Nesli Tehlike Altindaydi...Bursa'da Tesadüfen Gölette Bulundu

Bursa’da bir vatandasin dikkati sonucu sulama göletinde nesli tükenmekte olan Anadolu seritli semenderi ulundu. Semender su içi bitkilerince zengin farkli bir alana tasindi.

Nesli Tehlike Altindaydi...Bursa'da Tesadüfen Gölette Bulundu
Osmangazi ilçesi Dürdane Mahallesi’nde bir vatandasin ihbari sonucu tarimsal ilaçlama amaciyla su çekimi yapilan gölette Anadolu seritli semenderi (Ommatotriton ophryticus) bulundugu bildirildi.

Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü personeli ve Herpetolog Dr. Talip Akkaya tarafindan yapilan incelemede türün, önceden Dogulu Kuzey Seritli Semenderi (Kafkas seritli semenderi) ile birlikte ayni tür altinda kabul edilen ancak genetik çalismalar ile alt tür düzeyinden tür düzeyine çikarilmis olan Anadolu seritli semenderi (Ommatotriton nesterovi) oldugu tespit edildi.

Tarimsal ilaçlama tankerleriyle su alinmasi sirasinda bulunan üç semender yine ayni bölgede yer alan ve içerisinde türe ait bireylerin bulundugu su içi bitkilerince zengin farkli bir alana tasindi. Anadolu seritli semenderinin, Samsun’dan (Kizilirmak Deltasi dahil) batiya dogru tüm Kuzey Anadolu’da yayilis gösteren bir tür oldugu ögrenildi.
Kaynak: İHA