Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Karabag Bölgesinde Yasayan Ermenilerin Haklari Güvence Altina Alinacak'

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Azerbaycan’da yasayan diger etnik azinliklar gibi Karabag bölgesinde yasayan Ermenilerin de haklarinin ülke mevzuati ve uluslararasi yükümlülükler çerçevesinde güvence altina alinacagini belirtti.

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Karabag Bölgesinde Yasayan Ermenilerin Haklari Güvence Altina Alinacak'


Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, temaslarda bulunmak üzere baskent Bakü’ye gelen ABD Uluslararasi Kalkinma Ajansi (USAID) Baskani Samantha Power, ABD Disisleri Bakani’nin Avrupa ve Avrasya Islerinden Sorumlu Yardimcisi Yuri Kim ile ABD Disisleri Bakanliginin Kafkasya Müzakereleri Basdanismani Louis Bono’yu kabul etti.

Azerbaycan Cumhurbaskanligi tarafindan yapilan açiklamada, görüsmede Azerbaycan’in Karabag bölgesinde uygulanan terörle mücadele tedbirleri sonucunda ortaya çikan mevcut durum hakkinda görüs alisverisinde bulunuldugu aktarildi.

Görüsmede, yüzlerce askeri teçhizat, mühimmat ve askeri malzemeye el konuldugunu vurgulayan Aliyev, toplanan silah ve askeri teçhizata Azerbaycan’da akredite yabanci ülkelerin askeri temsilcileri ile BM Mukim Irtibat Bürosu temsilcisinin de baktigini söyledi.



“Yasadisi güçlerin çikarilma süreci devam ediyor”

Yasadisi Ermeni silahli güçlerin silahsizlandirilarak Azerbaycan topraklarindan çikarildigini söyleyen Aliyev, terörle mücadele operasyonu sirasinda sivil halkin zarar görmedigini, sadece yasadisi Ermeni silahli güçlerine ait askeri hedeflerin vuruldugunu kaydetti.

Karabag bölgesinde yasayan Ermeni vatandaslarin haklarina deginen Aliyev, Azerbaycan’da yasayan diger etnik azinliklar gibi onlarin da haklarinin ülke mevzuati ve uluslararasi yükümlülükler çerçevesinde güvence altina alinacagini vurguladi.

Azerbaycan’in temsilcileri ile Karabag’daki Ermeni sakinlerinin temsilcileri arasinda yeniden entegrasyon konulari hakkinda diyalog yürütüldügünü ifade eden Aliyev, bölgedeki altyapinin restorasyonu ile ilgili çalismalarin yürütüldügünü vurguladi.

Azerbaycan’in Ermeni vatandaslara insani yardim gönderdiginin altini çizen Aliyev, Uluslararasi Kizilhaç Komitesi ile isbirliginin yürütüldügünü ve Bakü’nün BM Mukim Irtibat Bürosunun yakin gelecekte Azerbaycan’in Karabag bölgesine bir ziyareti düzenlemeye hazir oldugunu kaydetti.

Görüsmede ayrica, bölgede istikrarin saglanmasi ve Karabag’daki Ermenilerle diyalogun önemi vurgulandi.

Azerbaycan ordusu tarafindan 19 Eylül’de Karabag’da baslatilan ve 24 saat süren terörle mücadele operasyonunun ardindan Ermeni silahli gruplari teslim olmus ve Ermeni nüfus ile Azerbaycanli temsilciler arasinda diyalog süreci baslamisti. Operasyonda, 192 Azerbaycan askeri ile 1 sivil sehit olmus, 511 asker ile 1 sivil de yaralanmisti.
Kaynak: İHA