Macaristan Basbakani Orban Açiklamasi 'Isveç'in NATO Üyeligini Onaylama Konusunda Acelemiz Yok'

Macaristan Basbakani Viktor Orban, ülkesinin Isveç’in NATO üyeligini onaylama konusunda acelesi olmadigini belirterek, Zakarpatya Macarlarinin haklarina iliskin daha önceki kanunlar geri getirilmedigi sürece uluslararasi alanda Ukrayna’yi hiçbir konuda desteklemeyeceklerini açikladi.

Macaristan Basbakani Orban Açiklamasi 'Isveç'in NATO Üyeligini Onaylama Konusunda Acelemiz Yok'
Macaristan Basbakani Viktor Orban, Macaristan Parlamentosunda yaptigi açiklamada, Isveç’in NATO üyeligini onaylama sürecini uzatma sinyali verdi. Orban, “Isveç’in NATO üyeligini onaylama konusunda acil bir sey var mi merak ediyorum. Böyle bir durum göremiyorum” dedi.

Rusya’nin Ukrayna’ya saldirisi sonrasinda geçtigimiz yil NATO’ya üyelik basvurusunda bulunan Isveç’in üyeligi, Temmuz 2022’den bu yana Macaristan Parlamentosunda onay sürecinde bekletiliyor. Macaristan gibi Türkiye de Isveç’in NATO’ya üyeligini henüz onaylamadi.

Ukrayna’ya destek yok

Parlamentonun güz yasama dönemi açilisi vesilesiyle yaptigi konusmada Orban, Ukrayna’daki Macar azinligin haklarini garanti altina alan kanunlar yeniden yürürlüge koyulmadigi sürece Ukrayna’nin pozisyonuna destek saglamayacaklarini söyledi.

Orban, “Ukrayna, yillardir Macar okullarina karsi çikiyor. Bunlari Ukrayna okullarina çevirmek ve basarili olunmamasi halinde ise kapatmak istiyorlar. Macaristan hükümeti, Zakarpatya Macarlarinin haklari, özellikle de azinlik çocuklarinin haklari için her uluslararasi forumda mücadele ediyor. Zakarpatya Macarlarinin haklarina iliskin daha önceki kanunlar geri getirilmedigi sürece uluslararasi alanda Ukrayna’ya hiçbir konuda destek saglamayacagiz” dedi.

Macaristan, Ukrayna’nin 2017’de okullarda azinlik dillerinin kullanimini kisitlayan bir yasayi geçirmesinin ardindan yaklasik 150 bin etnik Macar’in özellikle egitimde ana dillerini kullanma haklarinin kisitlandigi iddiasiyla Ukrayna ile ters düsmüstü. Avrupa Birligi (AB) aralik ayinda Ukrayna’nin katilim müzakerelerine baslamasina izin verip vermeyecegini oylayacak ve bu karar AB üyesi 27 ülkenin tamaminin oybirligiyle alinmasi gereken bir kararken Macaristan’in bu konuda ne yönde oy kullanacagi henüz bilinmiyor.
Kaynak: İHA