Asrin Felaketinin Fedakar Kahramanlari Saglik Çalisanlari

Kahramanmaras merkezli depremlerde kendileri ve yakinlari depremlerden aldiklari yaralara ragmen acilarini unutup enkaz altinda kalan vatandaslarin yardimina kosan saglikçilar, depremin görünmez kahramanlari oldu.

Asrin Felaketinin Fedakar Kahramanlari Saglik Çalisanlari


6 Subat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaras merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremlerden etkilenen ve 11 il içerisinde olan Kilis’te depremde kendileri ve yakinlari aldiklari yaralara ragmen acilarini unutup enkaz altinda kalan vatandaslarin yardimina kosan saglikçilar, depremin görünmez kahramanlari oldu. Asrin felaketinde yaklasik 10 gün boyunca günlük birkaç saat uyuduklarini ve tekrar kaldiklari yerden devam ettiklerini söyleyen saglik çalisanlari, çok zorlu bir süreçten basariyla geçtiklerinin altini çizdi.

‘‘Kilis Hastanesi depremden 3 ay önce açilmisti bölgeye hizmet verdik’’

Asrin felaketinde diger illere nazaran depremde en az etkilenen ilin Kilis oldugunu söyleyen Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavasca Devlet Hastanesi Bashekimi Fazil Arisoy, ‘‘6 Subat depremlerinden 3 ay önce hastanemizin açilisi olmustu ve ister istemez eksiklerimiz vardi. Deprem oldugu zamanda hemen ekip arkadaslarimizla iletisim haline geçtik ve koordineli sekilde hastaneye gelen hastalara bakmaya basladik. Kentin çesitli yerlerinde gelen vakalar, panik aninda yüksekten atlayanlar, kolunu ve bacagini zedeleyen vatandaslar vardi. Çevredeki diger illere nazaran Kilis’te çok yikim olmadigi için Gaziantep, Hatay, Adiyaman, Malatya bölgelerinden gelerek yaklasik bine yakin depremzede vatandasimizi hastanemizde tedavi etmeye basladik. Hastanemizde tedavi edilen depremzedelerden 220 vatandasi ameliyat ettik. Depremde göçük altinda kalan ve böbrek hasari olusan hastalarimiza diyaliz hizmeti verdik" dedi.



‘‘Deprem günü resmen kabus yasadik’’

04.17 de meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerde resmen kabus yasadigini söyleyen Arisoy, ‘‘Bölgeden gelen bir çok hastada kalçada kirik, akcigeri parçalanmis seklinde hastanemize getirildi.

Ekip arkadaslarimizla koordineli bir sekilde hazirlanmistik ve hemen gelen hastalari yatirilmasi gereken ilgili alanda tedavilerine basladik. Depremden sonra bölgede birçok hastanede göçükler meydana geldigi için epilepsi ve kalp rahatsizligi olan vatandaslar ilaçlari kullanamadi ve o hastalar zamanla kötülesmeye basladi.

Aslinda biz depremin yaralarini sarmaya basladik ama depremden 10 ile 15 gün sonra kronik rahatsizligi olan vatandaslarda problemler basladi.

Ekip arkadaslarimiz tüm hastalarimizla gecesini gündüzüne katarak tek tek ilgilenerek hastalarimizi taburcu ettik’’ ifadelerini kullandi.

‘‘Canini kurtaran hastaneye gelmisti’’

Kahramanmaras merkezli depremlerde ailesiyle birlikte görev yeri olan hastaneye geldiklerini söyleyen Acil Tip Uzmani Dr. Mehmet Mustafa Sunar, ‘‘ Depremden hemen sonra temel ihtiyaçlarimizi karsilayarak ailemle birlikte görev yerim olan hastaneye geçtim ve ailemi güvenli ortama götürüp ekip arkadaslarimizla koordineli bir sekilde sedyelerimizi hazirlayarak acil kapisinda beklemeye basladik. Kentin çesitli noktalarindan gelen vakalari tek tek tedavi ederek her biriyle ayri ilgilendik. Ilerleyen zamanda ise gelen vakalara baktigimda sahip oldugum hiçbir seyin benim olmadigini gördüm çünkü herkes yakinlarini birakarak canini kurtaran hastaneye gelmisti. Depremden sonra hayata bakis açim degisti’’ seklinde konustu.



‘‘Depremde ailesini kaybeden depremzedeye dogum günü sürprizi yaptik’’

Asrin felaketinde ailesiyle birlikte göçük altinda kalan 13 yasindaki depremzedeye dogum günü sürprizi yaptiklarini dile getiren Yogun Bakim Sorumlu Hemsiresi Mustafa Özdemir, “Gaziantep’in Islahiye ilçesinde enkaz altinda kalan 13 yasindaki bir kiz çocugu servisimize yatis yapti. Yatis yapan kiz çocugun medikal tedavisinde depremin ilk saatlerden itibaren psikolojisinin yerinde olmadigi fark ettik. Hastamizin yakin ailesi enkazin altinda kalmis ve hastamiz bunu bilmiyordu. Ilerleyen saatlerde enkaz altinda kurtulup ve bize ulasabilen akrabalar oldu. Hastamiza moral ve motivasyon saglamak için ona bir sürpriz dogum günü hazirlamaya karar verdik ve tedavisini gördügü odayi süsleyerek ona bir dogum günü hazirladik. Depremzedemiz bu sürprize çok sevindi, çok hosuna gitti. Depremden bir sene geçti ama biz o ani hiç unutmadik. Annesi ve babasi enkazin altinda kalmis onlari kaybetmisti ve bundan bilgisi yoktu onun gözyaslarini görünce gerçekten çok duygulandik” diye konustu.

Kaynak: İHA