Kars'ta Asirlik Tuluk Peyniri Yogun Ilgi Görüyor

Kars’ta asirlardir koyun ve keçi derisine basilan ve 3 aylik dinlenme süresinin ardindan yesillendikten sonra satisa sunulan tuluk peyniri meshur Kars kasari ile ayni fiyata alici buluyor.

Kars'ta Asirlik Tuluk Peyniri Yogun Ilgi Görüyor
Özellikle kis mevsiminde çok tüketildigi için Kars merkez ve köylerinde bahar aylarinda keçi ve koyun derisine basilan tuluk peyniri, sonbaharin gelmesiyle birlikte tezgahlardaki yerini aldi.

Vatandaslarin yogun ilgi gösterdigi ve yerel halk arasinda dogal antibiyotik olarak da bilinen tuluk peyniri kis mevsiminde sofralarin vazgeçilmezleri arasinda yerini aliyor.

Peynir üretiminde önemli bir yere sahip Kars’ta, sofralarin vazgeçilmez lezzetleri arasinda bulunan tuluk peyniri, tulugun açilmasiyla birlikte kisa sürede tükeniyor.

“Halk arasinda dogal antibiyotik olarak biliniyor”

Kis sofralarinin vaz geçilmezi olan tuluk peynirinin yogun ilgi gördügünü ifade eden eden Nürettinogullari Kars Mandira Sahibi Mahmut Bilgir, “Asirlar boyu dede babadan gelme peynirdir. Kars sofralarinin olamazsa olmazidir. Kars çeçil peyniri, diger adiyla tuluk peyniri, yeserdigi zaman dogal antibiyotik içerir. Kesinlikle küfü insana dokunmaz. Faydasi vardir, zarari yoktur. Yillardir yiyoruz, yillari geçtik asirlardir yiyoruz. Dogal antibiyotik olarak bilinir” dedi.

“Günümüzde bu peyniri yapanlar azaldi”

Tuluk peyniri yapanlarinin sayisinin çok az olduguna dikkat çeken Mahmut Bilgir, “Kars’in vazgeçilmezi oldugu için ragbeti oldukça fazla, günümüzde yapan da azaldigi için daha çok ragbet görmeye basladi.

Önceleri köyde annelerimiz, nenelerimiz yapiyordu. Simdi kimse yapmiyor. Ben de anneme yaptirdigim için elimce mevcut, benden sonra da olmayabilir” diye konustu.

Tuluk peyniri almak için geldigini belirten Nebahat Baykal, “Çok seviyoruz. Sürekli tükettigimiz peynir, dogal, saglikli oldugu için sürekli aldigimiz peynir” seklinde konustu.

Kars’in 2 bin 500 rakimli yaylalarinda haziran ayinda tuluklara basilan ve birçok çiçek ve otla beslenen hayvanlarin sütleriyle organik olarak hazirlanan tuluk peyniri son yillarda Kars’in yani sira batidaki illerden de yogun ilgi görüyor.

Kars’ta basildigi tulugun büyüklügüne göre; 40-50 ve 70 kilo gelen tuluklarin içerisinden çikan yesil çeçil peynir kilosu 200 liradan satiliyor. Kars Kasari ile ayni fiyata satilan tuluk peyniri Kars içinde ve Kars disindan vatandaslardan yogun ilgi görüyor. Yaklasik 70 kiloluk tuluklar açildiktan kisa süre sonra tükeniyor.
Kaynak: İHA