Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Atacagimiz Adimla Yeni Bir Dünyayi Insa Etme Firsatini Bulacagiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye-Irak Kalkinma Yolu Projesine yönelik, "Birlesik Arap Emirlikleri olsun Katar olsun Suudi Arabistan Irak bu konuda çok çok kararli. Biz de kararliyiz. Amerika’da Japonya’da bu kararliligi gördüm. Atacagimiz böyle bir adimla yeni bir dünya insa etme firsati bulacagiz" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Atacagimiz Adimla Yeni Bir Dünyayi Insa Etme Firsatini Bulacagiz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Concordia Zirvesi kapsaminda ABD’li is insanlariyla gerçeklestirilen toplantida konustu.

Salgin tüm dünyada çok ciddi dönüsümlere yol açtigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye’nin salgini çok basarili bir sekilde atlattigini ifade etti.

Bazi ülkelerin bu dönemde içine kapanik bir politika sergilediginin altini çizen Cumhurbaskani Erdogan, "Salginin getirdigi sorunlar yabanci düsmanligi ve irkçiliga dogru yaklasti. Enflasyon son 50. 60 yilin zirvesine çikti" dedi.

Salgin döneminde Türkiye’nin birçok uluslararasi kurulusa destek gönderdigini ifade eden Erdogan, "Türkiye olarak salgin dönemini basarili bir sekilde atlattik. Salgin döneminde 161 ülke ve 12 uluslararasi kurulusa tibbi destek gönderdik. Salgin sonrasi Türkiye’nin jeo-ekonomik öneminin daha da arttigini görüyoruz. ABD gibi bir ülke ekonomisiyle bütün imkanlariyla her alanda dünyada çok farkli bir konuma oturmaktadir" açiklamasini yapti.

Türkiye’nin ABD ile güvenlikten ticarete çok boyutlu iliskilerin oldugunu belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Ikili ticaretimiz 32 milyar dolari asmis durumda. Su an ülkemizde Amerikan sermayeli 2 bin 80 firma var. Amerika’nin Türkiye’deki bu yatirimlarinin artmasi bizim ciddi manada beklentimizdir" ifadelerini kullandi.

Tahil koridoru

Putin ile yoksul ülkelere 1 milyon ton tahilin sevkiyatini hedeflediklerini açiklayan Cumhurbaskani Erdogan, tahil koridorundan Afrika’ya daha fazla tahil gitmesi gerektigini ifade etti.

Putin ile geçen pazartesi günü yaptiklari görüsmede bunlari konustuklarini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, "Soçi ziyaretimizde (Rusya Devlet Baskani) Putin ile Afrikali kardeslerimize yönelik 1 milyon ton tahilin sevkiyatini görüstük. Malum Karadeniz koridorundan su ana kadar geçen 33 milyon ton tahil var. Bunlarin yüzde 44’ü Avrupa’ya, yüzde 14’ü bize, bir o kadari Afrika ülkelerine gitti ama yeterli degil. Afrika ülkelerine çok daha fazlasi gitmeli. Özellikle en az gelismis Afrika ülkelerine bu tahili biz de una dönüstürerek göndermemiz hem insani hem vicdani görevimiz olacaktir. Sayin Putin ile geçen Pazartesi günü yaptigimiz görüsmede bunlari görüstük. Süratle yeniden tahil koridorunu isletmeyi. "1 milyon ton yetmez bunu daha da artirmanizi rica ediyoruz’ dedik. Ve telefon diplomasisi ile bu süreci isletmeyi… Rusya olarak ’Üzerimize düsen görevi yerine getirelim’ dediler.

Basra Körfezi’nden ve körfez ülkelerine asarak Türkiye’ye Irak’tan geçmek suretiyle Türkiye üzerinden de Avrupa’ya gidecek olan bir koridor. Bu koridor rayli sistem otobanlar alt yapi ve üst yapisiyla özellikle körfez ülkelerinin özellikle bu iste çok kararli oldugunu gördük. Birlesik Arap Emirlikleri olsun Katar olsun Suudi Arabistan Irak bu konuda çok çok kararli. Biz de kararliyiz. Amerika’da Japonya’da bu kararliligi gördüm. Atacagimiz böyle bir adimla yeni bir dünya insa etme firsati bulacagiz" dedi.

Türkiye’nin NATO’da ilk 5 içinde yer alindigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye’nin NATO’nun en eski ve en önemli üyelerinden biri oldugunu belirterek, "Su an itibariyle biz NATO’nun içinde aldigimiz görevleri harfiyen yerine getiren bir ülkeyiz. Türkiye olarak bundan sonraki süreçte de ayni sekilde bu görevi ifa etmeye devam edecegiz. NATO üyesi ülkeler olarak buradan taviz vermeye niyetimiz yok" diye konustu.



