AB Üyesi 26 Ülkeden Gazze'de 'Acil Insani Duraklama' Çagrisi

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, AB Disisleri Bakanlari toplantisi sonrasi yaptigi açiklamada, Macaristan hariç AB üyesi 26 ülkenin Gazze’de "sürdürülebilir bir ateskese yol açacak acil insani duraklama" çagrisinda bulundugunu ifade etti.

AB Üyesi 26 Ülkeden Gazze'de 'Acil Insani Duraklama' Çagrisi
AB Disisleri Bakanlari, Belçika’nin baskenti Brüksel’de bir araya geldi. Toplantinin ardindan AB Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, basin toplantisi düzenledi.

Borrell, Macaristan hariç AB üyesi 26 ülkenin Gazze’de "sürdürülebilir bir ateskese yol açacak acil bir insani duraklama" çagrisinda bulundugunu söyledi.



"Israil hükümetinden Refah’a saldirmamasini istiyoruz”

AB’nin Israil’in Refah kentine yönelik muhtemel saldirisina karsi oldugunu aktaran Borrell, "Israil hükümetinden Refah’a saldirmamasini istiyoruz. Çünkü böyle bir saldiri insani durumu çok daha kötü bir hale getirecektir. Bu, gerekli insani yardimlarin ulastirilmasini engelleyecektir. Bakanlar, Israil’den uluslararasi insancil hukuka ve 26 Ocak tarihli Uluslararasi Adalet Divani kararina uymasi çagrisinda bulundu. Bunun devami olarak bakanlar, kalici ateskese götürecek acil insani duraklama çagrisi yapti” dedi.

Israil’den insani yardimlarin bölgeye ulasmasi ve sivil halkin korunmasi için gerekenleri yapmasi çagrisinda bulunan Borrell, “BM Gazze Koordinatörü ile UNRWA’ya yardimlari ve mevcut durumu görüstük. Kendisinden son bilgileri aldik. Kendisi son derece açikti. AB’nin yardimlarinin kesilmemesini istedi. Özellikle egitim basta olmak üzere bölgede yardimlari devam ettirdiklerini ve yardimlarin kesilmesi halinde bu görevleri baskasinin yapamayacagini söyledi’’ dedi.



Yahudi yerlesimcilere yönelik yaptirimlar ele alindi

Bati Seria’da Filistinlilere yönelik saldirilarda bulunan Yahudi yerlesimcilerin de toplantida görüsüldügünü ifade eden Borrell, Yahudi yerlesimcilere yönelik yaptirimlar hakkinda görüsmelerin devam ettigini aktardi.

AB, Kizildeniz’e askeri misyon gönderecek

Yemen’deki Iran destekli Husilerin Kizildeniz ve Aden Körfezi’ndeki devam eden saldirilarinin da toplantida ele alindigini ifade eden Borrell, AB’nin Kizildeniz’e askeri misyon gönderme karari aldigini bildirdi. Borrell, “AB olarak Aspides adi verilen bir deniz misyonu için karar aldik. Bu Kizildeniz’de askeri bir savunma misyonudur. Bu, Husilerin ticari gemilere yaptigi saldirilara karsi yardimci olacak” ifadelerini kullandi.

Rusya’ya yeni yaptirimlar konusunda henüz anlasma saglanamadi

Borrell, ikinci yilina yaklasan Rusya-Ukrayna savasina dair AB’nin Ukrayna’ya desteginin devam edecegini bildirdi. Rusya’ya karsi yeni yaptirim paketi hazirligi içinde olduklarini belirten Borrell, bu konuda henüz AB üye ülkeleri arasinda tam bir anlasma saglanamadigini, önümüzdeki günlerde anlasma saglanmasini umdugunu bildirdi.

Afrika konusuna da deginen Borrell, "Sahra konusunu ve bölgedeki halka insani yardima devam edecegiz. Bölgede darbelerden dolayi zor durumda olan halka yardim etmenin çabasi içindeyiz. Çad, Moritanya ve Gine ile iliskilerimizi görüstük. Afrika sorunlarina Afrika çözümlerini destekliyoruz. Bölgede CEDEAO (Bati Afrika Ülkeleri Ekonomik Toplulugu) tarafindan alinacak kararlari destekliyoruz. Baskan Muhammed Bazoum serbest birakilmadan da Nijer’deki cunta yönetimi ile diyalog kurmayacagiz’’ dedi.

Kaynak: İHA