Sivas'ta Yapilamaz Denileni Basardi, 10 Yilin Ardindan Hasada Basladi

Sivas’ta bir girisimci üretilmez denilen bademin hasadina basladi. 2013 yilinda diktigi agaçlardan 10 yil sonra verim almayi basardi.

Sivas'ta Yapilamaz Denileni Basardi, 10 Yilin Ardindan Hasada Basladi
Sivas’in Gemerek ilçesinde yasayan Eren Korkmaz, 10 yil önce badem agaci bahçesi olusturmaya karar verdi. Çevresindeki birçok insandan ‘Sivas’ta yetismez’ kelimesini duyan Korkmaz, 850 adet badem agaci alarak 2013 yilinda dikti. Agaçlarin bakimina büyük önem veren Korkmaz, aradan geçen 10 yilin ardindan agaçlardan badem hasat etmeye basladi.

Yaklasik 42 bin metrekarelik alan üzerinde badem hasadina baslayan Korkmaz, ürünlerin satisini perakende olarak yapmaya karar verdi.

“Ortalama verim 15-20 kilogram arasinda”

Badem bahçesi hakkindan bilgiler veren Eren Korkmaz, “Gemerek ile Karaözü köyü arasinda bir alandayiz. 42 bin metrekare alanda yaklasik 850 adet badem agaci bulunmakta. Bunlarin dikimi 2013 yilinda gerçeklesti. O zamandan bu zamana kadar bizler bakimini ögrenmeye çabaladik. Ilaçlariyla ilgili bilgiler edindik. Bunun sonucunda birkaç senedir çok az verimle basladik. Bu sene verim olarak gayet iyi. Ama biz bunu daha da gelistirecegiz. Daha da verim artacak. Çünkü 10 yasindaki bir badem agacinin ortalama verimi 15-20 kilogram arasinda. Agaçlarda kabuklardan ayrilma orani yüzde 80’i buldugu zaman hasadina basliyoruz. Agacin altina çadir serip fazla örselemeden yavas bir sekilde çirpma islemini gerçeklestiriyoruz. Sonrasinda da kurumaya aliyoruz. Yaklasik 10 gün kadar gölgede kurutuyoruz. Güneste kurudugunda verim kaybina yol açiyor, lezzeti gidiyor” dedi.



“Iklim sartlari gayet uygun”

Çevresinde badem agaçlarina olumsuz bakan insanlari dinlemeyerek bahçeyi olusturdugunu ifade eden Korkmaz, su ifadelere yer verdi:

“Sivas’ta olmaz gözüyle bakiliyor ama iklim sartlari gayet uygun. Bizler agaçlarda bakima önem verdik. Bakimla birlikte bu hasadi gerçeklestirebildik. Daha da gelistirmeyi düsünüyoruz. Yaklasik 20 gün kadar hasat süresi tahmin ediyoruz.”
Kaynak: İHA