Biden Açiklamasi 'Netanyahu Görevdeyken Iki Devletli Çözüm Imkansiz Degil'

ABD Baskani Joe Biden, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu’nun görevde oldugu süre boyunca bagimsiz bir Filistin devlet kurulmasinin imkansiz olmadigini, konuyu 27 gün aradan sonra gerçeklestirdikleri telefon görüsmesinde ele aldiklarini ifade etti.

Biden Açiklamasi 'Netanyahu Görevdeyken Iki Devletli Çözüm Imkansiz Degil'
ABD ile Israil arasinda Gazze’deki çalisma sonrasi ilerleyen dönemde Filistin devleti kurulmasi konusunda yasanan anlasmazlik sürüyor. ABD Baskani Joe Biden, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu ile 27 gün sonra ilk kez gerçeklestirdigi telefon görüsmesine iliskin gazetecilere konustu.

ABD’li belediye baskanlariyla yaptigi toplantinin ardindan konusan Biden’a "Netanyahu görevde oldugu sürece iki devletli çözüm imkansiz mi?" sorusu soruldu. Biden ise soruya, "Hayir, degil" seklinde yanit verdi. Biden, "Netanyahu’nun iki devletli çözüm konusunda söyledikleri dikkate alindiginda Israil’e yardimi yeniden gözden geçirecek misiniz?" sorusunu, "Bir seyleri çözebilecegimizi düsünüyorum" seklinde yanitladi. Biden, Netanyahu’nun karsi çikmayabilecegi iki devletli çözüm "türleri" olabilecegini isaret etti.

27 gün sonra ilk

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby iki liderin telefon görüsmesinde, Gazze Seridi’ndeki durumun, Gazze’de tutulan tüm rehinelerin serbest birakilmasi için sürdürülen çabalarin ele alindigini söylemisti. Kirby, Biden’in Netanyahu’ya Israil’in bölgedeki masum sivilleri koruma sorumlulugu oldugunu söyledigini aktarmisti.

ABD ile Israil arasindaki “Filistin devleti” anlasmazligi

Israil Basbakani Netanyahu persembe aksami gerçeklestirdigi basin toplantisinda, Gazze’deki savastan sonra bir Filistin devletinin kurulmasini kabul etmedigini, bunu ABD yönetimini de bildirdigini söylemisti. Netanyahu, Israil’in Ürdün Nehri’nin batisindaki tüm topraklar üzerinde güvenlik kontrolüne sahip olmasi gerektigini, bunun da gelecekte kurulmasi planlanan “Filistin devletinin” topraklarini içerdigini isaret ederek, “Israil’in Ürdün Nehri’nin batisindaki tüm bölge üzerinde güvenlik kontrolüne sahip olmasi gerekiyor. Bu da (Filistin’in) egemenlik fikriyle çelisiyor. Ne yapabiliriz? Bu gerçegi ABD’li dostlarimiza söyledim ve Israil devletini tehlikeye atacak bir gerçegi bize dayatma girisimini engelledim” ifadelerini kullanmisti.

ABD: “Gazze’nin yeniden isgal edilmedigi bir yönetim istiyoruz”

Netanyahu’nun açiklamalarina ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby’den yanit gelmisti. Kirby, ABD ve Israil’in olaylara "açikça" farkli baktigini ifade ederek, "Filistinlilerin bagimsiz bir devlette baris ve güvenlik içinde yasama hakkina sahip olduguna inaniyoruz. Gazze’de Filistin halkinin isteklerini temsil eden, nasil göründügü konusunda onlarin oy ve söz hakkina sahip oldugu ve Gazze’nin yeniden isgal edilmedigi bir yönetim istiyoruz” demisti.

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Matthew Miller de bölgedeki sorunlarin Filistin devleti kurulmadan çözülmesinin "hiçbir yolu" olmadigini ifade etmisti.
Kaynak: İHA