Eskisehirli 93 Yasindaki Kore Gazisi Savasa Dair O Günleri Anlatti

Eskisehir’de 19 Eylül Gaziler Günü çesitli etkinliklerle kutlanirken, 1950-1953 yillari arasinda meydana gelen Kore Savasi’nda cephede savasan Kemal Öztürk, o döneme ait anilarini dile getirdi.

Eskisehirli 93 Yasindaki Kore Gazisi Savasa Dair O Günleri Anlatti
1930 dogumlu Kemal Öztürk, Kore Gazisi olarak Eskisehir’de yasiyor. 3’üncü Kore Degistirme Türk Tugayi Topçu Tabur’unda iken Izmir’den silah arkadaslariyla birlikte 1952 yilinda Kuzey Kore ile Güney Kore arasindaki Kore Savasi’nda görevlendirildi. Henüz 15 günlük evliyken Kore Savasi’nda düsmana karsi Güney Kore’ye savasmaya gittigini belirten Öztürk, savasa dair yasadiklarini hala unutamadigini söyledi.

93 yasindaki Gazi Öztürk, Kore Savasi’nin son anlarinda olan Vegas Çatismasi’nda Türk Tugayi’ndan 185 askerin sehit olmasinin kendisini çok etkiledigini ifade etti.

Öztürk, cephede omuz omuza savastigi arkadaslariyla olan fotograflari ise hala sakliyor.

“Yiyeceklerimizi hep Koreli çocuklara verdik”

Savas sirasinda sahit oldugu olaylari dile getiren Gazi Öztürk, cephede hemen yanina bombalarin düstügünü anlatti. Güney Kore’nin Pusan kentinde insanlarin yikilmis tren istasyonlarindan dolayi hasirlarin altinda yasadiklarindan bahseden Öztürk, “11 ay savasin içindeydim. Generallerle Amerikan gemisiyle Kore’ye gittik. Vegas muharebesinde bir gecede ikinci taburdan 180 sehit verildi.

Bizim Ali Yüzbasimiz cepheye gitti. Büyük bir savasti, çizmelerim kana bulandi. O savas için bize madalya verdiler. Bizim birligi su basti. Üç gün aç kaldik. Aracin lastigini yaptiriyordu. Mehmet’e ‘Buralara çok bomba düsüyor’ dedim. Bazi yerlere çok bomba düsüyordu. Ben cephede yukari çikmadan arkama bir baktim ne Mehmet kaldi ne baska biri. Ben cipi tamir ederken subaylardan biri resmimi çekmis. O zamanlar fotograf makinesi yok. Tokyo’da yaptirip bana bu çerçeveyi getirdi. ‘Al oglum bunu sakla. Çocuklarina hediye olsun’ dedi.

Biz Pusan’da indik, gemiye bindik, bize su verdiler. Onlarin tren yollara gidis gelis seklinde. Bazi istasyonlar yikilmis hasirlarin altinda idare ediyorlardi. Yiyeceklerimizi hep Koreli çocuklara verdik” diye konustu.

Türkiye Muharip Gaziler Dernegi Eskisehir Sube Baskani Ekrem Dumlu, Dernek Baskani Tahir Tasçi ve Dernege bagli gazilerin kendisini sürekli ziyaret ettiginin altini çizen Gazi Öztürk, Gaziler Dernegi Eskisehir Subesi’nde gazilere sahip çikilmasindan çok memnun olduklarini belirterek 19 Eylül Gaziler Günü’nün Türkiye’ye hayirli olmasini dilegiyle sözlerini noktaladi.
Kaynak: İHA