Aydin'a Yilin Ilk Leylegi Geldi

Sulak alanlari ile birlikte önemli göç alanlarindan olan Aydin, her yil çok sayida leylege ev sahipligi yaparken, geçen sene 8 gün erken gelen yilin ilk leylegi bu yil zamaninda geldi.

Aydin'a Yilin Ilk Leylegi Geldi


Dogal güzellikleri ile birçok hayvan türüne ve yaban hayatina ev sahipligi yapan Aydin’in simgelerinden biri haline gelen leyleklerin Aydin’a göçü basladi.

Bu kapsamda 2024 yilinin ilk leylegi, her yil oldugu gibi bu yil da Gölbent Mahallesi’ne geldi. Iklim degisikligine göre leyleklerin geldikleri aylari farkliliklar gösterirken, geçen sene erken gelen yilin ilk leylegi bu yil zamaninda geldi. Etrafi azmak denilen sulak alanlarla çevrili Söke’ye bagli Gölbent Mahallesi’ne gelen yilin ilk leylegini, bahçeli evindeyken gören Hatice Avci, durumu muhtar Ahmet Yemis’e muhtar ise Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi’ne (EKODOSD) bilgi verdi. EKODOSD tarafindan her yil leyleklere karsi farkindalik olusturup, duyarliligi tesvik etmek amaciyla düzenlenen “Ilk leylegi görene 1 çuval un“ kampanyasi bu yil da devam ederken leylegi ilk gören Avci’ya bir çuval unu teslim edildi.

“Geldiklerinde seviniyoruz”

Hatice Avci, leylegi görünce çok mutlu oldugunu ifade ederek, "Leylegin sesini duydum. Bu leylek sesi nerede dedim. Bahçeye çiktim bir baktim diregin orada kusu gördüm. Daha yeni gelmis. Yeni geldigi için sevinçle ötüyordu, zaten yuvama geldim gibisinden sanirim. Bir baktim orada dikilip duruyor. Çok sevindim. Gidip geldiniz mi diye sordum mutlu oldum. Artik yavrularini filan takip ederim. Seviyoruz zaten. Onlar geldiginde seviniyoruz zaten. Gittiklerinde de zaten etraf bir anda bos oluyormus gibi. Gerçekten aileden birileri gitmis gibi oluyor” dedi.



“Bu aylarda yöre halkinin kafasi hep yukarilarda oluyor”

Yaklasik 4 yildir baharin müjdecisi ilk leylegin Gölbent Mahallesi’ne geldigini ifade eden EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, “Aydin bölgesinde EKODOSD olarak leyleklerin izleme koruma çalismalarini gerçeklestiriyoruz. Hemen her yil sayimlarini da yapiyoruz. Ayni zamanda Asagi Büyük Menderes Havzasi’nda ekosistem için çok önemli olan bu canlilarin hem dikkat çekmek hem de farkindalik olusturmak amaciyla bahar aylarinda ilk gelen leylegi gören yöre insanina 1 çuval un bagisliyoruz. Bu yil yine diger yillarda oldugu gibi ilk leylek Söke’ye bagli ovalarin ortasinda ve etrafi sulak azmaklarla çevrili Gölbent’e geldi. Bunu ilk görüp belgeleyen Hatice teyzemize, üyelerimizin aldigi bir çuval unu takdim ettik. Bu bölge çok önemli. Çünkü etraf tamamen azmak dedigimiz eski menderes yataklari olan sulak alanlarla çevrili. Bu sulak alanlarin mutlaka korunmasi lazim. Su kuslari ve sucul canlilar için çok önemli. Bu yaptigimiz kampanya da halk arasinda bir heyecan olusturuyor ve onlar büyük bir mutluluk içinde leyleklerin gelmesini bekliyorlar. Bu aylarda kafalari hep yukarida oluyor. Leyleklerin geldigi an belgeleyip bize gönderiyorlar ve un çuvallarini aliyorlar” dedi.



“Leyleklerin çok yararlari bulunuyor”

Sulak alanlarin korunmasinin önemine dikkat çeken Sürücü, “Bu yil yuvaya gelen ilk leylegi Gölbent’te bahçeli bir evde tek basina oturan Hatice Avci görerek, Gölbent köyü muhtari Ahmet Yemis’e bildirmis. Muhtarin bildirimiyle, üyemiz Can Çakmakoglu tarafindan alinan un çuvalini Gölbent’te yasayan Hatice Avci’ya teslim ettik. Leylek kampanyasindaki amacimiz, ekosistem içinde önemli islevi bulunan leyleklerle ilgili kirsalda farkindalik olusturmak, kuslarin ve yasam alanlari olan sulak alanlarin korunmasini saglamaktir. Sulak alanlarin korunmasinin saglanmasi, leylek ve diger kuslarin ve sucul canlilarin korunmasini saglayacaktir. Özellikle tarimin yaygin bir sekilde yapildigi bölgemizde, leyleklerin tarim zararlilarini azaltmasi bakimindan çok yararlari bulunmaktadir. 2023 yilinda Aydin bölgesindeki köylerde 868 adet leylek saymistik. Bu yil yapacagimiz sayimlarla bir kiyaslama yapabilecegiz. Yeni gelen leylek sahiplendigi yuvanin tamiratlarini yapiyor, bir yandan beslenmesini sagliyor, esi de geldikten sonra üremelerini gerçeklestirerek, yumurtadan çikacak yavrularini büyütüp tekrar Afrika’nin hayalini kuruyor” dedi.

Kaynak: İHA