"Suriye’nin kuzeyinde briket evler yapiyoruz. 600 bine yakin Suriyeli gönüllü olarak dönmeye basladi"

Türkiye’nin mülteciler konusunda önemli bir rol üstlendigini söyleyen Erdogan, “Mültecilerle ilgili olarak dünyanin bakis tarzi farkli. ABD’nin mültecilere bakisi Bana göre olumlu. Almanya, Fransa öyle. Türkiye olarak bizim bakisimiz da çok farkli. Ama, ülkemizde ana muhalefet partisinin bakisi çok acimasiz. Seçim kampanyasinda ‘seçimleri kazandigimiz takdirde mültecileri sinir disi edecegiz’ seklinde tehdit savurdular. Biz ise tam tersi. Bugüne kadar ev sahipligi yaptiysak ayni sekilde devam edecegiz. Biz de su anda 5 milyona yakin mülteci var. Biz, mültecilere olan ev sahipligimizi bugüne kadar nasil yaptiysak bundan sonrada yapmaya aynen devam edecegiz. Suriye’nin kuzeyinde briket evler yapiyoruz. 600 bine yakin Suriyeli gönüllü olarak dönmeye basladi.

Katar ile müsterek yeni bir adim atiyoruz. Burada yapacagimiz konutlarla Suriyeli kardeslerimizin kendi topraklarina dönmelerini saglayacagiz" ifadelerini kullandi.

Türkiye, Paris Iklim Anlasmasi hedeflerine en fazla katki saglayan ülke oldugunu söyleyen Erdogan, "Dünyada örnek gösterilebilecek konumdayiz. Paris Iklim sartina da bugüne kadar uyduk, uymaya devam ediyoruz. Dünyanin gelecegini ilgilendiren bu anlasmada elimizi tasin altina koyduk. En anlamli katkiyi yapan ülkeler arasindayiz. Yenilenebilir kurulu güç bakimindan dünyada 12’nciyiz. Enerji verimliligi ve yenilenebilir enerji alaninda attigimiz adimlar yillik 90 milyon ton karbon esdegeri sera gazi emisyonunu engellemistir. “2023 net sifir emisyon” hedefi dogrultusunda 2030’a kadar emisyon azaltma hedefimizi iki katina çikardik. Bu da Dünyaya örnek olacak adimlardandir" dedi.



"Süratle Libya’ya ve Fas’a yardim için haziriz dedik"

"6 Subat depremi, Libya, Fas’ta gelen felaketlerin acisini biz biliriz. Bunu yasadik. 50 bin kaybimiz oldu" ifadelerini kullanan Erdogan, "Büyük bir hedefimiz var. Bu hedefle biz süratle 1-2 yil içinde konutlari insa edelim, vatandaslarimiz bir an önce evlerine yerlessin istiyoruz. Çevre Bakanimiz ekibiyle yogun olarak çalismalari sürdürüyor. Fas’ta Libya’da meydana gelen felaketlerin acisini biliyoruz. Süratle Libya’ya ve Fas’a yardim için haziriz dedik. Henüz Fas’tan dönüs almadik, Libya’dan aldik. 3 dev uçak gönderdik, üç gemi ile gida araç gereç gönderdik. Talep olursa her türlü yardimi göndermeye haziriz dedik. Ekiplerimiz Libya’da çalismalari sürdürüyor. Insani görev olarak telakki ediyoruz, göndermeye devam edecegiz" diye konustu.



"2024’e farkli girecegiz"

Küresel enflasyonun tüm dünyayi tehdit ettigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, "Bunun karsisinda birinci derecede küresel enflasyonun etkili oldugu ülkelerin atacagi adimlar önemli. Biz de enflasyonun bedelini ödedik, ödüyoruz. Ekonomi ekibimiz yogun çalisma içinde. Inaniyorum ki yil sonu, bilemediniz önümüzdeki yil basinda bunu basaracagiz. 2024’e çok farkli sekilde girecegiz" dedi.



"Bu bizim ortak meselemiz birlikte çözmemiz lazim"

Yeni Anayasa çagrisini yineleyen Erdogan, "Parlamentoda bizim gücümüz anayasa degistirmeye muktedir degil. Parlamentodaki gruplara çagri yaptik. Olumlu cevap verirlerse birlikte anayasayi degistirmeyi basaririz. Böylece tüm parlamento olarak anayasayi degistirmis oluruz. Bu bizim ortak meselemiz birlikte çözmemiz lazim" açiklamasini yapti.
Kaynak: İHA