KBB Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Geniz Eti, Tekrarlayan Solunum Yolu Enfeksiyonu Sebebi'

Kulak Burun Bogaz (KBB) Uzmani Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Geniz etinin normalden fazla büyümesine bagli burun tikanikligi, agzi açik uyuma, horlama, uyku apnesi, sik tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlari, dis, yüz, çene gelisiminde bozukluklar, sik orta kulak iltihaplari, isitme kayiplari, büyüme ve gelismede gerilik, geçmeyen burun akintilari ve sinüzitler, agiz kokusu, istahsizlik, konusma bozuklugu gibi sikâyetler ortaya çikabilir” dedi.

KBB Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Geniz Eti, Tekrarlayan Solunum Yolu Enfeksiyonu Sebebi'
Liv Hospital Samsun Kulak Burun Bogaz Uzm. Dr. Yunus Karadavut, çocuklarda geniz eti ve bademcik ameliyatlari ile ilgili açiklamalarda bulundu. Geniz etinin kisaca tanimini yapan Opr. Dr. Karadavut, “Geniz eti (adenoid); küçük dil ve yumusak damagin arkasinda, bogazin arka-üst kisminda burunla birlestigi bölgede yer alir. Bademcikler (tonsil) ise bogaz girisinde her iki tarafta dil kökü ile küçük dil arasinda yerlesmis, boyutlari degisebilen iki adet lenfoid dokudur. Bademcik ve geniz eti, solunum ve sindirim sisteminin baslangicinda yerleserek solunan hava ve alinan yiyecek, içecekle ilk temasa geçen bagisiklik sistemi dokularidir. Geniz eti ve bademcik problemleri genellikle okul öncesi ve okul çagi çocuklarinda daha sik görülmektedir. Günümüzde okullarin açilmasi, havalarin sogumasi, artan üst solunum yolu enfeksiyonlari gibi durumlar da geniz eti ve bademcik problemlerini tetiklemektedir” seklinde konustu.



Çocuklarda cerrahi gereken durumlar

Geniz etinden dolayi olusabilecek sikâyetlere deginen Dr. Karadavut, “Geniz etinin normalden fazla büyümesine bagli olarak burun tikanikligi, agzi açik uyuma, horlama, uyku apnesi, sik tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlari, dis, yüz, çene gelisiminde bozukluklar, sik orta kulak iltihaplari, isitme kayiplari, büyüme ve gelismede gerilik, geçmeyen burun akintilari ve sinüzitler, agiz kokusu, istahsizlik, konusma bozuklugu gibi sikâyetler ortaya çikabilir. Bu gibi durumlarda ve ilaç tedavisine yanit vermeyen olgularda cerrahi önerilmektedir. Ayrica çocuklarda yilda 5-6’dan fazla atesli bademcik iltihabi öyküsü, bademcik apsesi öyküsü, bademciklerin asiri büyüklügüne bagli horlama, uyku apnesi, yutma güçlügü gibi durumlar varsa cerrahi önerilmektedir” diye konustu.



“Bademcik ve geniz eti ameliyatlarinin 3 yasindan sonra yapilmasi tercih edilir”

Bademcik ve geniz eti ameliyatlarinin 3 yasindan sonra yapilmasinin tercih edilmesi gerektiginin altini çizen Dr. Karadavut, “Bu ameliyatlar 3 yas itibariyle yapilabilir ancak uykuda nefes durmasi problemi, apne gibi problemler yasaniyorsa ameliyat daha erken yasta da yapilabilmektedir. Geniz eti ve bademcik problemlerine, bazen orta kulak problemleri de eslik edebilmektedir. Tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlari, geçmeyen orta kulakta sivi (kronik seröz otit), isitme kaybi gibi durumlarda geniz eti-bademcik ameliyatlari ile beraber, kulak tüpü takilmasi islemi de uygulanabilmektedir” seklinde konustu.



“Yari yil tatili, ameliyatlar için en uygun dönemlerden biri”

Geniz eti ameliyatinin 15 dakika, bademcik ameliyatinin ise ortalama 30 dakika süren bir ameliyat oldugunu belirten Karadavut, “Ikisi birlikte uygulanmasi gereken durumlarda da islem maksimum 30 dakika sürmektedir. Hastamiz geniz etinde ayni gün, bademcik ameliyatinda ise 1 gün sonra taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrasi uygun diyet ile çok kisa sürede iyilesme mümkündür. Yariyil tatilinde diyetin rahat uygulanabilir olmasi ve çocuklarin evde olmasi nedeniyle geniz eti ve bademcik ameliyatlari için en uygun dönemdir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA