ABD'den Iran Istihbarat Ve Güvenlik Bakanligi Ve Eski Cumhurbaskani Ahmedinejad'a Yaptirim

ABD, Iran’in tutuklu 5 vatandasinin serbest birakmasinin ardindan Iran Istihbarat ve Güvenlik Bakanligi (MOIS) ve eski Cumhurbaskani Mahmud Ahmedinejad’a yaptirim uyguladi. Iran’in serbest biraktigi 5 ABD’li ülkelerine dönmek için yola çikti.

ABD'den Iran Istihbarat Ve Güvenlik Bakanligi Ve Eski Cumhurbaskani Ahmedinejad'a Yaptirim
ABD, tutuklu 5 vatandasinin serbest birakilmasinin ardindan Iran’a yönelik yeni yaptirimlar açikladi.

ABD Hazine Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Iran Istihbarat ve Güvenlik Bakanligi (MOIS) ve eski Cumhurbaskani Mahmud Ahmedinejad’a yaptirim uyguladigi duyurularak, söz konusu yaptirimlarin keyfi gözaltilar ile ABD vatandaslarinin rehin alinmasini caydirmak için uygulandigi ifade edildi.

ABD Hazine Bakanligi Terörizm ve Mali Istihbarattan Sorumlu Hazine Müstesari Brian Nelson yaptigi açiklamada, "Bugünkü eylem, vatandaslarimizin haksiz yere gözaltina alinmasina olanak saglayan, hem magdurlar hem de aileleri için tarifsiz aci ve istiraba neden olan Mahmud Ahmedinejad’i hedef aliyor. Magdurlara ve ailelerine olan destegimizi güçlü bir sekilde sürdürüyoruz ve bu eylemleri gerçeklestirenlerin hesap vermesini saglamakta kararliyiz" dedi.



ABD Disisleri Bakanligindan Iranli 5 yetkili ve 1 kurulusa yaptirim

ABD Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada ise, ABD vatandaslarinin Iran’da keyfi gözaltina alinmasina karsi Iranli 5 yetkili ve 1 kurulusa yaptirim uygulandigi duyuruldu. Yaptirim uygulanan kurulusun Hazine Bakanligi tarafindan da yaptirim listesine alinan MOIS oldugu belirtilerek, yaptirim uygulanan kisiler arasinda Iranli hapishane yetkilileri Ali Chaharmahali ve Dariush Bakshi’nin bulundugu ifade edildi.

Açiklamada, söz konusu yaptirimlarin Iran’da tutuklanan eski FBI ajani Robert Levinson’un adinin verildigi Levinson Yasasi kapsaminda uygulandigi belirtilerek, MOIS’in üst düzey Iranli yetkililerin izniyle kaçirildigi öne sürüldü. Açiklamada, “Rejimin Bob’un basina gelenlerin hesabini vermeyi reddetmesi, ailesine ve onu özleyenlere dayanilmaz aci ve istirap yasatti. Iran’i, Bob Levinson’un ilk esaretinden muhtemel ölümüne kadar basina gelenleri tam olarak anlatmaya çagiriyoruz” denildi.

ABD’nin vatandaslarinin emniyeti ve güvenliginden daha yüksek önceligi olmadigina vurgu yapilan açiklamada, “Yurt disinda haksiz yere gözaltina alinan ABD vatandaslarini ülkelerine döndürmek ve yurtdisinda ABD vatandaslarinin haksiz yere gözaltina alinmasina karisanlari sorumlu tutmak için çalismaya devam edecegiz” denildi.

Iran’in serbest biraktigi ABD’liler ülkelerine dönüyor

Iran ve ABD’nin mahkum takasi konusunda anlasmasi sonrasi Iran’in Güney Kore’de bloke edilen 6 milyar dolarlik fonu Katar’daki 8 farkli banka hesabina euro olarak gönderilirken, Iran’da Siamak Namazi, Emad Shargi, Morad Tahbaz ve kimliklerinin gizli kalmasini isteyen 2 ABD vatandasini serbest birakti. Serbest birakilan ABD’liler, ilk önce uçakla Katar’in baskenti Doha’ya oradan da ABD’ye gidecek.

ABD’de mahkum takasi anlasmasi kapsaminda ABD’de tutuklu bulunan 5 Iranliyi serbest birakti. Iranlilardan 2’sinin Iran’a dönecegini, 1’nin üçüncü bir ülkede bulunan ailesinin yanina gidecegi ve diger 2’sinin ise ABD’de kalmayi tercih ettigi açiklandi.

ABD Baskani Joe Biden yaptigi açiklamada ise, "Bugün, Iran’da hapsedilen bes masum ABD’li nihayet evlerine dönüyor" dedi.

Kaynak: İHA