Limonun Baskentinde 'Hasat' Dönemi, 10 Çesidi Üretiliyor

Türkiye’de en çok limon üretiminin yapildigi İçel Erdemli’de isçiler eline makasi aldi, hasada basladi. Geçen yil bahçede 7-8 TL’den alici bulan limonun bu sene 3 TL olmasi dikkat çekti.

Limonun Baskentinde 'Hasat' Dönemi, 10 Çesidi Üretiliyor
Türkiye’nin yas sebze ve meyve üretiminde ilk siralarda yer alan İçel’in Erdemli ilçesinde önemli bir geçim kaynagi olan limonda hasada Belediye Baskani Mükerrem Tollu ile birlikte isçiler start verdi. Ülkedeki limon üretiminin yüzde 55’inin, lamas cinsinde ise yüzde 65’inin yapildigi Erdemli’de bu sene de verim bollugu yasaniyor. Hem iç piyasaya hem de ihracata giden limonunun ülke ekonomisine de önemli miktarda döviz getirisi sagladigi belirtildi. Ancak bahçede 3 TL civarinda alici bulan limon düsük fiyati ile dikkat çekti. Geçen yil bahçede 7-8 TL’den alici bulan limonun bu sene artan enflasyona ragmen 3 TL’ye kadar inmesi dikkat çekti.

"Üretici 3 liraya satiyor, tüketici de bunun 3-5 katina tüketiyor"

Sezonla ilgili bilgi veren Erdemli Baskan Mükerrem Tollu, "Dünyanin en kaliteli ürününün yetistigi Erdemlideyiz. Erdemli’de 2023-2024 limon kesim sezonu baslamis durumda. Erdemli için insanlar limonun baskenti tabirini kullanirlar. Bu da hakli bir tabir tabi ki. Burada çünkü ülkede üretilen limonun yüzde 65’i Erdemli’de üretildigi için gerçekten Erdemli için çok önemli bir gelir kaynagi, vatandasimiz için geçim kaynagi. Ülkemiz içinde ciddi bir ihracata gittigi için döviz kaynagi. Herkesin kazandigi bir süreç ama suanda maalesef limonumuz degeri ölçüsünde degil. Çok önemli bir ekonomik girdisi var limonun. Üreticilere tesvik vermeleri önem arz ediyor. Üretici 3 liraya satiyor, tüketici de bunun 3-5 katina tüketiyor. Bu kisir döngüyü de çözmek lazim" dedi.



"10 çesit limon üretiliyor, ikisinde hasat basladi"

Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü ise "Bu bölgede yaklasik 10 limon çesidiyle üretim yapilmakta. Agirlikli olarak mayer ve kütdiken limonun yogun bir sekilde yetistiriciligi yapilmakta. Eylül ayinda baslayan hasat Mart sonuna kadar devam etmekte. Mayer limonu ve enterdonato limonu erkenci limon olarak hem iç piyasaya hem de ihracata gönderilmekte. Kütdiken ve Aydin limonu dedikleri Mollamehmet limonu da depolamaya uygun limon çesitlerimiz olup yaklasik 9 ay dogal ve soguk hava depolarinda depolanabilmektedir. Ülkemizin limon ihtiyacinin büyük bir kismini bölgemiz karsilamakta, özellikle İçel ilimiz karsilamakta. Burada da enstitü olarak ihracat sansimizi daha da arttirmak için ve üretim sezonumuzu 12 aya yaymak için islah çalismalari yapmaktayiz. Hasat sonrasi depo ömrünü uzatan, kaliteyi koruyan çalismalar yapmaktayiz. Kütdiken limonunun büyük bir belasi olan ’uçkurutan’ hastaligina da dayanikli çesit gelistirme çalismalari yapmaktayiz. Geçmis dönemlerde arastirmacilarimiz sag olsunlar 3 tane çekirdeksiz limon çesidi gelistirdiler ve biz bunu piyasaya devrettik. Suan üretici firma, fidanlari üretip üreticimizle bulusturmaya devam ediyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA