Bakircilik Erzincan'da Yasatilmaya Çalisiliyor

Erzincan’da bakir ustalari, hediyelik esya ve günlük mutfak gereçleri kullanimlariyla kaybolmaya yüz tutmus bakirciligi yasatmaya çaba gösteriyorlar.

Bakircilik Erzincan'da Yasatilmaya Çalisiliyor
Bakir mutfak esyalarina ilginin her geçen gün azalmasi ile birlikte unutulmaya yüz tutan bakir ürünleri, sagligin önem kazanmasiyla birlikte tekrar ragbet görmeye basladi.

Daha saglikli olmasi nedeniyle Erzincan’in binlerce yillik geçmisine isik tutan bakir ürünler vatandaslarin tercihi oluyor. Erzincan’da bakir atölyesi olan Recep Karakas, dünya genelinde oldugu gibi Türkiye’de de yükselen döviz, altin ve gümüsten sonra bakir madeninin fiyatinin da hizla arttigini kaydetti.

Bakir madeninin kilograminin pandemi baslarinda 45 TL iken simdi 302 TL’yi buldugunu ifade eden Recep Karakas, “13 yasinda basladigim bakircilik meslegini 40 yildir sürdürüyorum. Bakira artik eskisi kadar ragbet yok. Eleman bulmakta zorlaniyoruz. Eleman yetismiyor. Kendi imkanlarimizla bu meslegi yasatmaya çalisiyoruz. Eskiden Erzincan’da bakira olan talep oldukça çoktu. Erzincan bakirla özdeslesmis bir sehirdi. Bakir borsasi dolara endeksli oldugu için son zamanlarda oldukça fiyati artti. Ürünlere zam yapmamak için direniyoruz ama bakir madeninin kilogrami pandemi baslarinda 45 TL iken simdi 302 TL’yi buldu.” dedi.

Bakir mutfak araç gereçlerinin daha saglikli oldugunu kaydeden Recep Karakas, “Bakir çaydanlik ve semaver sicak suyu çabuk isitir geç sogutur. Çaydanlik ve semaverlerdeki çayin lezzetini baska hiçbir seyde alamazsiniz. Bakir sürahi ise soguk suyun isinmasini önler. Suyun içindeki bakterileri öldürür” ifadelerini kullandi.

Saglikli bir yasam için her evde bakir ürünlerin bulunmasi gerektigine dikkat çeken Karakas, bakir ürünlerin yapim ve islemesinin çok zor oldugunu ve bütün asamalarinin atölyede yapildigini ifade ederek, “Bakir ilk önce polisajdan keçeye girer. Daha sonra sivamaya girer ve burada seklini alir. Bakirin parlamasi için firça islemi uygulanir. Bir sonraki asamada yikanip, kurutularak bant islemine geçilir. Bant isleminden sonra boyanan ve vernik atilan bakir süsleme için isleme ve kart islemlerinden geçerek son halini alir” dedi.

Yaz aylarinda babasina yardimci olan üniversite ögrencisi Batuhan Karakas’ta, “Okulun olmadigi dönemlerde babama yardimci oluyorum. Artik eskisi gibi bakircilikta eleman bulunmuyor. 10 yildir hemen hemen bu sekilde babama yardimci oluyorum.” diye konustu.

Yeralti Çarsisinda bakir esnafligi yapan Necmi Tas ise Erzincan ekonomisine katki saglayan bakir fiyatinin dolari, akaryakiti geçtigini söyledi.



Tas, “Baba meslegi bakirciligi sürdürüyorum. Ayni zamanda da imalatçiyim. Bakir çok pahalandi. Fiyat artislariyla bas edemez hale geldik. Yaz aylarinda gurbetçiler geliyor. Buna da sükür diyoruz. Bakirin fiyati da her gün degisiyor. Ayni akaryakit fiyatlari gibi oldu. Dolari, akaryakiti solladi. Allah sonumuz hayirli kilsin” diye konustu.

Kaynak: İHA