(Özel) Ilk Türk Astronot Sayesinde Hayallerine Kavusacak

Emekli olduktan sonra gökyüzüne merak salan Bursali Senol Sanli, evinin bodrumuna kurdugu atölyesinde teleskop üretiyor. Bos vakitlerinde ay ve gezegenlerin fotografini çeken Sanli, emekliligin tadini gökyüzünü gözlemleyerek çikardigini söyledi.

(Özel) Ilk Türk Astronot Sayesinde Hayallerine Kavusacak
Bursa’da yasayan Senol Sanli, özel sektörden emekli olmasinin ardindan teleskoplara ve gökyüzünü gözlemlemeye merak saldi. Kendi kendini yetistirerek gök bilimi ve uzay hakkinda birçok sey ögrenen Sanli, evinin bodrum katini atölyeye çevirdi. Burada kendi yaptigi teleskopla ayi gözlemlemeye basladi.

Ayin evrelerinin fotografini çekerek uzaya meraki daha da artan Sanli, daha sonra gezegenleri, yildizlari ve Uluslararasi Uzay Istasyonu’nu fotograflamaya basladi.

Geçtigimiz günlerde uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravci’nin Uluslararasi Uzay Istasyonu’na kenetlenmesinin ardindan en uygun zamanda ayin önünden geçerken fotografini çekecegini söyleyen Sanli, “Bursa’dan bir merakli olarak Alper Gezeravci Uluslararasi Uzay Istasyonuyla ayin önünden geçerken fotograflamak istiyorum. Bunun için çalisacagim” dedi.

Emekliliginin tadini gökyüzünü gözlemleyerek çikariyor

Senol Sanli “Burasi benim evimin bodrumu. Yaklasik 24 yil önce burada hobimi kesfettim, gökyüzüne merakim oldugunu kesfettim. Gökyüzü ile ilgili kendimi yetistirmeye çalistim. Teleskop aynasi yapmayi ögrendim, daha sonra yapmaya basladim. Iç bükey aynalar yapiyoruz. Bu aynalarin yapma süreci uzun bir zaman aliyor. Hiç basindan ayrilmazsaniz bir aynanin yapimi 20 saat sürüyor. Insan eliyle yapilabilen en hassas yüzeyi elde ediyoruz. Aynamizin yüzeyi bittikten sonra optik testlerini yapiyoruz. Daha sonra da bunu alüminyum kaplamaya gönderiyoruz. Kaplama sonra elimizdeki ürün tamamen ayna özelligini tasiyor. Geriye sadece teleskop tüpüne yerlestirmek kaliyor. Burada ikincil bir ayna daha kullaniyoruz. Focuser dedigimiz sistemlerle bir teleskopumuz olusuyor” ifadelerini kullandi.

Ayi fotograflayarak arsivliyor

Ayin her evresini yillardir fotograflayarak arsiv olusturdugunu söyleyen Sanli, “Teleskopu yaptiktan sonra artik gökyüzü ile bulusuyorsunuz. Gökyüzünde ilk bakacaginiz obje ay, daha sonra gezegenlere ve derin uzaya bakabiliyorsunuz. Sadece bakmak yeterli olmuyor, gördügünüz objeyi fotograflamak ta gerekiyor. Ben de ay fotograflari çekmeye basladim. Ayin tüm evrelerini ayri ayri fotografliyorum. Bir ay döngüsü 29 buçuk gündür, 28 fotografla bu döngüyü tamamladim. Her dolunay döneminde de fotograflar çekiyorum. 12 dolunayi bir araya getirerek bir yil boyunca ayla dünya arasindaki mesafenin degiskenligini, büyük ve küçüklügünü fotografla anlatmaya çalisiyorum” dedi.

Gezeravci’nin bulundugu Uluslararasi Uzay Istasyonu’nun ay hizasinda fotografini çekecek

Ilk Türk astronot olarak tarihe geçen Alper Gezeravci’nin uzay yolculugu sonrasi Uluslararasi Uzay Istasyonu’nun Bursa üzerinden geçtigi esnada fotografini çekmek istedigini söyleyen Sanli, “Aslinda çok önemli bir olaya sahitlik edecegiz. Bilim insanlarini kitaplarda görüyorduk. Türkiye’de Alper Gezeravci ilk astronot olarak uzaya çikacak. Uluslararasi Uzay Istasyonu’na gidecek. Orada deneyler yapip tekrar dünyaya dönecek. Hep beraber buna sahit olacagiz. Tüm Türkiye’nin kalbi Alper Gezeravci ile birlikte atiyor. Uluslararasi Uzay Istasyonu 90 dakikada bir dünyanin etrafinda bir tur atiyor ve ben bunu Bursa’dan çekmek istiyorum. Bu geçis ayin önünden geçis olacak. Bursa’dan bir merakli olarak Alper Gezeravci Uluslararasi Uzay Istasyonuyla ayin önünden geçerken fotograflamak istiyorum. Bunun için çalisacagim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA