Net Görmek Için Tek Adim Açiklamasi Lazer Ile Görme Sorunlarina Son

Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Muhammed Talha Sadik, lazer operasyonunun 18-45 yas arasindaki gözlük kullanmak istemeyen hastalar için etkili bir çözüm oldugunu vurgulayarak farkli tekniklerin ve hastanin beklentilerinin tedavi seçiminde önemli oldugunu belirtti.

Net Görmek Için Tek Adim Açiklamasi Lazer Ile Görme Sorunlarina Son
Görme bozuklugu yasayan birçok kisinin gözlük veya lens kullanimini birakmak için tercih ettigi lazer operasyonu hakkinda BHT CLINIC Istanbul Tema Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Muhammed Talha Sadik Bilgilendirmelerde bulundu. Op. Dr. Muhammed Talha Sadik, “Lazer tedavisi 18 ile 45 yas arasinda olup, gözlük kullanmak istemeyen hastalarimiza önerdigimiz tedavinin genel bir adidir. Bir kaç farkli lazer çesidi bulunmaktadir. Biz klinigimizde bunlardan iki tanesini uygulamayabilmekteyiz. Lazer tedavisi miyop, hipermetrop ve astigmat olan hastalara yapabiliyoruz. Operasyon öncesinde biz hastayi klinigimizde muayene ettikten sonra ilgili yönteme karar vermekteyiz. Hastanin beklentisi burada önemli bir rol oynuyor. Bunun sonucunda da uygulanacak olan yönteme hastamizla birlikte karar veriyoruz. Genellikle hastanin korneanin yapisi ya da numaralarin çok yüksek olmasi gibi durumlarda uygulayamayabiliyoruz. Ama genellikte hastanin yüzde 95’i güvenli sinirli alanlar sagladigi için gönül rahatligiyla uygulayabiliyoruz” dedi.



“Iki göz toplam 10 dakika sürüyor ”

Lazer operasyonunun komplikasyon sonrasi yok denilecek kadar az oldugunu ifade eden Op. Dr. Muhammed Talha Sadik, “Hastalara operasyonu gönül rahatligiyla önerebiliyoruz. Iki göz toplam 10 dakika sürüyor. Buradaki 10 dakikanin iki dakikasi sadece göze uyguladigimiz lazer kismi. Bu yöntemin ilkinde iki farkli basamak bulunmaktadir. Ilk yöntemde gözün üzerine bir halka takiyoruz ve orada hastamiz bir baski hissediyor. Diger basamakta ise genellikle göze çok dokunmuyoruz. Sadece lazer cihazi islemi yapiyor ve numarayi sifirliyor. Biz bu yönteme lasik yöntemi diyoruz” dedi.

Ikinci yöntem olan PRK yöntemi ile ilgili de konusan Sadik, “Burada az önce bahsettigim islemin ilk basamagi bulunmamaktadir. Isleme diger ikinci kisimdan basliyoruz. Böyle olunca hem islem süresi daha kisa oluyor hem hastanin hissettigi baski kismi ortadan kalkmis oluyor. Bu yöntemin avantaji ameliyatin kisa sürmesi. Fakat sonrasinda agri, kizariklik ve bulanik görme vs. Lasik yöntemine göre daha fazla oluyor. Burada hastanin uygunlugu ve beklentisi önemli o yüzden hasta ile karar veriyoruz” ifadelerini kullandi.

“Lazerin en önemli avantajlardan biri tekrarlanabilir bir islem olmasi”

Lazerin avantalarindan biri de herhangi bir sikintida tekrarlanabilir bir islem oldugunu hatirlatan Sadik, “Eger hastanin son muayenesi tekrardan uygun ise hastaya yeniden müdahale edebiliyoruz. Genellikle daha çok numara kalan hastalar tekrar basvurabiliyor veya farkli sikâyetler olabiliyor. Geceleri kamasma, parlamalar, bulanik görme gibi sorunlar karsisinda hastalarin rahatsizliklarini giderecek tedaviler uygulayabiliyoruz. Zaten genellikle numara kalan hastalar tekrar basvuruyor” seklinde konustu.



“Pandemi sonrasi miyop artti”

Sadik son olarak pandemiden sonra miyop oraninda bir artis oldugunu söyleyerek, “Özellikle bizim popülasyonumuzda genç hastalarimizda gözlük ve kontakt lens kullanimi da artmis durumda. Böyle olunca da son zamanlarda oldukça fazla talep görüyor. Fakat her hastaya uygulanacak bir tedavi olmadigi için dikkat edilmesi gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA