Tip Fakültesi Ögrencileri Israil'in Zulmüne Sessiz Kalmadi

Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesi’nde ögrenim gören ve Zulme Karsi Duran Doktorlar (ZKDD)-Akdeniz Tip Genç Destek ekibinde yer alan ögrenciler, ’Tip fakültesinde aldigimiz Tip Etigi derslerinin geregi’ diyerek Gazze’de yasanan insan haklari ihlallerine dikkat çekmek amaciyla Tip Fakültesi içerisinde Filistin temali kitap ayraci dagitti.

Tip Fakültesi Ögrencileri Israil'in Zulmüne Sessiz Kalmadi
ZKDD Akdeniz Tip Temsilcisi Hayrunnisa Hacioglu, "ZKDD Türkiye’nin dört bir yanindan vicdani duyarliliklarla bir araya gelmis hekimlerin tamamen gönüllülük esasiyla olusturmus olduklari bir inisiyatif. Tibbiyeliler olarak biz de bu platformun genç destek ekibinde gönüllüyüz. Amacimiz basta Filistin olmak üzere dünyanin çesitli yerlerinde zulüm gören tüm insanlarin sesi olmak, bu zulümlere karsi bir bilinç olusturmak, ayni zamanda hekimler arasinda bu dayanisma ruhunu devam ettirebilmek. Su an Filistin’de insanlarin en temel hakki olan asama hakki bu insanlarin elinden alinmis durumda. Beslenme, barinma, tedavi olma haklarini ne yazik ki kullanamiyorlar. Birçok hastane bombalandi, saglik ocaklari devre disi birakildi, ambulanslar isgal güçleri tarafindan kullanilamaz hale getirildi.

100’den fazla saglik personeli sehit edildi ve su an halihazirda görevi basindayken suçsuz yere esir alinan 100’den fazla saglik personeli var ve bunlarin akibeti yazik ki bilinemiyor. 7 Ekim’den bu yana 29 bin insan sehit edildi ve 10 binden fazla da çocuk katledildi. Hayatta olanlar ise acilarla mücadele ediyorlar. Tibbi malzeme yetersizliginden dolayi çocuklarin anestezi olmadan uzuvlari ampüte ediliyor. Insanlar acidan hayatini kaybediyor ve en acisi da küçücük bebekler korkudan kalp krizi geçirerek hayata veda ediyor. Tüm bu vahset karsisinda sessiz kalmak gerçekten mümkün degil. Zaten vicdanimiz buna izin vermiyor. ZKDD olarak bu zulmün karsisinda sessiz kalmiyoruz" diye konustu.



"Gönüllü hekimlerimizle birlikte çalismalar yapiyoruz"

ZKDD’nin yaptigi çalismalardan da bahseden Hacioglu, "ZKDD olarak öncelikle 17 Kasim 2023 tarihinde 5000’in üzerinde hekiminin destegiyle ortak bir bildiri metni yayinlandi. Ayni zamanda bir yardim kampanyamiz oldu. Burada 400 bin üzerinde maddi bir yardim toplandi. Su an gida yardimi en yakin zamanda Gazze’ye ulastirilmak üzere Misir’da bekliyor. Gönüllü hekimlerimiz tarafindan boykot reçetesi olusturuldu. Ayni zamanda hekimlerimiz tarafindan Güney Afrika iddianamesi incelenmesi yapildi" ifadelerini kullandi.

Dört yasinda katledilen Rim’i hatirlattilar

ZKDD Genç Destek Ekibi olarak yaptiklarindan da bahseden Hacioglu, "Öncelikle Filistin haber ajanslarindan güncel haberleri arastirip ayni sekilde Filistin Saglik Bakanligi’nin paylastigi güncel verileri takip ederek bizlerle paylasan bir haber ekibimiz var. Kullandigimiz afisleri materyalleri hazirlayan bir tasarim ekibimiz var. Geçtigimiz günlerde Türkiye’nin farkli bölgelerinden tibbiyelilerle ‘Tip ögrencilerinden boykot’a destek’ adli bir video çalismamiz oldu. Bizler de Akdeniz Tip Genç Destek ekibi olarak bu çalismada yer aldik. Su an hali hazirda arkadaslarimiza hediye edecek oldugumuz ayraçlarimiz var. Bu ayraçlardan kisaca bahsetmek istiyorum. Ayracimizin bir yüzünde Filistin direnisini temsil eden karpuz dilimleri var. Filistin bayragini sallamanin yasak oldugu Filistin’de insanlar isgalci Israil’e karsi karpuz dilimlerini kaldiriyorlar. Karpuz dilimlerinde bildigimiz gibi Filistin bayragi renkleri olan kirmizi, siyah, yesil ve beyaz renkleri mevcut. Diger tarafinda ise Israil tarafindan 4 yasinda sehit edilen Rim’e yazilmis mektup var. Rim dedesi tarafindan ‘Ruhumun Ruhu’ diye nazlanan ve dedesinin ona aldigi mandalinayi bile yiyemeden isgalci Israil tarafindan vahsice katledilen bir çocuk. O diger binlerce çocuktan yalnizca bir tanesi. Bizler ZKDD olarak bu zulme sessiz kalmiyoruz. Her seyden önce buna vicdanimiz izin vermiyor. Elimizden geldigince bu zulme karsi ses çikarmaya devam edecegiz. Tip fakültelerinde aldigimiz Tip Etigi derslerinin de sadece derslerde kalmamasi için hayatimiz boyunca bu etige sadik kalmak için gayret edecegiz. Son olarak vicdani olan herkesi Israil’i boykota devam etmeye çagiriyoruz" dedi.

Kaynak: İHA