Tatil Tesisinde Dehseti Yasadilar Açiklamasi Selde Kaybolan 4 Kisi Araniyor

Kirklareli’nde selde kaybolan 4 kisinin arama çalismasi gece saatlerinde de devam ediyor. AFAD Baskani Okay Memis, son 500 yilin en siddetli yagislarin yasandigini, yerlesim alanlarinda can kaybi olmadigini fakat, geçici konaklama tatil tesisinde kayiplarin oldugunu belirtti.

Tatil Tesisinde Dehseti Yasadilar Açiklamasi Selde Kaybolan 4 Kisi Araniyor
Sel ve taskinlarin vurdugu Kirklareli Longoz Ormanlarinda bulunan Bungalov tatil tesisindeki evlerinin sürüklenmesi sonucu 2 kisi hayatini kaybetmis, 4 kisi ise kaybolmustu.

Ekipler gündüz saatlerinde yaptiklari çalismalari, gece saatlerinde de araliksiz sürdürüyor. Sahil Güvenlik Komutanligi, AFAD, UMKE, askeri birlikler, jandarma, polis gibi birçok ekiple beraber devletin bütün imkanlari seferber edilmis durumda. Bölgede kaybolan 4 kisinin bulunmasi için yogun bir çalisma yürütülürken, çalismalarda hava kararinca ekipler çesitli isiklandirma ve aydinlatma sistemleriyle arama tarama faaliyetlerini sürdürüyor.

Ekipler adeta zamanla yarisirken, kaybolan 4 kisinin sag salim bulunmasi ümit ediliyor. AFAD Baskani Okay Memis ve Kirklareli Valisi Birol Ekici de arama faaliyetlerine katildi.

AFAD tarafindan da yapilan açiklamada, 203 personel, 1 uçak, 2 helikopter, 52 araç ve is makinesinin bölgede görev yaptigi belirtildi.

Bölgeye ayrica 1 mobil koordinasyon tiri ve 1 mobil baz istasyonu sevk edildi.

Yerlesim alanlarinda can kaybi yasanmadi

AFAD Baskani Okay Memis yaptigi açiklamada, "Bilindigi üzere yapilan mücadele sonucunda gündüz saatlerinde 3 vatandasimizi yarali olarak selden kurtardik. Toplamda 6 kisinin sag olarak kurtarildigini söyleyebiliriz. Bununla birlikte iki vatandasimizin da hayatini kaybettigini tespit ettik. Hava kararmasina ragmen bütün arama çalismalarimiz ve faaliyetlerimiz devam ediyor. Bu tür afetlerde bizim ilk amacimiz vatandaslarimizi sag olarak kurtarmak. Buradaki can kayiplarinin sebebini tahkikatla da ortaya koyacagiz. Yerlesim alanlarinda herhangi bir can ve mal kaybinin olmamasi mutluluk verici bir hadisedir. Longoz Ormanlarindaki geçici konaklama tesisinde yasanan olaydan dolayi da maalesef can kaybi ile karsi karsiya kaldik. Bunun degerlendirmesini ilerleyen süreçte yapacagiz" dedi.

Son 500 yilin en siddetli yagislari yasaniyor

Memis açiklamasinda, "Hiç olmadigi kadar ekstrem doga olaylari ile karsi karsiya kaliyoruz. Bu bölgede yasayan yasli insanlar hiç hatirlayamadigi kadar, siddetli yagisla karsilasti bu bölge. Yetkililerden aldigimiz bilgilere göre son 500 yilda yasanan yagislarla mukayese edildiginde geçtigimiz gün bu ormanlik alanda gerçeklestigini görüyoruz. Burada bize düsen tedbirli davranmak" dedi.

Kirklareli Valisi Birol Ekici ise açiklamasinda, "Öncelikle olumsuz hava sartlarindan etkilenen tüm vatandaslarimiza geçmis olsun diliyorum, vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Dün sehrimizde turuncu alarm verilmisti hava sartlari nedeniyle ve dün 3 evimizi dün Igneada beldesinde su basti. Orada bir can kaybimiz yoktu ama sabah 8 sularinda daha yogun bir yagisla karsi karsiya kaldik ve bulundugumuz bölgede, Longoz ormanlarinin bulundugu bölgede su ana kadar 12 vatandasimiz olumsuz hava sartlarindan etkilenmis durumda ve bunlardan 6’sini kurtardik, 2’sinin vefat edilmis bir sekilde cesedine ulastik ve 4 kisiyi arama kurtarma çalismalarimiz devam etmekte. Su anda bile arama kurtarma çalismalarimiz devam ediyor. Bu 4 kisiye ulasana kadar arama kurtarma çalismalarimiz devam edecek. Devlet olarak tamamiyla sahadayiz. AFAD Baskanimiz bu sabah erken saatlerde bölgemize sehrimize ulasti. Sayin Içisleri Bakanimiz bizlerden hem bilgi almakta hem de bizleri yönlendirmekte. Helikopter ile havadan destek var, 203 personelimiz AFAD’tan, Sahil Güvenlikten, Tugay Komutanligimizdan, jandarmamizdan ve Özel Idaremiz ve is makinalari ile 203 vatandasimiz su an itibariyle çalisiyor. Yarin daha güçlü bir sekilde 4 vatandasimizi bulmak için çalismaya devam edecegiz. Öncelikle olumsuz hava sartlarindan etkilenen tüm vatandaslarimiza geçmis olsun diliyorum, vefat edenlere Allahtan rahmet diliyorum. Dün sehrimizde turuncu alarm verilmisti hava sartlari nedeniyle ve dün 3 evimizi dün Igneada beldesinde su basti. Orada bir can kaybimi yoktu ama sabah 8 sularinda daha yogun bir yagisla karsi karsiya kaldik ve bulundugumuz bölgede, Longoz ormanlarinin bulundugu bölgede suana kadar 12 vatandasimiz olumsuz hava sartlarindan etkilenmis durumda ve bunlardan 6’sini kurtardik, 2’sinin vefat edilmis bir sekilde cesedine ulastik ve 4 kisiyi arama kurtarma çalismalarimiz devam etmekte. Su anda bile arama kurtarma çalismalarimiz devam ediyor. Bu 4 kisiye ulasana kadar arama kurtarma çalismalarimiz devam edecek. Devlet olarak tamamiyla sahadayiz. AFAD Baskanimiz bu sabah erken saatlerde bölgemize sehrimize ulasti. Sayin Içisleri Bakanimiz bizlerden hem bilgi almakta hem de bizleri yönlendirmekte. Helikopter ile havadan destek var, 203 personelimiz AFAD’tan, Sahil Güvenlikten, Tugay Komutanligimizdan, jandarmamizdan ve Özel Idaremiz ve is makinalari ile 203 vatandasimiz su an itibariyle çalisiyor. Yarin daha güçlü bir sekilde 4 vatandasimizi bulmak için çalismaya devam edecegiz" diye konustu.

Kaynak: İHA