Mutasyon parçalara bölündü! Vaka sayıları tırmanışa geçti: Kovid-19'un yeni varyantının belirtileri neler?

Son dönemde artışa geçen vaka sayılarının altında yatan neden belli oldu. Covid-19'un Omicron’un alt varyantından türeyen yeni bir varyant türünün görülmesi ile vaka sayıları tırmanışa geçti. Peki yeni varyantın belirtileri neler?

Mutasyon parçalara bölündü! Vaka sayıları tırmanışa geçti: Kovid-19'un yeni varyantının belirtileri neler?
Son dönemlerde tekrar hortlayan COVID 19'a bağlı zatüre ve akciğer tutulumları acil servislerde adım atacak yer bırakmadı. Uzmanlar, ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve eklem ağrılarının olması dışında son varyantın etkisi ile hastalarda belirgin psikolojik şikayetlerin ön plana çıktığını söyledi.

KOVİD ÖLÜM KORKUSUNU TETİKLEDİ
Yeni varyanta ilişkin açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, “COVID 19 hastalarımızda huzursuzluk, uykusuzluk ve aşırı uyuma isteğine rağmen dinlenememe, sinirlilik, terleme, tahammülsüzlük, hastalıktan ve ölüm korkusundan bağımsız anksiyete dediğimiz endişe, kaygı ve korku şikayetleri daha sık ve ön planda görülmeye başlandı.” dedi.

YENİ VARYANTIN BELİRTİLERİ NELER?
Bunlarla birlikte COVID 19'u ilk olarak tanımaya başladığımız ve test yapılmadığı dönemlerdeki akciğerlerdeki buzlu cam görünümlerinin tekrar görülmeye başladığına değinen Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle toplumda artan grip, domuz gribi ve RSV gibi solunum yollarını etkileyen virüslerin bir hastada birden fazla görülmeye başlanması ile uzamış öksürük şikayetlerinin hangisine bağlı olduğunu hastalarımız merak ediyor dedi.

'MUTLAKA DOKTORA GİDİLMELİ'
Sözlerine devam eden Özkaya, 'Kovid-19 testleri büyük oranda negatif gelse de eğer öksürük ve grip şikayetleriniz uzamış ise mutlaka doktora gitmeli ve akciğer filmi çekilmesi ile bu hastalıkların ayırımı yapılarak ve tedaviye başlanmalı.” dedi.

Mutasyon parçalara bölündü! Vaka sayıları tırmanışa geçti: Kovid-19'un yeni varyantının belirtileri neler?

'TÜM TÜRKİYE ÖKSÜRÜYOR'
Prof. Dr. Özkaya, Koronavirüs salgın döneminde bile bu kadar çok öksürük şikâyeti görülmediğine dikkat çekerek, 'Acil servisler ve poliklinikler adım atılmayacak kadar kalabalık. Bunun sebebi birkaç virüsün neden olduğu uzamış ya da kronik grip vakaları. Özellikle öksürük hastaların tabiri ile 'sinir bozucu' hale geldi.” ifadelerini kullandı.

'ÖKSÜRÜK SALGINI'
Bu hastaların büyük kısmında ise daha önce görülmediği kadar zatürre saptandığını da anlatan Özkaya” 'Buna öksürük ve zatürre salgını diyebiliriz.' dedi.

Mutasyon parçalara bölündü! Vaka sayıları tırmanışa geçti: Kovid-19'un yeni varyantının belirtileri neler?

'TESTLER KAFA KARIŞTIRIYOR'
Özkaya, hastaların COVID 19 ve influenza virüsleri için test konusunda kafaları karışık olduğunu belirterek, 'Testlerin negatif gelmesi COVID 19 olmadığınızı göstermez. Bunun için Grip benzeri şikayetleri olan hastaların birkaç gün dinlendikten sonra eğer öksürük şikayetleri uzarsa mutlaka zatürre olup olmadıklarının tespiti için doktora gitmesi gerekir' dedi.

Testlerin pozitif veya negatif gelmesinin bu virüslerin tedavisini değiştirmeyeceğini ileri süren Özkaya, “İstirahat edip semptom giderici ilaçlar kullanmalı. Temastan kaçıp başkalarının enfekte edilmemesi gerekiyor. Eğer akciğer tutulumu varsa tedavi daha da önemli hale geliyor.” dedi.