Mobil Trafik Egitim Tirinda Emniyet Kemerinin Önemi Simülasyon Ile Anlatildi

Emniyet kemerinin trafikteki önemine dikkat çekmek için hayata geçirilen proje çerçevesinde, ögrenciler ile vatandaslara simülasyon aracinda uygulamali egitim verilerek yeni egitim ögretim döneminde trafik egitim ve bilincinin artirilmasi maksadiyla ögrencilere mobil trafik egitim tiri vasitasiyla teorik ve uygulamali egitimler verildi.

Mobil Trafik Egitim Tirinda Emniyet Kemerinin Önemi Simülasyon Ile Anlatildi
Emniyet Genel Müdürlügü, Trafik Daire Baskanliginin Mobil Egitim Tiri talep üzerine Erzincan’a geldi. Erzincan’da Cumhuriyet Meydani’na konuslanan Mobil Trafik Egitim Tirinda 2 günlük sürede çok sayida ögrencinin egitim almasi hedefleniyor.

Egitim tirinda çocuklar ilk olarak emniyet kemeri, kirmizi isik kurallari ve yaya geçitlerindeki yaya öncelikleri egitimlerini alip trafikle alakali animasyonlar, bilgilendirme için filmler izledikten sonra kurulan parkurda akülü araçlarla teorik olarak ögrendiklerini uygulamali olarak pekistiriyor.

Trafik Daire Baskanligi ve Il Emniyet Müdürlügünde görevli uzmanlar tarafindan verilen egitim sürecinin ardindan pistte birebir trafik deneyimi yasayan çocuklar, “Trafikte ne yapacagimizi ögrendik. Babalarimiza annelerimize kurallara uymadiklari zaman uyaracagimi ögrendik. Trafik kurallarina uyarak araçlari sürdük. Trafik kurallarina uyalim, uymayanlari uyaralim” ifadelerine yer verdi.

Çocuk yasta edinilen bilgilerin daha kalici olmasindan hareketle Içisleri Bakanligi ve Milli Egitim Bakanliginin ortak projesi olarak gelecegin sürücüleri olan ilkokullarda okuyan çocuklarda trafik bilincinin olusmasi için gelistirilen proje çerçevesinde hazirlanan Mobil Trafik Egitim Tiri ile Erzincan’da 2 gün boyunca çok sayida ögrenciye trafik bilincinin asilanmasini niyetleniyor.

Ekipler, trafik kazalarinda ki ölüm ve yaralanmalarin en aza indirilmesi, vatandaslarin bilincinin artmasi için çalismalarina araliksiz devam ediyor. Cumhuriyet Meydani’nda yapilan egitimde emniyet kemerini kullanmayan sürücüler simülasyon aracina bindirilerek, emniyet kemerinin önemi uygulamali olarak gösterildi. 5 kilometrelik bir hizla meydana gelen kaza sirasinda, takla atan bir araç içerisinde bulunan sürücü ve yolcularin emniyet kemeri takili haldeyken içinde bulunduklari durum ile kemersiz olarak yasadiklari araç içerisinde gösterildi. Gerçek bir kaza meydana gelmis gibi araç içerisinde saga sola savrulan kemersiz vatandaslar kemer takmanin önemini uygulamali olarak anladi.

‘Emniyet kemeri ölüm riskini yüzde 45, agir yaralanma riskini ise yüzde 60 oraninda azaltiyor’

Araca binen ziyaretçilerin tamami polis ekiplerine verdikleri bu hizmetten dolayi tesekkür ederken, yasadiklari bu deneyimden sonra emniyet kemerlerini takacaklarini, emniyet kemerinin önemini çok iyi anladiklarini ifade etti.

Ayrica, açilan stantta ziyaretçilere emniyet kemerinin önemi hakkinda kisa bilgilendirmeler yapilarak bu hususta brosürler dagitildi. Yapilan bilgilendirmede emniyet kemeri kullanmanin, çarpma etkisinin vücutta tek bir noktada degil farkli noktalara dagilmasini sagladigi, çarpisma aninda kisilerin koltuktan firlamasini önledigi, bas, boyun ve omurilik gibi hassas organlari korudugu, buna bagli olarak ölüm riskini yüzde 45, agir yaralanma riskini ise yüzde 60 oraninda azalttigi vurgulandi.

Öte yandan, alkollü iken araç kullanmamaya dikkat çekmek için simülasyon gözlügü kullanan vatandaslar 0.70 promil alkollü iken kurulan mini kaleye gol atmaya çalisti. Takilan simülasyon gözlügü ile ayakta durmakta bile zorlanan katilimcilar alkollü iken araç kullanmanin oldukça tehlikeli oldugunu yasayarak gördü.

Egitime yogun katilim gösteren ögretmen ve ögrenciler yapilan egitim etkinliginden dolayi trafik ekiplerine tesekkür etti.
Kaynak: İHA