15 Ülkeden Bilim Insanlari 6 Subat Depremleri Için Bir Araya Geldi

UNESCO-IPRED ve Istanbul Teknik Üniversitesi is birligiyle düzenlenen “6 Subat 2023 Kahramanmaras Depremleri” konulu uluslararasi konferans, 15 ülkeden birçok bilim insanini bir araya getirdi. Konferans sonrasi Kahramanmaras, Gölbasi-Adiyaman bölgelerinde ziyarette bulunan uzmanlar önemli tespitlerde bulundu.

15 Ülkeden Bilim Insanlari 6 Subat Depremleri Için Bir Araya Geldi
UNESCO (Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu) - IPRED (Deprem Zararlarinin Azaltilmasi Uluslararasi Platformu) ve Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Yapi ve Deprem Mühendisligi Laboratuvari Yöneticisi Prof. Dr. Ercan Yüksel öncülügünde düzenlenen “6 Subat 2023 Kahramanmaras Depremleri” konulu uluslararasi konferans son buldu. Uluslararasi nitelikli konferansta konusunda uzman birçok bilim insani bir araya gelerek depremin etkileri ve sonraki yillarda yasanmasi muhtemel depremlerin yapilarda olusturacagi hasarlarin azaltilarak deprem direncinin saglanmasi hakkinda fikir alisverisinde bulundu.

15 ülkeden 10 farkli konu basligi

Cezayir, Sili, Misir, El Salvador, Endonezya, Kazakistan, Meksika, Peru, Romanya, Japonya, Fransa, Ingiltere, Amerika, Çin ve Türkiye’den birçok bilim insaninin yer aldigi konferansta 10 farkli konu basliginda yapilan konusmalarda teknik bulgular, saha deneyimleri ve depremin sonuçlari ele alindi. Konferans sonrasi uzmanlar Kahramanmaras, Gölbasi-Adiyaman bölgelerinde ziyarette bulundu.

“Toptan göçme engellenerek can kaybi azaltilabilir”

Konferansin düzenleme kurulunda yer alan Beykent Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Insaat Mühendisligi (EN) Bölüm Baskani Yapisal Deprem Mühendisi Doç. Dr. Hasan Özkaynak, deprem bölgelerine yaptiklari ziyaret sonrasi yaptigi açiklamada, “Ülkemiz yapilarinin deprem direncinin artirilmasi için UNESCO’nun da çok önemsedigi bir toplanti oldu. En önemli öncelik toptan göçmenin engellenmesiyle can kaybini önemli ölçüde azaltmak. Toptan göçme riski olan yapilar çok basit yaklasimlar kullanilarak tespit edilebilir” dedi.

Kaynak: İHA