Büyük Depremde Yikilan 752 Yillik Ulu Cami'nin Enkazi Temizleniyor

Bursa Büyüksehir Belediyesi, asrin felaketinde tamamen yerle bir olan Hatay’daki sembol eserlerden 752 yillik Antakya Ulu Camii’nin ayaga kaldirilmasi çalismalarina basladi. Antakya’da santiye kurulumu tamamlanirken, ekipler öncelikle kontrollü bir sekilde alan temizleme çalismasinin startini verdi.

Büyük Depremde Yikilan 752 Yillik Ulu Cami'nin Enkazi Temizleniyor
Türkiye’yi yasa bogan Kahramanmaras merkezli depremlerden en agir yarayi alan Hatay’da sadece binalar degil, asirlik camiler, kaleler, hanlar, kiliseler ve birçok tarihî eser de ya tamamen yikildi ya da büyük zarar gördü. Hatay’in eski camilerinden biri olan 1271-1272 yillarinda yapildigi bilinen tarihî Antakya Ulu Cami de depremlerin ardindan yikilip, tamamen moloz yiginina döndü. Memlukler döneminde insa edilen, medrese, yazlik camii, sadirvan, iki adet türbe, çesme, imaret ve dükkânlar gibi farkli dönemlerde insa edilmis yapilardan meydana gelen bir külliye niteligindeki Ulu Camii; harimde iki mihrabi bulunmasi açisindan tek eser olma özelligine de sahipti. Depremin ardindan Hatay’da yasamin normale dönmesi için yardimlarin dagitimini üstlenen, seyyar tuvaletleri kuran ve 3 ayri bölgede 2000 konteynerden olusan yasam alanlari hazirlayan Bursa Büyüksehir Belediyesi, Antakya Ulu Camii’nin de restorasyonu isini de üstlendi.

Çalisma basladi

Antakya Ulu Camii’nin restorasyonu için Bursa Büyüksehir Belediye Meclisi’nin Mayis ayi oturumunda alinan kararla röleve, restitüsyon ve restorasyon projesi hazirliklarina baslandi. Hazirlanacak projelere veri altligi olusturmak amaciyla Harita Sube Müdürlügü ekipleri, Antakya Ulu Camii’nin mevcut durumunu tespit etmek için sahada ölçümler yapti. Mevcut durumun 3D (3 boyut) tarama ile modellenmesi, nokta bulutu verilerinin üretilmesi ve ortofoto haritasinin hazirlanmasi çalismalari için gerekli veriler toplandi. Diger taraftan restorasyonu üstlenen firma da saha çalismalarina basladi.

Tarihi enkazda santiye kurulumu tamamlanirken, ekipler moloz yiginlari arasindaki tarihi kalintilarin temizligine basladi.

Alanin temizlenmesinin ardindan tarihi yapinin aslina uygun olarak restorasyonu çalismalarina hizla baslanacak.

Depremin ikinci haftasindan bugüne kadar Hatay’da çok önemli görevler üstlendiklerini, bu görevlerden birinin tarihi Antakya Ulu Camii’nin restorasyonu oldugunu hatirlatan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, “Hatay’in genelinde oldugu gibi, Ulu Cami’de de maalesef tas üstünde tas kalmamis desek yeridir. Ancak özellikle tarihi eser restorasyonlari konusunda oldukça deneyimliyiz. Bursa’daki tecrübelerimizi en iyi sekilde ortaya koyup, Antakya Ulu Camii’ni de aslina uygun olarak en kisa zamanda ayaga kaldirmak en büyük arzumuz” dedi.

Kaynak: İHA