Almanya'da Asiri Saga Karsi 13 Maddeden Olusan Önlem Paketi

Almanya Içisleri Bakani Faeser, ülkede giderek güçlenen asiri sagci, irkçi ve ayrimci egilimlere karsi 13 maddeden olusan önlem paketi açikladi.

Almanya'da Asiri Saga Karsi 13 Maddeden Olusan Önlem Paketi
Almanya’da haftalardir asiri sagci Almanya için Alternatif (AfD) partisi ve irkçilik aleyhine gösteriler devam ederken, Almanya Içisleri Bakani Faeser, ülkede giderek güçlenen asiri sagci, irkçi ve ayrimci egilimlere karsi 13 maddeden olusan önlem paketi açikladi.

Faeser, federal hükümette dis manipülasyon ve nüfuz kampanyalari için bir "erken tespit birimi" kurmak istediklerini duyurarak, Federal Anayasayi Koruma Dairesi Baskani Thomas Haldenwang ve Federal Kriminal Polis Ofisi’nden Holger Münch ile birlikte baskent Berlin’de “Asiri sagcilikla kararli bir sekilde mücadele edin - gerçek demokrasisinin araçlarini kullanin” baslikli 13 maddeden olusan tedbir paketini açikladi.

Asiri sagcilarin, devletin istikrarina ve hareket etme kabiliyetine olan güveni baltalamak istedigini ve asiri sagci aglari yok etmek istediklerinin altini çizen Faeser, “Bu tür koordineli etki kampanyalari, siyasi tartismayi manipüle etmeye ve demokrasiyi zayiflatmaya çalisiyor. Yeni, erken tespit biriminin bu tür kampanyalari önceden tespit etmesi amaçlaniyor. Demokrasimizi korumak için hukukun üstünlügünün tüm araçlarini kullanmak istiyoruz. Asiri sagci aglari dagitmak, onlari gelirlerinden mahrum etmek ve silahlarina el koymak istiyoruz" ifadelerini kullandi.

Faeser, Federal Anayasa Mahkemesi’nin demokrasi düsmanlarinin etkisinden daha iyi korunabilmesi için Temel Kanun’da degisiklik yapilmasi çagrisinda da bulundu. Halihazirda kabul edilmis olan disiplin kanunu reformuna deginen Faeser, reformun anayasa düsmanlarinin federal kamu hizmetinden uzaklastirilmasini kolaylastiracagini belirtti.

Ayrica sagci aglarin para kaynaklarina iliskin arastirmalarin kolaylasmasi gerektigini vurgulayan Bakan, tedbir kataloguyla birlikte silah kanunu reformunda da ilerleme saglanmasi gerektigini söyledi.



“Asiri sagci aglarin mali kaynaklari kurutulacak”

Açiklanan önlem paketinde, ülkede demokrasinin dayanikliligi güçlendirilecek ve saldiri altindaki demokratlar desteklenecek, asiri sagla mücadeleye bütünsel yaklasim getirilerek, asiri sagci aglarin mali kaynaklari kurutulacak, bu gruplarin ülkeye giris ve çikislari, diger ülkelerdeki asirilarla iliskileri mümkün oldugunca daha siki denetlenecek, internet faaliyetleri gözlem altinda tutulacak ve dijital platformdaki suçlara zamaninda müdahale edilecek, asiri sagcilarin devlete olan güveni sarsmak için otokratik yabanci aktörlerle birlikte, yapay zeka tabanli sahte hesaplarla manipülaif bilgiler üretip yaymalari engellenecegi ifadeleri yer aldi.

Silah yasalari sikilastirilacak

Pakette ayrica, 1 Nisan’da yürürlüge girecek olan disiplin yasasiyla birlikte artik anayasa düsmanlari kamu hizmetinden uzaklastirilacagi, silah yasalarinin sikilastirilacagi, asirilik yanlilarinin silahlanmasi önlenecegi, asiriciliga karsi demokrasinin güçlendirilmesi için sivil toplum örgütlerine kalici ve güvenilir destek verilecegi ve antisemitizmle mücadelenin daha karali bir sekilde yürütülecegi belirtildi.

Yeni paket, Faeser’in Mart 2022’de sundugu “Asiri Sagciliga Karsi Eylem Plani”na dayaniyor. Silah yasalarini sikilastirma planlari gibi tedbirlerin bazilari önceki raporda da yer aliyordu.

Yabancilarin sinir disi edilmesi plani

Asiri irkçi söylemleriyle taninan ve oylari giderek artan AfD Partisi’nin bazi üyelerinin, geçtigimiz yil kasim ayinda Potsdam’in kuzeyindeki lüks bir otelde düzenlenen ve ülkede yasayan yabancilarin sinir disi edilmesinin planlandigi gizli bir toplantiya katildigi ortaya çikmisti. Gizli toplantinin ortaya çikmasinin ardindan asiri irkçi politikalari ve anayasaya aykiri tutumlari nedeniyle AfD’nin kapatilmasi tartisma konusu olmustu. Basta baskent Berlin olmak üzere birçok kentte on binlerce kisi, AfD aleyhine gösteriler düzenlenmisti.
Kaynak: İHA