Arnavutluk Anayasa Mahkemesi, Italya Ile Göçmen Anlasmasini Onayladi

Arnavutluk Anayasa Mahkemesi, Arnavutluk ve Italya hükümetleri arasinda imzalanan göçmen anlasmasini onayladi.

Anlasma çerçevesinde Italyan hükümeti, Arnavutluk’un kuzeyinde iki göçmen merkezi insa edecek. Anlasma çerçevesinde Akdeniz’de Italyan gemileri tarafindan kurtarilan düzensiz göçmenlerin Arnavutluk’a götürülerek bu merkezlerde tutulmalari ve iltica basvurularinin buralarda isleme konulmasi öngörülüyor.

Geçtigimiz yil kasim ayinda iki ülke liderleri tarafindan imzalanan anlasma, Arnavutluk’ta muhalefet tarafindan sert bir sekilde elestirilmis ve anlasmanin anayasa ve uluslararasi hukuka aykiri oldugu ileri sürülmüstü. Muhalefetteki Demokrat Parti’den bir grup milletvekili, anlasma henüz meclise gelmeden kabul prosedürünü durdurmak amaciyla anlasmayi anayasa mahkemesine tasimisti.

Göçmen anlasmasi hakkindaki kararini Pazartesi günü açiklayan Anayasa Mahkemesi, anlasmanin “Arnavutluk Cumhuriyeti’nin toprak bütünlügünü ihlal etmedigine” ve “Göçmen Anlasmasinin uygulanacagi iki merkezde Arnavutluk yasalarina ilave olarak Italyan yasalarinin uygulanacagina” hükmetti.

Anlasmanin önümüzdeki süreçte Arnavutluk Parlamentosunda da onaylanmasi gerekiyor. Diger yandan Basbakan Edi Rama liderligindeki Sosyalist Parti’nin 140 sandalyeden 75’ine sahip oldugu parlamentonda anlasmanin kabulünde problem yasanmasi beklenmiyor.

Anlasma Italya’da ise geçtigimiz hafta parlamentonun alt kanadi tarafindan onaylanarak Senatoya gönderilmisti.

Italya Basbakani Giorgia Meloni, anlasmayi düzensiz göç yönetimi konusunda AB ve AB üyesi olmayan ülkeler arasinda bir isbirligi modeli olarak nitelendirmisti. Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen de anlasmaya destek vererek bunun önemli bir inisiyatif oldugunu ve göçmen meselesine çözüm yolunda tamamen orijinal bir fikrin neticesi oldugunu söylemisti.

Anlasma çerçevesinde ülkenin kuzeyindeki Les vilayetinde insa edilecek iki kabul merkezinin ayda en fazla üç bin, yil boyunca ise toplamda en fazla 36 bin göçmeni geçici olarak barindirmasi öngörülüyor.
Kaynak: İHA