik baskiyi durdurmaya çagiriyoruz”

Bildiride, Ukrayna halkinin gelecekleri için verdikleri mücadelede galip gelmelerini saglayacaklarina, kapsamli, adil ve kalici bir barisin tesis edilmesine yardimci olabileceklerine olan inancin tam oldugu aktarildi.

Alexei Navalny’e de deginilen bildiride, “Alexei Navalny’nin olaganüstü cesaretini de saygiyla aniyor, esi, çocuklari ve sevdiklerinin yaninda oldugumuzu ifade ediyoruz. O Kremlin’in yolsuzluklarina karsi ve Rusya’da özgür, adil seçimler için mücadele ederek hayatini feda etti. Rus hükümetini Navalny’nin ölümüyle ilgili durumu tam olarak açikliga kavusturmaya çagiriyoruz. Ayni sekilde Rus hükümetini haksiz yere tutuklu bulunan tüm mahkumlari serbest birakmaya, Ruslarin hak ve özgürlüklerine yönelik sistematik baskiyi durdurmaya çagiriyoruz” denildi.

“AB’nin 50 milyar euroluk yardimini memnuniyetle karsiliyoruz”

Bildiride, Rusya’daki insan haklari ihlallerine karsilik olarak kisitlayici tedbirler uygulamaya devam edilecegi belirtildi. Ukrayna ekonomisinin çökmemesi gerektigi vurgulanan bildiride, “Ukrayna’nin acil finansman ihtiyaçlarini karsilamasina ve savastan ciddi sekilde etkilenen ülkelere yardimci olacagiz. Avrupa Birligi’nin (AB) 50 milyar euroluk Ukrayna mali yardimini onaylamasini büyük bir memnuniyetle karsiliyoruz. Bu destek 2027 yilina kadar Ukrayna’ya önemli bir mali destek saglayacaktir” ifadeleri yer aldi.

Kuzey Kore, Iran ve Çin’e faaliyetlerine son verme çagrisi

Bildiride, Rusya’nin isledigi savas suçlarinin kinandigi belirtilirken, Rusya’ya askeri teçhizat ihracati yapan Kuzey Kore, Iran ve Çin’e de faaliyetlerine son verme çagrisi yapildi. Rusya’nin Ukrayna’da yol açtigi zarara deginilen bildiride, “Dünya Bankasi’na göre bu zarar 486 milyar dolari asmaktadir. Rusya’nin uluslararasi hukuk uyarinca neden oldugu zarari ödeme yükümlülügü açiktir. Rusya’nin Ukrayna’nin ekonomisinin çökmesine neden olarak galip gelebilecegi yönündeki yanlis düsünceleri ortadan kaldirmaya kararliyiz. Rusya borçlu oldugu ödemeleri süresiz olarak erteleyememelidir” denildi.
Kaynak: İHA