ADÜ'de Adnan Menderes Çalistayi Yapildi

Aydin Adnan Menderes Üniversitesi’nde merhum Basbakan Adnan Menderes ve bakanlari Hasan Polatkan ile Fatin Rüstü Zorlu’nun siyasi politikalari çalistayda ele alindi.

ADÜ'de Adnan Menderes Çalistayi Yapildi


ADÜ Rektörü Prof.Dr.Bülent Kent’in ev sahipliginde düzenlenen Adnan Menderes Çalistayi’na AK Parti Aydin Milletvekili Ömer Özmen, Kösk Belediye Baskani Nuri Güler, Karacasu Belediye Baskani Mehmet Erikmen, Buharkent Belediye Baskani Mehmet Erol, il protokol üyeleri, siyasi partilerin il baskanlari, davetliler ve rektör yardimcilari ile birlikte ADÜ’de bulunan dekanlar ve akademisyenler katildi.

Adnan Menderes üzerine yazilmis kitaplari ve fotograf sergisinin açilisinin ardindan serginin gezilmesi ile baslayan çalistayda Merhum Adnan Menderes ve merhum bakanlari Hasan Polatkan ile Fatin Rüstü Zorlu’nun siyasi politikalari ele alindi.

Adnan Menderes anisina hazirlanan kisa film gösterilerinin ardindan çalistayin açilis konusmasini yapan ADÜ Rektörü Prof.Dr.Bülent Kent, merhum Basvekil Menderes’i minnetle yad ettiklerini ifade ederek: “Üniversite olarak adini gururla tasidigimiz Adnan Menderes, Türklügün ölüm-kalim savasi Milli Mücadele’ye istirak etmis genç bir milistir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliginde bagimsizligin kazanilmasi, cumhuriyetin ilani sonrasinda genç bir siyasetçi olarak ülkesine ve milletine hizmetini sürdürmüstür. Atatürk ve Inönü dönemlerinde ciddi bir farkindalikla öne çikmis 14 Mayis 1950 tarihindeki genel seçimlerle Türkiye Cumhuriyeti Basbakanligina seçilmis, 1954 genel, 1957 erken genel seçimlerde elde ettigi basariyla on yil araliksiz hükümet baskanligi görevini sürdürmüstür. 1950’li yillarin basbakaninin demokrasilerde kabul edilemeyecek sekilde 17 Eylül 1961 günü aramizdan ayrilmasinin 62. Yili vesilesiyle Aydin Adnan Menderes Üniversitesi Cumhuriyetimizin 100. Yil etkinlikleri çerçevesinde üç oturumlu ve on farkli disiplinli Adnan Menderes Çalistayi ile onun hatirasini anmak kadar bundan sonrasinin yol haritasi belirlenecektir: Merhum Menderes, Türk toplumuna gerçek demokrasiye gidecek yolu göstermis, genis kitlelere bunun heyecanini aktarmistir. Halka iktidari belirleme, etkileme, yönlendirebilme yetkisini yansitmistir. Türkiye, o vakte kadar görülmeyen önemli bir ekonomik gelisim yasamistir. Seker ve çimento üretimi on yilda takriben beser kat artmistir. Kullanilan traktör sayisi on iki kat artmistir. Ilkokul sayisi seksen kat, lise sayisi iki kat artmistir. Birçok alanda benzer rakamlari siralamak mümkündür. Ayni sekilde Imam Hatip Okullari, Yüksek Islam Enstitüleri, Amerikan modelinden hareketle Atatürk Üniversitesi ve Ortadogu Teknik Üniversitesi kurulmustur. Adnan Menderes Çalistayi, Türkiye’de on yil kesintisiz basbakanlik yapan ilk siyasetçiyi ve sürecini egitim, iktisat, tip, iletisim, turizm, musiki, zirai bilimler, Türk Dünyasi, marka deger, uluslararasi iliskiler açisindan müsterek bir sonuç raporunda toparlama gayreti ortaya koyacaktir. Çalistayimizi katki saglayan akademisyenlerimize, ögretmenlerimize, gençlerimize tesekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Kaynak: İHA