DSÖ Açiklamasi 'Gazze Nüfusunun Neredeyse Yüzde 90'I Yerinden Edildi'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze nüfusunun neredeyse yüzde 90’i yerinden edildigini belirterek, DSÖ’nün Gazze’nin kuzeyine yönelik 6’nci yardim misyonunun da güvenlik endiseleri nedeniyle iptal edildigini duyurdu.

DSÖ Açiklamasi 'Gazze Nüfusunun Neredeyse Yüzde 90'I Yerinden Edildi'
Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze Seridi’ndeki insani krize yönelik açiklamalarda bulundu. Ghebreyesus, yeni yilin dünyanin dört bir yanindaki milyonlarca insan için iyi bir sekilde baslamadigini belirterek, önümüzdeki pazar günü Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarinda 100 günün geride kalacagina dikkat çekti.

Gazze Seridi’ndeki durumun tarif edilemez oldugunu aktaran Ghebreyesus, “Gazze nüfusunun neredeyse yüzde 90’i 1,9 milyon insan yerinden edildi ve birçogu birden fazla kez yer degistirmek zorunda kaldi. Insanlar temiz olmayan az miktarda su ya da yeterli olmayan ekmek için saatlerce kuyrukta bekliyor” dedi.

Gazze Seridi’nde sadece 15 hastanenin kismen de olsa çalismaya devam ettigini belirten Ghebreyesus, bölgedeki temiz su ve sanitasyon eksikligi ile asiri kalabalik barinma merkezlerinin hastaliklarin yayilmasi için ideal ortami olusturdugunu vurguladi.

“DSÖ, taleplerimiz reddedildigi ve güvenli geçis güvencesi saglanmadigi için Gazze’nin kuzeyine planlanan 6’nci yardim misyonunu de iptal etmek zorunda kaldi”

Gazze Seridi’ne insani yardim ulastirmanin çok zor oldugunu aktaran Ghebreyesus, “Yogun bombardiman, hareket kisitlamalari, yakit sikintisi ve kesintiye ugrayan iletisim, DSÖ ve ortaklarimizin ihtiyaç sahiplerine ulasmasini imkansiz hale getiriyor. Malzemelerimiz, ekiplerimiz ve planlarimiz hazir. Sahip olmadigimiz sey erisim. Son misyonumuzu gerçeklestirdigimiz 26 Aralik’tan bu yana DSÖ, taleplerimiz reddedildigi ve güvenli geçis güvencesi saglanmadigi için Gazze’nin kuzeyine planlanan 6’nci görevi de iptal etmek zorunda kaldi” dedi.

Gazze halkina insani yardim ulastirilmasinin önündeki engelin erisim sorunlari oldugunu belirten Ghebreyesus, “Israil’i, DSÖ ve diger ortaklarin insani yardim ulastirma taleplerini onaylamaya çagiriyoruz” dedi.

Gazze Seridi’nde ateskes çagrisini yineleyen Ghebreyesus, “Ateskes çagrisinda bulunmaya devam ediyoruz, ancak ateskes olmasa bile insani yardim ve çalisanlarin güvenli geçisine izin verecek koridorlar olusturulabilir. Kalan esirlerin serbest birakilmasi için çagrida bulunmaya devam ediyoruz. Tüm taraflari, uluslararasi insancil hukuk kapsamindaki yükümlülüklerine uygun olarak saglik hizmetlerini korumaya çagirmaya devam ediyoruz. Saglik hizmetleri her zaman korunmali ve saygi görmelidir, saldiriya ugrayamaz ve militarize edilemez” dedi.

Kaynak: İHA