Bakan Özhaseki Açiklamasi '2023 Yili Itibariyla 34 Bin 519 Çevre Denetimi Gerçeklestirdik'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, "425 adet Sürekli Atik Su Izleme Istasyonumuzla, atik su aritma tesislerimizi 7 gün 24 saat online takip ediyor; su kirliliginin önüne geçiyoruz. 2023 yili itibariyla 34 bin 519 çevre denetimi gerçeklestirdik" dedi.

Bakan Özhaseki Açiklamasi '2023 Yili Itibariyla 34 Bin 519 Çevre Denetimi Gerçeklestirdik'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan, su kirliliginin önlenmesi için atik su aritma tesisleri takip ediliyor. Bu çerçevede aritma tesislerinde desarj edilen atik sular, Çevresel Etki Degerlendirmesi Izin ve Denetim Genel Müdürlügü (ÇED) tarafindan sürekli atik su izleme sistemleriyle 7 gün 24 saat çevrim içi takip ediliyor.

Bakanlik, sürekli izleme merkezinde su kaynaklarini korumak ve daha kaliteli hale getirebilmek için entegre kirlilik izleme ve denetimler gerçeklestiriyor. Atik su aritma tesislerini kontrol altinda tutmak ve denetlemek amaciyla yürütülen çalismalarla, günlük kapasitesi 5 bin metreküpün üzerinde olan atik su aritma tesislerinin çikis sularindaki desarjlar online olarak takip ediliyor. Belirlenen kirli noktalar ve buralari kirleten unsurlar takip edilerek kirliligin önüne geçiliyor.

"Su kirliliginin önüne geçiyoruz"

Bakan Özhaseki, yürütülen çalismalarla ilgili sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, "Suyumuz da çevremiz de bizim için çok kiymetli. 425 adet Sürekli Atik Su Izleme Istasyonumuzla, atik su aritma tesislerimizi 7 gün 24 saat online takip ediyor; su kirliliginin önüne geçiyoruz. 2023 yili itibariyla 34 bin 519 çevre denetimi gerçeklestirdik. Çevreyi kirlettigini tespit ettigimiz 274 tesis ile 22 deniz aracina idari yaptirim uyguladik, 11 tesisin faaliyetini durdurduk. Atik sulari desarj eden tesisleri sürekli denetleyerek çevre kirliliginin önüne geçiyoruz" ifadelerini kullandi.

"Çevreyi kirleten tesislere idari yaptirim uygulaniyor"

Çevresel Etki Degerlendirmesi Izin ve Denetim Genel Müdürlügü Laboratuvar, Ölçüm ve Izleme Daire Baskan Soner Olgun ise su kaynaklarini korumak ve daha kaliteli hale getirebilmek için atik sularin takibinin önemli oldugunu belirterek, "Sürekli Atik Su Izleme Istasyonumuzda, kirlilik oraninda belirlenen limit degerlerin asilmasi durumunda sistem otomatik olarak numune aliyor ve bu numuneler bir kez de yerinde incelenmek üzere çevre referans laboratuvarimiza gönderiliyor. Buralardaki analiz sonuçlarina göre de çevreyi kirleten atik su aritma tesislerine idari yaptirimlar uygulaniyor" dedi.

Kaynak: İHA