Bati Karadeniz Turistik Tren Turu Basliyor

Bati Karadeniz’in dogal ve kültürel zenginliklerini kesfetmek isteyenler için yeni bir turistik tren hatti yakinda hizmete giriyor.

Bati Karadeniz Turistik Tren Turu Basliyor
Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi’nin (BAKKA) öncülügünde gelistirilen bu proje, Ankara-Çankiri-Karabük-Zonguldak güzergahini kapsayan 484 km’lik bir rotayi içeriyor ve bölgenin tarihini, endüstriyel mirasini ve dogal güzelliklerini ziyaretçilere sunmayi amaçliyor. 2017 yilinda "Kömüre Giden Demiryolu" konseptiyle baslatilan proje hayata geçiriliyor. Tren seferleri, 2024 yilinin Nisan ayinda baslayacak ve Özel Turistik Karaelmas Treni, yolcularina konforlu bir seyahat deneyimi sunacak. Turistik tren seferlerinin hayat geçirilmesi amaciyla 20 Subat 2024 Sali günü Kültür ve Turizm Bakanliginda Bakan Yardimcisi Nadir Alpaslan’in baskanliginda, Zonguldak, Karabük ve Çankiri Valileri, Bölge Milletvekilleri, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi temsilcileri, Bati Karadeniz Kalkinma Ajansi ve Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi Genel Sekreterleri, güzergâh üzerinde bulunan il ve ilçelerdeki kurum ve kuruluslar ile ilgili turizm aktörlerin katilimiyla istisare toplantisi gerçeklestirildi.

Toplantida alinan kararlara göre gerçeklestirilecek seferlerde kullanilacak Özel Turistik Karaelmas Treni’nde 3 pulman, 1 kusetli vagon (230 kisi) ile 1 yemekli vagon yer alacak, tren her iki yönde de ayri turist gruplarina hizmet verecek. Turistik tren seferlerinin Cuma – Pazar günleri arasinda haftada bir kez karsilikli olarak gerçeklestirilmesi ve 12 Nisan 2024 tarihinde ilk seferin baslatilmasi planlaniyor. Tren saatleri ve duraklari için teknik ekip tarafindan detayli çalisma yapilacak olup belirlenecek ziyaret yerleri en kisa sürede kamuoyuna açiklanacak.

Ilk seferin 12 Nisan 2024’te yapilmasi planlaniyor ve güzergah üzerindeki duraklar ve ziyaret edilecek yerler, bir teknik ekip tarafindan belirlenecek. Bu rota, Ankara’nin Kalecik bölgesinden baslayip, Çankiri’nin Tuz Magaralari ve müzeleri, Karabük’ün tarihi Safranbolu ilçesi ve Zonguldak’in Gökgöl Magarasi gibi önemli turistik noktalari kapsayacak.

Projenin tanitimi ve basarili bir sekilde yürütülmesi için 8-9 Mart 2024 tarihlerinde bir info tur düzenlenecek ve bu tura fenomenler, önemli isimler ve basin mensuplari davet edilecek. Ayrica, bölgeyi tanitmak ve tren turizmini desteklemek amaciyla çesitli medya ve tanitim kampanyalari yürütülecek.

Proje, Bati Karadeniz bölgesinin turizm çesitliligine önemli bir katki saglayacak ve bölgenin taninirligini artirarak, yeni bir turizm türü olarak tren turizminin gelisimine önemli bir ivme kazandiracak. Tren hattinin, bölgeyi ziyaret edenler için unutulmaz bir deneyim sunmasi ve Bati Karadeniz’in dogal ve kültürel zenginliklerini daha genis bir kitleye tanitmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA