IBB Meclis Toplantisinda Beltur'un Borçlari Gündem Oldu

AK Parti Meclis Üyesi Fatih Aydogan, Ekrem Imamoglu’nun Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligi döneminde Beltur isletmelerinin zarar ettigini savunarak, "Müthis bir basari hikayesiyle Beltur’u batirmissiniz. 2022 yilinda gerçeklesen 83 milyon 800 bin zararla, 2023 yilinda Sayistay Raporu yapilirsa burada göreceginiz rakami söylüyorum, 226 milyon lira olacak” dedi.

IBB Meclis Toplantisinda Beltur'un Borçlari Gündem Oldu
Istanbul Büyüksehir Belediyesi Ocak Ayi Meclis Toplantisi’nin ikinci birlesimi Zeynel Abidin Okul baskanliginda yapildi. IBB Meclisi’nde yapilan toplantida meclis üyeleri gündem disi söz aldi. Toplantida söz alan Zeytinburnu AK Parti Meclis Üyesi Fatih Aydogan, Imamoglu’nun Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligi döneminde Beltur isletmelerinin zarar ettigini söyledi.

Aydogan, “Beltur’un öz kaynaklarinin artida oldugu son yil 2019 yili. 2019 yilinda öz kaynaklar, 11 milyon 810 bin lira, 2020 yilinda eksi 48 milyon 497 bin lira, 2021 yilinda eksi 60 milyon 231 bin lira, 2022 yilinda eksi 128 milyon 820 bin lira. Yani arkadaslar az önce geçmis olsun demistim, müthis bir basari hikayesiyle Beltur’u batirmissiniz. 2022 yilinda gerçeklesen 83 milyon 800 bin zararla, 2023 yilinda Sayistay Raporu yapilirsa burada göreceginiz rakami söylüyorum, 226 milyon lira olacak. Maalesef böyle bunlarin üzerine ödenmeyen SSK borçlari, vergi borçlari, leasing yoluyla çekilen krediler, tamamina yakin gecikmis 117 milyon lira borç, bakin Beltur’un yapmis oldugu hammadde alim firmalarina borçlari 117 milyon lira, vadesi geçen 111 milyon lira, zaten tamami gecikmis. Maalesef bir enkaz birakiyorsunuz. Akil tutulmasi bu, sükürler olsun ki 2 ay sonra seçim var. Hem bu kurumlari hem de Istanbul’u düstügü bu sikintilardan kurtaracagiz. Maalesef istirak sirketleri hiç iyi yönetilmiyor. Zaten bu dönemden sonra yokuz anlayisiyla kurumlar talan edilmis durumda” seklinde konustu.

Beltur iddialarina cevap veren IBB CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedagi, “Istiraklerle ilgili yaklasik 30 civari istirakimiz var biliyorsunuz. Koskoca istirakler borçlarindan dolayi IBB’nin açtigi ihalelere giremiyor, ihale yasaklisi. Bakin ihale yasaklisiydi, birçok istirak sirketi. Dogru yönetim, tasarruf ve iyi bir ekiple birakin borçlari geri ödemeyi Türkiye’de son yillarda istirak sirketlerimizin birçogu ilk 500’e giriyor. Var mi Sayistay raporlarinda? Sayistay müfettisleri yazmis mi? Tabii ki bunu söyle çözebiliriz. Fatih Bey, 2019’dan sonrasina bakiyor da bir de 2019’dan öncesine baksin. O borçlari 30 tane istirakin, isterse o bilgileri paylasiniz onunla verilerine baksin, ekonomik verilere baksin. Surada yine konussun. Birçok veriden bahsetti iste borçlanma gibi. Tabii bu detaylari biz de çalisip bakariz. Çünkü çok rakamlar ne derece dogru degil ona bakacagiz. Ne kadar Sayistay deseniz de biz sizin yorumlama farkinizla biliyoruz. Ama hiç seyden bahsetmedi. Kötü yönetilen ekonomiden dolayi artan maliyetlerin vatandasa yansitilmamasi için aylardir çalisan, yillardir çalisan, özveriyle çalisan, genel müdürlerimizden, yöneticilerimizden hiç bahsetmedi. Mesela su anda Beltur’larimiz ve sosyal hizmetteki sosyal tesislerimiz gayet uygun fiyatlarla piyasaya göre hala vatandasimiza hizmet veriyor. Belki üç liraya aldigimizda iki liraya satiyoruz. Ham maddeler, gida o kadar çok pahalandi ki merkezi yönetimin yani AK Parti iktidarinin ülkeyi kötü yönetmesinden dolayi, mesela dolar belki 30 lira olmustur. En son 29.90’di, bakamadim. Hiç bunlari degmeyeceksiniz. Bunlarin hiçbiri yok. Sanki bizim istirakler, sanki Beltur kendisi ayri bir Cumhuriyet. Kendi üretimi, kendi bayragi var gibi her seyin sorumlusu Beltur. Ondan sonra çikip burada seçimlere 2 ay kala siyaset yapacaksiniz. Sunu söyleyeyim. Biz 1 Nisan’da ayni kararlilikla Ekrem Imamoglu baskanliginda yine burada olacagiz ve istiraklerimiz olarak da Istanbul halkina hizmet etmeye devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA