Bakan Yumakli Açiklamasi 'Seraciligin Yüzde 40'I Kayit Altinda Degil'

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, son 21 yilda seraciligin yüzde 123 büyüdügünü belirterek, "Piyasaya 9.4 milyon tonluk sebze ve meyve arz ediyor. Ülkemizdeki seracilik üretim alanlarinin yüzde 92’si Hatay’dan, Izmir’e kadar olan sahil seridimizdedir ve 61 binden fazla üreticimiz var. 485 bin dekar kayitli alanda üretim yapiyorlar. Kayit altinda olmayan yüzde 40 alan var, bu alanlarin kayit altina alinmasi için ugrasiyoruz. Çünkü analiz edemediginiz bilmediginiz bir seyi ölçemezsiniz, yüzde 40 az bir rakam degil" dedi.

Bakan Yumakli Açiklamasi 'Seraciligin Yüzde 40'I Kayit Altinda Degil'
Bakan Yumakli, Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan Antalya’nin Muratpasa ilçesindeki bir otelde düzenlenen Seracilik Çalistayi’na katildi.

Tarimsal üretim denilince genelde akla bitkisel üretimin geldigini dile getiren Bakan Yumakli, Türkiye’nin su ürünleri ihracati son dönemde önemli bir ivme kaydettigini bildirdi.

Antalya’nin seraciligin baskenti oldugunu ve bu alanda gelismeyi Türkiye’ye ve tüm dünyaya duyurdugunu dile getiren Yumakli, “Bizler 365 gün üretim yapan, hem kendi ülkemizdeki nüfusu hem ülkemize turistleri diger misafirleri besleyen bunun disinda da geçtigimiz yil 30 milyar dolardi, bu yil öyle tahmin ediyorum ki bu rakam 1 milyar dolar daha artacak. Bütün dünyayi besleyen bir ülkeyiz. Bunun da en önemli noktalarindan bir tanesi Antalya’dir. Bitkisel üretim alaninda sorunlari konusmanin yaninda aslinda çok önemli ve kiymetli olanlar gelecegi degerlendirmektir. Biz buna yeni normal diyoruz. Dolayisiyla gelecege dönük neler var, bizi bekleyen, bunlara nasil hazirlikli olabiliriz. Üretimimizi en verimli ve kaliteli nasil arttirabiliriz. Elbette bu sadece toplandik, konustuklarimizin ibaret olmayacak. Bizler buradan gelecek olan sonuçlari raporlari mutlaka bundan sonraki karar karar alma mekanizmalarinda mihenk tasi olarak önümüzde tutacagiz” diye konustu.

Bakan Yumakli, kararlari sekillendirmede mutlak suretle sektörle ve paydaslarla birlikte hareket etmek istediklerinin altini çizdi.

"8.6 trilyon dolardan payimizi almaliyiz"

Türkiye’nin cografi konum olarak önemli bir noktada oldugunu isaret eden Bakan Yumakli, “4 saatlik, bir uçusla 67 ülkeye ulasabiliyoruz. Bu sekilde de dünyanin nüfusunun yüzde 20’sine ulasabiliyoruz. Avrupa, Asya, Afrika arasinda her türlü ulasim yollarinin, ulasim vasitalarini kullanabiliyoruz. Bu cografyada dönen ticaretin hacmi 8.6 trilyon dolar. Yani içinden pay almak zorunda oldugumuz büyüklügü dikkat çekmek istiyorum. Bölgenin nüfusu da yildan yila artiyor. Avrupa’nin en çok yolcu geçisi olan havalimani Istanbul Havalimanidir. Bu yogunluktan en fazla nasibi tarim sektörü alacaktir. Dünya nüfusu son 25 yilinda üçte bir artmis, 8 milyara yükselmis. Ülkemizin nüfusu ayni oranda 85 milyona yükselmis. 2050 yili dünya nüfusu projeksiyonu 10 milyar kisi ülkemizin nüfusunun 105 milyona ulasmasini bekliyoruz. Buda artan gida ve su ihtiyacini beraberinde getiriyor” ifadelerine yer verdi.

