Düzce'de Tarihi Degistirecek Bulgu

Düzce Belediyesi’nin destekleri ile 4 yildir araliksiz devam eden Konuralp Antik Kent kazi alaninda arkeologlar her geçen gün yeni bulgular elde etmeye devam ediyor. Alanda devam eden kazilarda tiyatronun üst kisminda bulunan ve Mekadonya Krali Büyük Iskender’e ait oldugu belirlenen portre basi Konuralp Müzesi’ne teslim edildi.

Düzce'de Tarihi Degistirecek Bulgu
Düzce Belediye Baskani Dr. Faruk Özlü’nün göreve basladigi günden itibaren büyük önem verdigi ve gerek is gücü gerekse ekipman anlaminda destekledigi Konuralp Antik Kenti’ndeki kazilarda önemli tarihi bulgular elde edilmeye devam ediyor. Düzce Belediyesi arkeologlari tarafindan yilin 12 ayi boyunca kesintisiz süren kazilar kapsaminda antik tiyatronun büyük bölümü gün yüzüne çikarilirken üst kisimda yürütülen kazilarda daha önce bulunan Apollon heykelinin basi ve Medusa basi gibi tarihi kalintilarin benzerine rastlandi.

Uzmanlar “Büyük Iskender” dedi

Konuralp Antik Tiyatro kazi alaninda yapilan kazilarda tiyatro alaninin üst kisminda toprak içinde bir yapi oldugunu anlayan arkeologlar kazi çalismalarini detaya indirerek portre basi oldugu anlasilan yapiyi zarar vermeden bulundugu yerden çikardi. Kültür ve Turizm Il Müdürlügü ile Konuralp Müzesi’ne haber veren arkeologlar yerinde inceleme yapilmasi ve portre basinin temizlenmesinin ardindan konunun uzmanlari tarafindan incelenmesi amaciyla Konuralp Müzesi’ne gönderdi. Tarih uzmanlari ile Kazilar ve Arastirmalar Dairesi Baskanligi’nin istisaresi sonucunda bulunan portre basinin Makedonya Krali Büyük Iskender’e ait oldugu belirlendi. Konuralp Müzesi’nden yapilan açiklamada portre basinin neden Büyük Iskender’e ait olduguna iliskin bilgiler paylasilarak “Düzce merkeze bagli Terzialiler mahallesinde yer alan Konuralp Müze Müdürlügü’nce kazi baskanligi yapilan ve Düzce Belediyesinden isçi ve malzeme destegi ile devam eden Prusias Ad Hypium Antik Tiyatro kazisi sirasinda ortaya çikarilan M.S. 2’nci yy. tarihlenen 23 cm (bastan-boyna kadar) ölçülerinde Iskender basi bulunmustur. Mermerden yapilan derin ve yukari dogru bakan gözler, göz bebeginde matkap izleri, dislerini pek ortaya çikarmayan hafif açik agzi ile tasvir edilmistir. Iki yana atilmis boyna kadar uzun kivircik saç modeli ve alninin ortasinda arkaya ve yanlara dogru ayrilan iki tutam saçi (Anastoli) bir aslanin yelesi gibidir. Bu tasvir Büyük Iskender’e özgü bir saç tipidir” seklinde bilgiler aktarildi.
Kaynak: İHA