Vatandaslar Sürü Ile Birlikte Kuzulari Kucaklarinda Tasidilar

Van’in Bahçesaray ilçesine bagli Çatbayir Mahallesi’nde kar kalinligi yer yer 2 metreyi bulunca vatandaslar hayvanlarini açtiklari patika yoldan mahalleye ulastirdi.

Vatandaslar Sürü Ile Birlikte Kuzulari Kucaklarinda Tasidilar
Van’in kisi, kari ve yollarinin kapanmasiyla ünlü Bahçesaray ilçesine bagli kirsal mahallelerinde kar yagisi ile birlikte zorlu yasam mücadele basladi.

Kisin karin fazla yagdigi ve kar yagisi nedeniyle özellikle ilçeye ulasimi saglayan yaklasik 3 bin rakimli Karabet Geçidi’nde, metrelerce kar yagiyor. Karla mücadele ekiplerinin sonbahar mevsimi ile birlikte ilkbahar aylarinin sonuna kadar karla mücadele çalismasi yürüttügü yollarda, zaman zaman düsen çiglar da tehlike yasatiyor. Yagan kar ve düsen çiglardan dolayi Van-Bahçesaray karayolu yaklasik 40 gündür kapali. Bahçesaraylilar Van’a ulasimlarini 250 kilometrelik yol olan Bitlis’in Hizan ilçesi üzerinden sagliyor. Bahçesaray’da yaz aylarinda yaylalarda otlatilan küçükbas hayvanlar, kar yagisi ile birlikte Çatbayir Mahallesi’ne getiriliyor.

Mahalleye yaklasik 2,5 kilometre uzakliktaki ahirda birakilan koyun ve keçi sürüsünün yem ile otu bitince çobanlar, mahalle sakinlerinden yardim istedi. Mahalle halki, sürüyü çobanla getirmek için yola çikti. Kar kalinliginin yer yer 1,5 metreyi buldugu bölgede sürü açilan patika yoldan 1 saatlik yolculugun ardindan mahalleye getirildi.

Vatandaslar sürü ile birlikte kuzulari kucaklarinda tasidilar. Hayvanlar burada yemlemek üzere ahira götürüldü.

Vatandaslar birbirlerine gitmek için 20 metelik tünel kazdilar

Öte yandan ilçeye bagli Çömlekçi Mahallesi’nde ise bazi vatandaslar yogun kar yagisindan dolayi kar kalinliginin 1,5 metreyi geçtigi sokaklardan yaklasik 20 metrelik tünel açarak komsularina gidip geliyor.
Kaynak: İHA