2.Uluslararasi Mersin Edebiyat Festivali Devam Ediyor

İçel Büyüksehir Belediyesi tarafindan bu yil 2.’si düzenlenen ‘Uluslararasi İçel Edebiyat Festivali’, edebiyatseverleri agirlamaya devam ediyor. Birbirinden degerli yazarlari edebiyatseverlerle bulusturmaya devam eden festivalde, ikinci gün de dolu dolu geçti.

2.Uluslararasi Mersin Edebiyat Festivali Devam Ediyor
İçel Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Baskanligi tarafindan, bu yil ‘Yenilesmeler’ temasiyla organize edilen festival, Türkiye’nin yani sira Fransa’nin da birbirinden degerli yazarlarini agirliyor. 11 Ocak tarihinde baslayan ve 4 gün boyunca devam edecek festival 14 Ocak’ta sona erecek. Kongre ve Sergi Sarayinda devam eden festivalin ikinci günü, Kültür ve Sosyal Isler Dairesi Koordinatörü ve Opera Sanatçisi Bengi Ispir Özdülger ile Fransiz Kültür Merkezi Ankara Müdürü Sophie Gautier Aydogdu’nun konusmalari ile basladi.

Özdülger, ‘2. Uluslararasi İçel Edebiyat Festivalinin ikinci gününde de bir arada olmanin verdigi mutlulugu yasadiklarindan söz etti. Özdülger, belediye olarak yapmis olduklari ve yapacak olduklari çalismalar için basta İçelli sanatseverlere tesekkürlerini ileterek; “Bu çalismalar, festivaller, sanatla iç içe yaptigimiz tüm etkinliklerimiz bir tesadüf degil. Çünkü İçel hakikaten son derece kiymetli, sanata, sanatçiya sahip çikan, sanatin tüm dinamikleriyle iç içe ilgilenen, önemseyen, çok kiymetli sanatseverler barindiriyor. Ayni zamanda çok degerli sairler, yazarlar, ressamlar barindiran bir sehir. Gerçekten çok zengin bir sehir bu anlamda. Çok mutlu ve gururluyum. En basta tesekkürüm benim İçelli sanatseverlere” dedi.

Festivalin onur konugu olarak Fransa’dan kente gelen ve katilim saglayan yazarlar ve sairlere, Fransiz Kültür Merkezi Ankara Müdürü Sophie Gautier Aydogdu’ya, İçel’e Deger Katanlar Kurulu’nun (MEDEKA) Edebiyat Kuruluna, Festival Direktörü Prof. Dr. Cemal Sakalli’ya ve sanatçilara tek tek tesekkürlerini ileten Özdülger, “Dünyamizi güzellestirdiginiz, hayal dünyamizin penceresini aralamamizi sagladiginiz ve kendimizi bulmamiz noktasinda yön verdiginiz için çok tesekkür ediyorum. Güzel sehrimizde sizlerle bir arada olmanin ayri gurur ve mutlulugunu yasiyorum” ifadelerini kullandi.

“Festival harika geçiyor”

Fransiz Kültür Merkezi Ankara Müdürü Sophie Gautier Aydogdu da çok heyecanli olduklarindan söz ederek, “Biz ilk yabanci ülke olarak davetli olduk ve çok büyük bir gurur yasiyoruz. Böyle bir festivalin uluslararasi düzenlenmesi hem İçel hem de konuk ülke için çok önemli. Bence Fransa güzel bir seçenekti ve İçel Büyüksehir Belediyesine tesekkür ediyorum. Festival harika geçiyor. Dün basladi ve salon hep dolu. Özellikle gençler geliyor. Ben kürsüdeyken onlarin gözlerini görebildim. Konusmalari çok heyecanla dinliyorlar. Bence ikincisi yapilan bir festival için özellikle çok büyük bir basari. Çok güzel bir organizasyon” diye konustu.



Sair ve yazarlar edebiyatseverle bulustu

Festival konusmalarin ardindan Sair ve Yazar Metin Cengiz ile Fransiz Sair ve Çevirmen Claire Lajus tarafindan verilen “Fransiz-Türk Edebiyati: Alimlamalar ve Yansimalar” panelinin ardindan, Yazar Nedim Gürsel’in ’Yasadigini Yazmak’ söylesisi ile devam etti. Yazar Nedim Gürsel tarafindan daha sonrasinda ise ’Okurlar Bulusmasi’ gerçeklestirildi.

Sair ve Yazar Metin Cengiz ile Fransiz Sair ve Yazar Catherine Pont-Humbert tarafindan da Fransiz Sair ve Çevirmen Claire Lajus moderatörlügünde ’Günümüz Fransiz Edebiyati’ baslikli panel düzenlendi.

Fransiz Sair ve Çevirmen Claire Lajus tarafindan da Annie Ernaux’nun ’Meselesini’, ’Dilini’ ve ’Yalinligini Tercüme Etmek’ baslikli söylesi yapildi. Festivalin 2. günü Sair ve Yazar Metin Cengiz’in moderatörlügünde Yazar Jean Poncet ile Fransiz sair ve yazar Michel Cassir tarafindan ’Günümüz Fransiz Siiri’ paneli ile tamamlandi.

“İçel’de kendimizi evimizde gibi hissediyoruz”

Fransiz Sair ve Çevirmen Claire Lajus da İçel’e ikinici gelisi oldugunu belirterek, kentte olmaktan dolayi duydugu mutlulugu ifade etti.

Lajus, “Festival çok güzel geçiyor. Her sey zamaninda isliyor ve çok disiplinli bir organizasyon var. Buradaki atmosferi çok samimi buluyorum. Bugün fark ettim ki seyircilerde çok genç var ve hosuma gitti” seklinde konustu.

Fransiz Sair ve Yazar Catherine Pont-Humbert ise İçel’e ilk kez geldigini vurgularken, “İçel’de olmaktan çok mutluyum. Çünkü biz burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Harika bir organizasyon çok iyi düsünülmüs ve organize edilmis. Ayni zamanda da tabi Fransa’nin konuk ülke olmasi da bizi gururlandiriyor” dedi.

Kaynak: İHA