Erzincan'da Köylülerin Zorlu Ceviz Hasadi Basladi

Kabugunun ince ve doluluk oraninin fazla olmasi sebebiyle tüketiciden yogun talep gören Erzincan cevizi, köylülerin mesakkatli çalismasiyla hasat ediliyor.

Erzincan'da Köylülerin Zorlu Ceviz Hasadi Basladi
Erzincan’da yüksek rakimli dag köylerindeki dere kenarlari ve tarlalarda yetisen cevizler, yöre halki tarafindan hasat edilmeye baslandi. Tarim ve hayvanciligin temel geçim kaynagi oldugu Erzincan’da, son yillarda devletin destek ve tesvikleri ile ceviz yetistiriciligi de yayginlasti.

Kemah, Kemaliye, Iliç, Üzümlü, Tercan ilçelerine bagli dag köylerinde karga, sincap ve bazi yaban hayvanlarinin, beslenirken topraga biraktigi tohumlarla kendiliginden yetisen ya da köylülerce tarlada yetistirilen cevizler, her yil eylül ayinin ortalarinda dalindan kopariliyor.

Vatandaslar, yaklasik 10-15 metre yükseklige sahip ceviz agaçlarina tirmanmak için tahta merdivenler ve ipler kullaniyor. Köylüler, ellerindeki uzun siriklarla dallara vurarak, topraga ve yapraklarin arasina düsen cevizleri kovalara dolduruyor.

Gruplar halinde ve yardimlasarak çalisan köylüler, cevizleri yesil kabugundan ayirarak evlerin toprak damlarinda kurumasi içi seriyor. Günesin karsisinda yaklasik bir hafta bekletilerek nemi alinan cevizler, paketlenerek çevre il ya da ilçelerde, toptan ya da perakende satisa sunuluyor.

Kabugunun ince ve doluluk oraninin fazla olmasi sebebiyle kilosu 70 liradan alici bulan Erzincan cevizi, yörede yapilan geleneksel tatlilara da ayri bir lezzet katiyor.

Sonbaharla cevizlerin hasat döneminin geldigini belirten vatandaslar, "Cevizin üzerindeki o yesil kabuk çatlamaya basladigi zaman herkes toplaniyor. Bir ya da iki kisi elinde uzun bir sirikla agaca çikma görevini üstleniyor. Agaçlara çikan kisiler cevizi döküyor, asagidakiler de toplayip çuval ve kovalara dolduruyor. Cevizler sonra satiliyor. Bazen kadinlar toplanip bu cevizleri kullanarak baklava ve çesitli tatlilar yapiyor." ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA