PAÜ'nün Ev Sahipliginde Türk Tarihinin Derin Kökleri Anlatildi

Türkiye’nin Orta Asya ile iliskilerinin tarih perspektifinden incelenmesi ve konuya iliskin yeni yaklasim ile yöntemlerin gündeme geldigi Maveraünnehir’den Anadolu’ya Tarihin Derin Kökleri ve Tarihçilik Çalistayi, Pamukkale Üniversitesinin isbirligi ve ev sahipliginde gerçeklestirildi.

PAÜ'nün Ev Sahipliginde Türk Tarihinin Derin Kökleri Anlatildi


Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafindan düzenlenen Maveraünnehir’den Anadolu’ya Tarihin Derin Kökleri ve Tarihçilik Çalistayi Pamukkale Üniversitesi Hierapolis Konferans salonunda gerçeklestirilen açilis töreni ile basladi.

19-20 Eylül tarihlerinde PAÜ ev sahipliginde yapilan çalistayin açilis törenine; Denizli Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ali Degirmenci, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Necip Atar, Prof. Dr. Durmus Akalin, PAÜ Insan ve Toplum Bilimleri Dekani Prof. Dr. Yasemin Beyazit, Türk Tarih Kurumu Baskani Prof. Dr. Yüksel Özgen, Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Baskani Prof. Dr. Azamat Ziyo, Il Kültür Turizm Müdür Vekili Hayrullah Akgün, Dekanlar, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Saygi durusu, Istiklal Marsi ve Özbekistan Milli Marsi’nin okunmasinin ardindan program müzik konseri ve ardindan yapilan açilis konusmalari ile devam etti. Konusmalardan ilkini PAÜ Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yasemin Beyazit gerçeklestirdi. Pamukkale Üniversitesi ev sahipliginde gerçeklesecek olan bu çalistayin tarih alanindaki arastirmacilar, akademisyenler ve ögrenciler için önemli bir platform sunacagini ifade eden Prof. Dr. Beyazit, çalistayin Türkiye ile Özbekistan arasindaki kültürel ve akademik baglarin daha da güçlenmesine katki saglayacagini, tarih bilimine katkida bulunan ve uluslararasi alanda taninmis olan bir dizi ünlü akademisyeni bir araya getirecegini belirtti.

Aralarinda Prof. Dr. Ahmet Tasagil’in da bulundugu çalistaya katilacak olan isimlerin kendi alanlarinda kazandiklari büyük basarilari ve deneyimleri paylasacaklarini söyleyen Prof. Dr. Beyazit, Maveraünnehir’den Anadolu’ya uzanan tarihi baglari ve bu bölgenin tarihçiligini ele almaya odaklanacagini, tarihçilik alaninda yeni yaklasimlari ve yöntemleri tartisma firsati sunacagini vurguladi.

“Türkiye’nin varligi ile kendi varligini bir tutan birçok ülke olmasi, bizim o kadar çok gurur duymamiza neden olurken ayni zamanda ne kadar çok çalisacagimizi da göstermektedir”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan yaptigi konusmada sunlari kaydetti, “Bu yil Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yilini kutluyoruz. Üniversitemizde 100. Yil anisina kongreler, sempozyumlar ve çalistaylar düzenlenmektedir. Tarihte 100 yil dayanmayan birçok devlet kurulmus ve yikilmistir. Türkiye Cumhuriyeti, Osmanli Devleti’nin bir nüvesi olarak Anadolu topraklarinda tekrar nesvünema bulmus ve batinin tüm emperyalist güçlerine karsi 100 yil önce Gazi Mustafa Kemal önderliginde çok büyük bir savas verilerek özgürlügüne kavusmustur. Özgürlügün ne oldugunu artik bizler çok iyi bilmekteyiz. Düne kadar esarette olan Türk kardeslerimiz bugün özgürdürler ve onlarla özgürce birlikte hareket edebiliyoruz, toplantilar düzenleyebiliyoruz. Nice yüzyillar bu özgürlügümüz devam edecektir. Devlet baki, Türklük ebedi. Nice yüzyillara! Bu toplantinin en büyük amaci Pamukkale Üniversitesi olarak Özbekistan’daki kardeslerimizle kamu kurumlari ve üniversiteler ile is birliklerimizi artirmak, olaylara kardes gözüyle bakip dünyaya Türk milletinin adaletini göstermek ve iyilik nasil olur, paylasma nasil olur, onu yasamak ve yasatmaktir. Özbekistanli kardeslerimizin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yilini bizim kadar gurur ve onurla kutlamalari hatta bizzat 100. yila dair kongre, sempozyum, toplantilar düzenlemesi bizi oldukça mutlu ve mesrur eylemektedir. Ve sunu söyleyebilirim ki artik Türkiye yalnizca kendini temsil etmiyor veya dünyada tek basina yalniz kalmis bir ülke degildir. Onu takip eden, onun varligi ile kendi varligini bir tutan birçok ülke olmasi, bizim o kadar çok gurur duymamiza neden olurken ayni zamanda ne kadar çok çalisacagimizi da göstermektedir. Maveraünnehir’den Anadolu’ya tarihin derin kökleri ve tarihçilik çalistayimizin basta Türkiye Cumhuriyeti ve Özbekistan olmak üzere tüm Türk Cumhuriyetlerine ve dünyaya hayirlar getirmesini diliyorum, hepinizi saygiyla selamliyorum. Vatanimiz için canlarini feda eden tüm sehitlerimizi rahmetle anarken bugün 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutlar, sanli gazilerimize saglik ve afiyet dilerim.”

Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Baskani Prof. Dr. Azamat Ziyo Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yilini tebrik ederek konusmasina basladi.

Millet olarak tek millet oldugunu, tarihte birçok örnegi oldugu gibi bugün de Türk dünyasi birlik içinde oldugunda gücünü daha da arttiracagina ve bunu birlikte bilim yaparak daha da güzel yerlere tasinabilecegini vurgulayan Prof. Dr. Ziyo, bu birlikteligin güçlenmesinde her alanda oldugu gibi bilimde de is birliginin artmasi gerektigine dikkat çekti. Prof. Dr. Ziyo Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’in Özbekistan ile Pamukkale Üniversitesi arasinda yakin is birligine yönelik gerçek adimlar attigini hatirlatarak geçtigimiz günlerde gerçeklestirilen Özbekistan Türkiye Saglik Forumu’na da degindi.

19 Eylül Gaziler Günü’nü hatirlatarak, sehit ve gazilerimizi anarak konusmasina baslayan Denizli Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ali Degirmenci, yapilan çalistaya Pamukkale Üniversitesi’nin ev sahipligi yapmasindan dolayi duydugu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ve Özbekistan iliskilerinde hayli mesafe alindigini belirten Degirmenci, Cumhuriyeti’miz yüzüncü yasinda fakat Türk tarihinin binlerce yildir devam ettiginin altini çizdi. Türklerin Anadolu’da tarih yazarak, Malazgirt Zaferi ile beraber Anadolu’yu vatan kildigi yerlerden birinin de Denizli oldugunu belirten Degirmenci Osmanli Devleti’nin kurulusundan çok daha önce Türkler Denizli’ye geldiklerini ve burayi vatan ettiklerini, bu vesile ile Özbekistan ile Türkiye arasinda tarih konusulacak en dogru lokasyonlardan birinin Denizli oldugunu söyledi.

Bugün gelinen noktada Özbekistan basta olmak üzere Türk dünyasi ile olan gönül mesafesinin azaldigini ifade eden Degirmenci, birligimizi kuvvetlendirecek bu adimlarin tohumlarin yeserdigini ve meyve verdigini görerek, Türkistan ile Anadolu arasindaki mesafenin her geçen gün kisalacagini umut ettigini söyleyerek sözlerini tamamladi.

Türk dünyasindan bilim insanlarini bir araya getiren ve Türk dünyasi tarihinin yazilmasi kurumumuzun önemli faaliyet alanlarindan birisi oldugunu söyleyerek sözlerine baslayan Türk Tarih Kurumu Baskani Prof. Dr. Yüksel Özgen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Tarih Kurumu’nu kurarken bunu hedefledigini belirtti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük vizyonundan ilham alarak kendilerinin de Türk dünyasi ile ilgili çalismalara destek verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Özgen, Türk Tarih Kurumu’nun Cumhuriyeti’mizin 100. yili çerçevesinde yogun faaliyetler yapacagini belirtti.

Bu çalistayin ev sahipligini üstlenen Pamukkale Üniversitesi’ne ve Sayin Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’a tesekkür eden Prof. Dr. Özgen, çalistayin bilim dünyasina ve Türk dünyasina hayirlara vesile olmasini diledi. Basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm gazilerin 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutlayan Prof. Dr. Özgen, vatanin bagimsizligi ve bütünlügü için savasmis sehit olmus gazi olmus herkesi saygi ile hürmet ile selamladigini söyleyerek sözlerini tamamladi. Açilis konusmalarinin ardindan programin açilis konferansini ise Prof. Dr. Ahmet Tasagil’in gerçeklestirdigi “Türk Kültürünün Orta Asya’dan Anadolu’ya Tarihi Derinligi” baslikli sunumu ile devam etti. Iki gün sürecek çalistay üç oturum ve devaminda yapilacak kapanis oturumu ile sona erecek.
Kaynak: İHA