"130 milyon tonluk bitkisel üretime ulastik"

Deprem bölgesinin tarimsal üretimin yaklasik yüzde 15 civarinda önemli oldugunun altini çizen Bakan Yumakli,” 11 sehrimiz etkilendi. Ama ülkemizde gida eksiligi hissedilmedi. Tarimsal bitkisel sektörü dirençli hale getirenler neler, tarimsal destekler, kirsal kalkinma destekleri, kamu bankalarinin sagladigi krediler, TARSIM, lisansli depoculuk, yapisal reformlar sektörlerin dayanikli olmasinin önünü açti. Bu ana basliklarin disinda bir çok husus var. Bu yil toplamda 137 milyon tonluk bitkisel üretime ulasmis olduk. 20 yildaki gelisim yaklasik yüzde 40. Üretim yelpazemiz bütün dünyada hitap etmeyecek bir nokta birakmamak kaydiyla gelisti. Bugün Türkiye tarimsal hasila bakimindan Avrupa’da birinci Dünyada ise ilk 10 arasinda yer aliyor” dedi.



"Yüzde 40 kayip"

Son 21 yilda seraciligin yüzde 123 büyüdügünü kaydeden Bakan Ibrahim Yumakli, “ Piyasaya 9.4 milyon tonluk sebze ve meyve arz ediyor. Örtü alti üretim alanlari olarak Avrupa’da 2. Dünyada ise 4. siradayiz. Ülkemizdeki seracilik üretim alanlarinin yüzde 92’si Hatay’dan, Izmir’e kadar olan sahil seridimizdedir. 61 binden fazla üreticimiz var. 485 bin dekar kayitli alanda üretim yapiyorlar. Kayit altinda olmayan yüzde 40 alan var, bunun için ugrasiyoruz. Çünkü analiz edemediginiz bilmediginiz bir seyi ölçemezsiniz. Yüzde 40 az bir rakam degil. Jeotermalde Dünyada 7. Avrupa’da ise 1. siradayiz” ifadelerine yer verdi.

"Organize tarim bölgelerinin kendi mevzuati olacak"

Organize tarim bölgelerine çok önem verdiklerinin altini çizen Bakan Yumakli, “Aydin, Denizli’deki Tarim Bölgelerinde üretime baslandi. 12 Organize Tarim Bölgesi yatirim asamasinda. Balikesir Gönen’de dünyanin en büyük bölgesi faaliyete geçmek için çalismalari devam ediyor. Organize Tarim Bölgelerinin ayri bir mevzuati olacak. Ziraat Bankasi kredilerinde faiz indirimleri de devam edecek. Sadece söylenmis olmak için degil bizler üretici bakanligiz. Üretim yapmak isteyen, üretimini gelistirmek isteyen herkese bakanligimiz emrindedir. Üreticilerimiz yanindayiz. Yarin dünden daha fazla gida üretmek zorundayiz. Birincisi üretim alanlarimizi verimli kullanarak ikincisi teknolojinin bütün nimetlerini kullanarak. Bu bahsetmis oldugum iki yöntemden bir tanesini seçmek zorunda degiliz. Ikisini birbirine entegre etmek zorundayiz” degerlendirmesini yapti. Tarimsam üretim planlamasinin sadece bir cümle olmadiginin alti çizen Bakan Yumakli, bunun bir ülkenin gelecegi olduguna dikkat çekti.

"Üretim planlamasinin önemi"

Hangi ürünün nerede nasil üretilmesinin yaninda gelecek vizyonunda ortaya konularak bir üretim planlamasi yapilmasi gerektigine deginen Bakan Yumakli, “Herkesin bir sene öyle bir sene baska türlü bir üretimle ne dünya ile boy ölçüsebilirsiniz, nede gida güvenligini saglayabilirsiniz. Bunun örtü alti üretim içinde konusulmasi gerektigine inaniyoruz. Buradan çikacak olan sonuçlar bizler için üretim planlamasi anlaminda önemli olacaktir. Ülkemizin markalasma olma yolunda ilerleyen avantajli konumda olan seracilik sektörünün uluslararasi alanda genislemesi ve söz sahibi olmasi adina paydaslarin verdikleri destege tesekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Gida güvenligi"

Antalya Valisi Hulusi Sahin, kentteki seraciligin tüm dünya tarafindan kabul gördügünü, büyüdügünü ve gelistigini söyledi.



Seraciligin genis bir sektör oldugunu dile getiren Vali Sahin, "Geçtigimiz günlerde en büyük tarim fuarina ev sahipligi yaptik. Orada seraciligin bir sanayi sektörü oldugunu gördük. Antalya 2023 yilinda 1.2 milyar dolar tarimsal ürün ihracati yapti. Yasananlar dünyada gidanin ne kadar önemli bir rolü oldugunu gösterdi. Pandemi, Ukrayna krizi çikti, önümüzdeki günlerde olumsuz günler muhtemeldir. O riskler gida güvenligini etkiliyor. Kendi gidamizi kendimiz üretmeli ve muslugu, vanayi elimizde bulundurmamiz son derece kritik" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA